Ana Sayfa Rusya'da Dün Neler Oldu Rusya’da dün neler oldu? 19 Temmuz 2022

Rusya’da dün neler oldu? 19 Temmuz 2022

0
Rusya’da dün neler oldu? 19 Temmuz 2022

Dün, 19 Temmuz 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir araya geldi

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son İstanbul görüşmelerinde Rus heyetinin çok olumlu bir yaklaşım tarzı sergilediğini belirterek, “Buradan alacağımız netice, tüm dünyayı da olumlu etkileyecektir.” dedi.

Erdoğan, Astana Üçlü Zirvesi kapsamında İran’da bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. İki liderin Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı askeri operasyonundan bu yana ilk yüz yüze görüşmesi, Tahran Uluslararası Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmede, Ukrayna’nın Karadeniz limanlarından tahıl ihracatıyla ilgili tüm sorunların henüz çözülmediğini, ancak müzakerelerin olumlu geçtiğini vurgularken, Erdoğan’a Karadeniz üzerinden tahıl ihracatı meselesinin çözümü için düzenlenen müzakerelere ev sahipliği yapan Türk platformunun sağlanması ve arabuluculuk çabalarından dolayı teşekkür etti.

Erdoğan’a “Sizin arabuluculuğunuz sayesinde ilerleme kaydettik” diyen Putin, tüm sorunlar henüz çözülmediğini, ancak olumlu gelişmelerin olduğunun da kaydedildiğini sözlerine ekledi.

Rusya ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin de arttığına dikkat çeken Rus lider, Suriye ve Karabağ meselelerinin de yer aldığı görüşmenin yoğun bir gündeme sahip olduğunu belirtirken, Erdoğan’ı gördüğüne çok sevindiğini ifade etti.

Türkiye’de konut alımlarında Rusya yine lider

Türkiye İstatistik Kurumu, Türkiye’de yabancılara yapılan konut satışlarının haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 81,8 artarak 8 bin 630’a yükseldiğini açıklarken, yabancılara yapılan konut satışlarında Rusya’nın liderliğini koruduğu kaydedildi.

Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 3 bin 906 konut satışı ile İstanbul aldı. Bu ili 2 bin 534 konut satışıyla Antalya ve 428 konut satışıyla Mersin izledi.

Haziranda Rusya vatandaşları Türkiye’den 1887 konut satın aldı. Rusya vatandaşlarını 987 konutla İran, 807 konutla Irak vatandaşları takip etti.

Rusların Türkiye’den aldığı konut sayısı nisanda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 186,6 artarak bin 152 adede ulaşırken, Rusya vatandaşları konut alan yabancılar listesinde ilk kez zirveye çıkmıştı.

Ukrayna-Rusya geriliminin başlamasıyla Türkiye’deki konut yatırımını artıran Ruslar, nisanda yabancıya satışta ilk kez zirvede yer aldı. Rusların nisanda Türkiye’den aldığı konut sayısı yüzde 186,6 artarak bin 152 adede ulaştı.

İlk 6 ayda Türkiye’den en çok konutu 5 bin 849 adetle Ruslar aldı. Söz konusu rakam 2021 genelinde 5 bin 379 adet olarak gerçekleşmişti. İlk yarıda Rusya vatandaşlarının Türkiye’deki konut yatırımında yüzde 232,5 artış yaşandı. Rusya vatandaşlarının ilk 6 ayda, geçen yılın tamamından fazla konut aldığı görüldü.

Kremlin, tahıl müzakerelerinin devam etmesini bekliyor

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Ukrayna limanlarından tahıl ihracatına ilişkin dörtlü müzakerelerin yakın gelecekte devam etmesini beklediklerini söyledi.

Rus resmi TV kanalı Perviy Kanal’a konuşan Peskov, Moskova’nın dünyadaki gıda krizi sorununun çözümüne katkıda bulunmaya hazır olduğunu tekrarlarken, “Bu müzakerelerin çok yakın bir gelecekte devam etmesini bekliyoruz. Biliyorsunuz, orada (İstanbul’da) bizden bir askeri heyetin yer aldığını zaten söylemiştik. Rusya, sürekli olarak artan gıda krizi sorununun çözümüne katkıda bulunmaya hazır. Ancak bu krizin nedeninin Ukrayna’daki durumdan veya Ukrayna tahılından kaynaklanmadığını, Ukrayna tahılının dünyadaki tahıl üretiminin sadece küçük bir kısmını oluşturduğunu da vurgulamamız gerekiyor” diye konuştu.

Rusya’da petrol ihracat vergisi düşürülecek

Rusya Maliye Bakanlığı, 1 Ağustos 2022 tarihinden itibaren petrol ihracat vergisinin 2,2 dolar azalarak ton başına 53 dolar olacağını duyurdu.

Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Rusya’dan ihraç edilen Ural petrolünün 15 Haziran ile 14 Temmuz arasındaki izleme dönemi için ortalama fiyatı varil başına 84,421 dolar, ton başına ise 616,3 dolar olarak belirlenirken, aynı zamanda 1 Ağustos itibariyle hafif petrol ürünleri üzerindeki verginin ton başına 16,5 dolardan 15,9 dolara düşürüleceği, koyu ham petrol üzerindeki vergilerin de ton başına 55,2 dolardan 53 dolara düşürüleceği ifade edildi.

IMF, Rusya’nın doğalgazı kesmesinin Avrupa ekonomilerini ciddi şekilde etkileyeceği konusunda uyardı

Uluslararası Para Fonu (IMF), Rusya’nın doğal gaz arzını kesmesinin Orta ve Doğu Avrupa’daki bazı ülke ekonomileri için yüzde 6’ya varan oranda daralma riski taşıdığını duyurdu.

Gaz tedarikinin kısmi olarak kesilmesinin halihazırda Avrupa’nın ekonomik büyümesini etkilediğine işaret edilen yazıda, tamamen kesilmesinin çok daha ciddi sonuçları olabileceği belirtildi.

Yazıda, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının küresel ekonomik büyümenin görünümünü daha da kararttığı vurgulanarak, Avrupa ekonomisinin ticaret, yatırım ve finansal bağlantılar göz önüne alındığında ciddi bir gerileme ile karşı karşıya olduğu aktarıldı.

Rusya, buğday ihracatına uygulanan vergiyi yükseltiyor

Rusya Tarım Bakanlığı, Ukrayna ile yaşanan gerilimle küresel sorun haline gelen buğdayda ihracat vergisinin 20 Temmuz itibariyle yükseltileceğini duyurdu.

Yeni vergilerin 26 Temmuz’a kadar geçerli olacağını ekleyen bakanlık, buğday ve meslin (buğday ve çavdar karışımı) ihracatı için vergiyi 5 bin 558,9 rubleden 5 bin 984 ruble 9 kopeek’e yükseltirken, arpa üzerindeki vergileri ton başına 4 bin 413,7 rubleye, mısırda da ton başına vergiyi 3 bin 144,9 rubleye yükseltti.

Maliye Bakanlığı, petrol gelirleriyle döviz almayı öneriyor

Yaptırımlar nedeniyle ekonomideki yeniden yapılanma sürecine ayak uydurmak için merkezi yönetim bütçe kanunlarını güncellemeye çalışan Rusya Maliye Bakanlığı, petrol satışlarından elde edilen gelirlerin döviz alımına aktarılmasını öneriyor.

Vedomosti gazetesi, hükümete yakın kaynaklardan aldığı bilgilere atıfta bulunarak Maliye Bakanlığının temel petrol ve gaz gelirlerini hesaplarken varil başına 60 dolarlık kesme fiyatına odaklanarak üretim hacmini günlük 9,5 milyon varil seviyesinde sabitlemeyi teklif ettiğini aktardı.

Vershinin: Rusya, 2022 sonuna kadar 37 milyon ton tahıl ihraç etmeyi bekliyor

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Vershinin, ülkenin mevcut tarım yılında dünyaya 37 milyon ton tahıl ihraç edeceğini öngördüğünü bildirdi.

Önümüzdeki yıl Rusya tarafından ihraç edilen tarım ürünü hacminin 50 milyon tonu bulacağını ekleyen Vershinin, “Pozitif tahıl hasadı verileri, halihazırda buğday fiyatlarında düşüşe neden oluyor. Yakın zamanda Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) gıda fiyat endeksinin yükseldiğini söylemesine rağmen fiyatlar üst üste üçüncü aydır düşüyor” diye konuştu.

Rusya basınından kısa kısa

AB 47 kişiye karşı yaptırım uygulamayı planlıyor. EUobserver’a göre listede Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, Federal Ekoloji, Teknoloji ve Atom Denetleme Servisi (Rostech) Başkanı Sergey Chemezov, Rus aktör Sergey Bezrukov ve Vladimir Mashkov da yer alıyor.

Rusya’da COVID-19 Centaur virüs türünün yeni bir alt varyantı tespit edildi. Moskova’da beş vaka tespit edilirken, tüm vakaların hafif formda hastalığa yol açtığı teşhisi konuldu.

Rusya İçişleri Bakanlığı, Ukraynalı gazeteci Dmitry Gordon’u terörizm ve aşırılık suçlarından arananlar listesine ekledi.

İngiltere’de salı günü rekor sıcaklık kaydedildi. Londra Heathrow Havalimanı’ndaki termometre 40,2 santigrat dereceye yükseldi. Londra’da ve çevresinde anormal sıcaklıklar nedeniyle yangınlar meydana geldi.

İki kez Olimpiyat artistik buz pateni şampiyonu Yuzuru Hanyu emekli oldu. Hanyu, 2014 Sochi ve 2018 PyeongChang Olimpiyatlarında tek erkeklerde altın madalya kazanmıştı.