Uluslararası Karayolu Taşımacıları Birliği (ASMAP), Avrupa Birliği’nin (AB) yaptırımları sonrası Rusya ile AB ülkeleri arasındaki ihracat ve ithalatta ek lojistik maliyetlerinin 333 milyar rubleyi bulacağını açıkladı.
Rus ithalatçıları ve ihracatçıları tarafından Rusya ile Avrupa Birliği arasında mal teslimatı için harcanan ek ödemelerin lojistik firmalarını zor durumda bıraktığı ifade edilen ASMAP açıklamasında, Rus plakalı nakliye TIR’larının AB’ye geçiş yasağı nedeniyle şirketlerin şimdiden 68 milyar ruble daha harcadığı vurgulanırken, yıl sonuna kadar bu rakamların 265 milyar rubleye ulaşacağı ifade edildi.
Birlik, Rusya Ulaştırma Bakanlığı ve ASMAP’ın hükümete AB plakalı nakliye araçlarının Rusya’ya girişini yasaklamayı önerdiğini belirtirken, teslimatların Belarus’un sınırdaki malları yeniden yükleme planına benzer şekilde gerçekleşmesi gerektiğine inandıklarını aktardı.
Hükümete gönderilen teklifte yer alan açıklamada, “AB’nin Rus TIR’larının geçmesine izin vermeyi reddetmesine aynı şekilde yanıt verilmesi gerekmektedir. Rusya ile AB arasındaki karayolu taşımacılığında tek taraflı yaptırım nedeniyle Rus nakliyecilerin ek masraflar nedeniyle sadece haziran ayındaki kaybı 9 milyar rubleye ulaşmış, bu kayıpların yıl sonuna kadar 333 milyar rubleye ulaşması beklenmektedir” ifadelerine yer verildi.
Kommersant gazetesine konuşan ASMAP Genel Müdürü Andrey Kurushin, AB’nin Rus TIR’larının ülkelerine girişine yönelik tek taraflı yasağının her iki yönde de kargo taşımacılığı maliyetinde dört ila beş kat artışa yol açtığını vurgularken, “Rus ithalatçı ve ihracatçınmız, bu nedenle şimdiden yaklaşık 68 milyar ruble fazla ödedi ve yıl sonuna kadar şirketlerin ek masrafları 265 milyar rubleyi bulacak. AB’nin beşinci yaptırım paketine dahil edilen bu yasak, toplam 45 bin nakliye filosu ve 70 binden fazla çalışanı olan yaklaşık 3 bin 100 Rus nakliye şirketini Avrupa yönünde çalışmaya bırakmaya zorladı” diye konuştu.
Kurushin, Rus nakliye şirketleri için tek taraflı yaptırımlar sonrası rekabetin kaybolduğu sektörde Avrupalı taşıyıcıların konumunun tekel haline geldiğini söylerken, Avrupalı şirketlerin bu sayede hizmet tarifelerini de sürekli yükselttiğini kaydederek, “Nisan 2022’ye kadar Avrupa’dan Rusya’ya bir TIR maliyeti 3 bin 200 Euro idi. Şimdi ise 12 bin Euro’nun üzerinde 2021’de Rusya ile AB arasındaki karayoluyla kargo taşımacılığı hacmi 22,8 milyon tondu. Bu hacimlerin yüzde 55,4’i, yani 12,6 milyon tonu Rus nakliyeciler tarafından taşınmıştı” ifadelerini kullandı.
Birlik üyeleri, bu durumu düzeltmek için AB’den gelen TIR’ların Rusya’ya seyahat etmesini yasaklamayı teklif ederken, şemaya göre Avrupalı nakliye TIR’larının taşıdığı malların sınırda Rus TIR’larına yeniden yüklenmesi teklif edilirken, halihazırda Belarus’un bu şekilde ihracat ve ithalat gerçekleştirdiği de örnek gösteriliyor.