Rusya’da faaliyet gösteren dev araştırma şirketi Romir, Rusların harcamalarını artırdığını belirttiği araştırmasında, vatandaşların tüketim mallarına (FMCG) yaptığı harcamaların haziran ayında mayıs ayına kıyasla yüzde 5,2 oranlarında yükseldiğini bildirdi.
Haziranda Rusların tüketim malları harcamalarının toplam harcamalarının yüzde 47’sini oluşturduğu gözlemlenirken, tüketim malları harcamalarının alışveriş sepetindeki payının toparlandığı, mayıs ayındaki tasarruf eğiliminden sonra yükselişe geçtiği belirlendi.
Tüketim mallarına yapılan harcamalardaki artışın nüfusun refah düzeyini karakterize ettiğine dikkat çeken uzmanlar, bu göstergelerin hane halkının konut, eğitim, sağlık ve giyim gibi diğer ihtiyaçlar için ne kadar harcayabileceğini belirlediğini vurgularken, Romir araştırmalarına göre 14 Haziran’da Rusların toplam harcamalarının yıl boyunca yüzde 11,9 arttığı tespit edildi.
Reel gelirler düşüyor
Rusya Federal İstatistik Servisi (Rosstat) tarafından hazırlanan rapora göre, Rusların 2022’nin ilk çeyreğinde harcanabilir reel geliri, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,2 azaldı.
Rosstat’ın sosyo-ekonomik duruma ilişkin raporunda 2022’nin ilk üç ayında reel gelirlerde düşüş yaşandığı vurgulanırken, bundan önce harcanabilir reel gelirlerin 2021’in ikinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 6,8, üçüncü çeyrekte yüzde 8,8 ve dördüncü çeyrekte yüzde 0,5 arttığı kaydedilmişti.
Ülkede vergi ve fatura gibi zorunlu ödemelerle mevcut enflasyona göre düzeltilmiş hane halkı net reel gelirin 2021’in sonunda yüzde 3,1 artarak 2013’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığı Rusya’da, Batı yaptırımları ve yüksek enflasyon oranları nedeniyle reel gelirlerdeki düşüşün başladığını vurgulayan Renaissance yatırım şirketi ekonomisti Sofia Donets, ilk çeyrekteki reel gelir düşüşünün fiyatlardaki keskin artışın sonucu olduğunun altını çizdi.
“Gelirler, yaklaşık yüzde 20’lik bir fiyat artışıyla başa çıkmakta zorlanıyor” diyen uzman, yüksek enflasyonun yıl boyunca reel harcanabilir gelirler üzerinde kademeli bir düşüşe neden olacağını söylerken, planlanan asgari ücret ve emekli maaş zamlarına rağmen reel gelirlerin yıl sonunda en az yüzde 5 düşeceğini ifade ediyor.