Uluslararası finans, ekonomi verisi ve haber platformlarından ABD’li haber ajansı Bloomberg, Rusya’dan petrol ithalatını yüzde 55 artırarak rekora giden Çin petrol pazarında Rusya ile rekabet edebilmek için zaten ucuz olan petrolünün fiyatını düşürdüğünü yazdı.
Batı yaptırımları karşısında Rusya ve İran için Çin pazarının mevcut olan birkaç ham petrol pazarından biri olduğu vurgulanan haberde, Rusya’nın Çin’e petrol ihracatının mayıs ayında Suudi Arabistan’ı geçtiği, Rusya’nın Çin’in en büyük hammadde tedarikçisi haline geldiği belirtilirken, haberde, “Ucuza satılan Rus petrolü ile karşılaştırılabilir fiyatlara sahip olmak isteyen İran, Brent petrolden 10 dolar daha ucuza petrol tedarik etmeye başladı. En büyük pazarlardan birini kaybetmek istemeyen İran, Rusya ile rekabete girişti” ifadeleri kullanıldı.
Aynı zamanda İran’ın Çin’e petrol ihracatının coronavirüs kısıtlamalarının gevşetilmesi sırasında artan iç taleplere rağmen sabit kaldığı da belirtilirken, piyasa veri sağlayıcısı Kpler’e göre, nisan ayında hafif bir düşüşün ardından, Çin’in İran’dan yaptığı petrol ithalatının mayıs ve haziran aylarında toparlanarak günlük 700 bin varilin üzerine çıktığı da bildirildi.
Bununla birlikte, uluslararası danışmanlık şirketi FGE, Rus Ural petrolünün İran petrolünün yerini alacağına işaret ederken, Bloomberg’e konuşan analitik şirketi Vanda Insights’ın kurucusu Vandana Hari, “Çin, İran ve Rus petrolünün rekabet edebileceği tek yer ve bu Pekin’e büyük fayda sağlayacak. Öte yandan Çin pazarında hakimiyet yüzünden iki ülke arasındaki rekabetle düşen petrol fiyatları, Basra Körfezi ülkelerinin akaryakıt üreticileri için karsız bir durum ortaya çıkaracak” dedi.
Uluslararası haber ajansı Reuters, yakın zamanda ülkenin gümrük verilerine dayandırdığı haberinde Çin’in mayıs ayı itibariyle Rusya’dan petrol ithalatını nisan ayına göre yaklaşık yüzde 55 artırarak sevkiyat hacimlerine rekor seviyelere ulaştığını bildirmişti.
Ajans, Rusya’dan Çin’e yapılan petrol sevkiyat hacimlerinin Suudi Arabistan’ın tedarik hacimlerini geçerek ilk sıraya yerleştiğini belirtirken, yazısında, “Doğu Sibirya-Pasifik Okyanusu petrol boru hattı üzerinden yapılan teslimatlar ve Rusya’nın Avrupa ve Uzak Doğu limanlarından petrol tankerleriyle yapılan sevkiyatlar da dahil olmak üzere Rus petrol ithalatı, yüzde 55 artışla mayıs ayında yaklaşık 8,42 milyon tonu buldu. Mayıs ayında yapılan günlük petrol sevkiyatları günlük 1,98 milyon varile ulaştı” ifadelerini kullandı.
nisan ayında kaydedilen günlük petrol sevkiyatlarının yaklaşık 1,59 milyon varil olduğunu hatırlatan Reuters, Suudi Arabistan’ın böylece ikinci en büyük tedarikçi olduğunu, ülkenin mayıs ayında Çin’e gerçekleştirdiği petrol ihracatının 7,82 milyon tona, günlük petrol sevkiyat hacminin ise 1,84 milyon varile ulaştığını ekledi.
Rusya’dan Hindistan’a petrol arzı da rekora koşuyor
Reuters, Batı yaptırımlarına rağmen Rus tedarikçilerin Hint rupisi ve BAE dirhemi ile ödemeleri kabul ettiğinin altını çizdiği yazısında, Hindistan’ın 27 Mayıs-15 Haziran arasında Rusya’dan yaptığı kömür alımını geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık altı kat, petrol alımının ise 31 kat artırdığını vurguladı.
Hindistan hükümetinin paylaştığı verilere atıfta bulunan haber ajansı, belirtilen dönemde Rusya’dan yaklaşık 331,17 milyon dolar tutarında kömür satın alan Hindistan’ın 2,22 milyar dolar tutarında petrol alımı gerçekleştirdiğini bildirdi.
Reuters, kaynaklardan alınan bilgiye göre Hindistan’a piyasa fiyatlarının yüzde 30 altında fiyat sunan Rus petrol tedarikçilerinin aynı zamanda ticarette Hint rupisi ve Birleşik Arap Emirlikleri dirhemi ile ödemeleri de kabul ettiğini ekledi.