Uluslararası emlak şirketi Tranio tarafından düzenlenen araştırmalar, Rusların yurt dışından gayrimenkul taleplerinin 2022’nin ilk yarısında yüzde 61 arttığını gösterirken, Türkiye, İspanya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) talep bakımından ilk üç sırada yer aldığını ortaya çıkardı.
Raporunda, “2022’nin ilk yarısında, Rusça konuşan müşterilerden yabancı gayrimenkul alımına yönelik talep sayısı bakımından ilk üç sırada Türkiye, İspanya ve Birleşik Arap Emirlikleri yer aldı” ifadelerine yer veren Tranio, 2021’in ilk yarısında İspanya’nın Ruslar arasında talep lideri olduğunu hatırlatırken, ABD ve Yunanistan’ın o dönemlerde ikinciliği paylaştığını, Almanya’nın da ilk üçü kapattığını ekledi.
2022’nin ilk yarısında gayrimenkul taleplerinde coğrafyada değişkenlik yaşandığına vurgu yapan şirket analistleri, 2022’nin ilk yarısında tüm gayrimenkul piyasasında Ruslardan gelen toplam başvuru sayısının yüzde 61 arttığını belirtirken, ABD ve Avrupa Birliği (AB) yaptırımları zemininde Rusların gayrimenkul talebinde en dikkat çekici büyüme Türkiye’de kaydedildi.
Tranio, bu yılın şubat ayına kadar Rusya’dan Türkiye’deki gayrimenkul taleplerinin yüzde 10’u geçmediği, haziran ayında ise bu oranın yüzde 25 ile rekor kırdığını aktardı.
ABD, İsviçre, Kanada, Almanya ve İngiltere gibi ülkelerde Ruslardan gelen gayrimenkul satın alma başvuru sayısında keskin azalma kaydedilirken, 2022’nin ilk yarısında, potansiyel konut alıcılarının yalnızca yüzde 3’ünün ABD’de gayrimenkul satın almak için başvurduğu, ancak 2021’de bu payın yüzde 89 olduğu ifade edildi.
Tranio Rusya Ticari Direktörü Elena Milishenkova, TASS’a verdiği demeçte, en çok gidilen yerlerin Türkiye ve BAE olduğunu belirtirken, bu destinasyonların Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri yolunda bir geçiş noktası olarak kullanılabildiğini, bununla birlikte Türkiye’de yatırım karşılığında vatandaşlık verilmesine büyük ilgi duyulduğunu aktardı.
Batı ülkelerinde gayrimenkul yatırım eşiğinin daha yüksek olmasıyla Türkiye’nin Ruslar tarafından daha çok tercih edildiğine işarete eden uzman, “Bu bahar aylarında Türkiye’nin oturum izni için gayrimenkul yatırım limiti 250 bin dolardı ve İstanbul ile Antalya’da Rusların konut alımına büyük ilgi duyduğunu gözlemledik. 13 Haziran’dan bu yana eşik 400 bin dolara çıkarılmasına rağmen programa ilgi devam ediyor” diye konuştu.
Rusların gayrimenkul satın alma amaçları
Yurtdışında gayrimenkul satın alma amacı hakkında konuşan Tranio Direktörü Milishenkova, Rusya Federasyonu’ndan çoğu alıcının başvurularda vatandaşlık veya oturma izni alma niyetini belirttiğini söylerken, ikinci en popüler hedefin tatil için gayrimenkul edimi, üçüncü sırada ise daha sonra kiralama amacıyla yatırım olduğunu açıkladı.
Uzman, “Türkiye, gayrimenkul karşılığı pasaport programlarında lider. Oturma izni almak için Dubai, Yunanistan, Portekiz ve İtalya’daki gayrimenkuller daha sık tercih edilmektedir. İspanya, ABD, Dubai, İngiltere, Kıbrıs ve Karadağ’da ise tatil ve kiralama amaçlı yatırım faaliyetleri kaydediyoruz. Almanya’ya daha önce yerleşmek için konut almak isteyen Rus vatandaşları, yüzünü Türkiye, Hırvatistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Karadağ’daki gayrimenkullere çevirdi” ifadelerini kullandı.
Türkiye İstatistik Kurumu, Türkiye’de yabancılara yapılan konut satışlarının haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 81,8 artarak 8 bin 630’a yükseldiğini açıklarken, yabancılara yapılan konut satışlarında Rusya’nın liderliğini koruduğu kaydedildi.
Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 3 bin 906 konut satışı ile İstanbul aldı. Bu ili 2 bin 534 konut satışıyla Antalya ve 428 konut satışıyla Mersin izledi.
Haziranda Rusya vatandaşları Türkiye’den 1887 konut satın aldı. Rusya vatandaşlarını 987 konutla İran, 807 konutla Irak vatandaşları takip etti.
Rusların Türkiye’den aldığı konut sayısı nisanda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 186,6 artarak bin 152 adede ulaşırken, Rusya vatandaşları konut alan yabancılar listesinde ilk kez zirveye çıkmıştı.
Ukrayna-Rusya geriliminin başlamasıyla Türkiye’deki konut yatırımını artıran Ruslar, nisanda yabancıya satışta ilk kez zirvede yer aldı. Rusların nisanda Türkiye’den aldığı konut sayısı yüzde 186,6 artarak bin 152 adede ulaştı.
Yabancılara konut satışının başladığı 2013’ten bu yana vatandaşları Türkiye’den en çok konut alan ülkeler sıralamasında zirveyi Irak ya da İran almıştı. Rusya-Ukrayna savaşından sonra Ruslar ilk kez birinci sıraya yükseldi. Nisan, mayıs ve haziranda Türkiye’den en çok konutu Ruslar aldı.
İlk 6 ayda Türkiye’den en çok konutu 5 bin 849 adetle Ruslar alırken, söz konusu rakam 2021 genelinde 5 bin 379 adet olarak gerçekleşmişti. İlk yarıda Rusya vatandaşlarının Türkiye’deki konut yatırımında yüzde 232,5 artış yaşandı. Rusya vatandaşlarının ilk 6 ayda, geçen yılın tamamından fazla konut aldığı görüldü.