Rusya Maliye Bakanlığı, halihazırda geliştirdiği ve Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan yönergesinde, devlet katılımlı şirketlerin “mantıksız” harcamalarını takibe almayı planlarken, makul olmayan harcamalar üzerinde tedbir uygulama iznine sahip olacak.
Bakanlığın resmi internet sitesinde yer alan açıklamada, takibin federal bütçeden tahsis edilen fonların harcanması da dahil olmak üzere, faaliyet gösteren devlete ait şirketlerin makul olmayan giderlerini belirlemeyi amaçladığı, yeni eylemin kamu harcamalarını optimize etmek için gereksiz giderleri azaltmak için gerekli olduğu vurgulandı.
Mantıksız harcamaların lüks bir otopark veya ek binaların kiralanmasını da içerebileceği eklenirken, 2020 yılında kamu şirketlerini yönetme yetkisinin Maliye Bakanlığı’na devredilmesinin ardından bakanlığın kamu alımlarının düzenlenmesine ilişkin pozisyonunda yumuşama olmuştu.
Bakanlık, işletmelerin verimliliğini artırmak için devlete ait şirketlerin satın alınmasına ilişkin yasaların ve sözleşme sisteminin takibini fiilen terk etmişti.
Sayıştay Başkanı Aleksey Kudrin, 2021 yılı federal bütçe uygulanmasına ilişkin yapılan denetimlerin sonuçlarını değerlendirdiği açıklamasında, kurumun bütçe incelemeleri sonucunda 2021 yılı için federal bütçenin uygulanması sırasında 676,5 milyar rubleye ulaşan ihlalleri ortaya çıkarıldığını belirtmişti.
Genel olarak 2021’de devlet bütçesinin yürütülmesine ilişkin sonuçların son beş yılın en iyi göstergelerine ulaştığını vurgulayan Kudrin, “2021’de hükümetin bütçe harcamalarına ilişkin planı son beş yıl içerisinde en iyi performansı göstererek ilk kez yüzde 97,5 olarak gerçekleştirdi. Yıl içinde krize karşı önlemler de dikkate alınarak bütçenin 2 trilyon ruble artırılmasına rağmen 645 milyar ruble bütçe fazlası tespit edilmiş, bu kalan bütçenin 2022 yılına aktarıldığı kaydedilmiştir” ifadelerini kullandı.
Sayıştay’ın 2021’de devlet bütçesinin uygulanmasında 676 milyar rublelik ihlal tespit ettiğini aktaran Kudrin, bu ihlallerin çoğunun ortadan kaldırıldığını söyledi.
Ulusal projeler hakkında da bilgi veren Sayıştay Başkanı, ulusal projelerin uygulanmasının etkinliğinin bu yıl arttığını vurgularken, özellikle tarım, ulaştırma ve nükleer enerji konusundaki devlet programlarının başarılı bir şekilde yürütüldüğünü ifade etti.
“Ulusal projelerin uygulanmasında başarısız göstergelerin payı azalıyor” diyen Kudrin, başarısız olarak nitelendirilecek ulusal projelerin payının yüzde 20’ye düştüğünü, bu oranların iyi bir ilerleme anlamına geldiğini sözlerine ekledi.