spot_img
-2.7 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 22 Temmuz 2022

Rusya’da dün neler oldu? 22 Temmuz 2022

Dün, 22 Temmuz 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Tahıl ürünlerinin Ukrayna limanlarından sevkiyatına ilişkin belge Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın himayelerinde imzalandı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmza Törenine BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de katıldı. Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde gerçekleştirilen törende Türkiye adına Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya adına Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna adına Altyapı Bakanı Aleksandr Kubrakov ve imza törenine tanıklık eden BM adına Genel Sekreter Antonio Guterres, tahıl ürünlerinin Ukrayna limanlarından sevkiyatına ilişkin belgeyi imzaladı.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, belgenin Birleşmiş Milletler’in Rusya’dan dünya pazarlarına tarım ürünleri ve gübre ihracatı üzerindeki kısıtlamaları kaldırma çalışmalarına katılımını da içerdiğini belirtti.

Anlaşmadaki bazı kilit noktalar şu şekilde:

  • Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden ihracatı üç limandan yapılacak. (Odessa, Chernomorsk ve Yuzhny;
  • Çok uzun zaman alacağı için Ukrayna karasularında mayın temizleme yapılmayacak;
  • Ukrayna’dan tahıl taşıyan gemiler, kararlaştırılan güvenli koridor boyunca Karadeniz’den ayrılacak, onlara Ukrayna gemileri eşlik edecek;
  • Yolların güvenliğini kontrol etmek için taraflar mayın tarama gemisi gönderebilecek;
  • Süreç, dört tarafın da katılımıyla ivedilikle İstanbul’da oluşturulacak olan BM himayesindeki bir koordinasyon merkezi tarafından izlenecek;
  • Askeri refakat beklenmiyor. Savaş gemileri, savaş uçakları ve insansız hava araçlarının belirli bir mesafeden gemilere yaklaşması yasaklanacak;
  • Ukrayna limanlarına giden gemiler, müşterek koordinasyon merkezinin denetimi altındaki denetim ekiplerince silah ve askeri teçhizat riskine karşı Karadeniz’e giriş ve çıkışlarda kontrolden geçirilecek;
  • Limanlarda, BM, Türkiye ve Ukrayna temsilcileri tahıl yüklemesini gözlemleyecek ve olası vakalar Ortak Koordinasyon Merkezi tarafından ele alınacak;
  • BM, Rusya’dan tarım ürünleri ve gübre ihracatını engelleyen Rus karşıtı kısıtlamaları kaldırmak için çalışmalara katılacak;
  • Anlaşma 120 gün boyunca geçerli olacak, daha sonra uzatılabilecek.

Lavrov, İstanbul’da imzalanan anlaşmalara katkılarından dolayı Erdoğan’a teşekkür etti

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İstanbul’da imzalanan anlaşmalarla ilgili “Bugün elde edilen sonuçlara katkılarından dolayı Türk ortaklarımıza, şahsen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.” dedi.

Lavrov, ihracat anlaşmalarının temel amacının, Rusya’dan dünya pazarlarına engelsiz gıda ve gübre tedarikini sağlamak olduğuna işaret ederek, bu çerçevede ABD ve AB’nin finans, sigorta ve lojistik alanlarında yarattığı engellerin kaldırılmasının, bu ürünler için ülkeye getirilen kısıtlayıcı önlemlerden belirli muafiyetlerin sağlanmasının söz konusu olduğunu vurguladı.

Washington ve Brüksel’in bugünkü anlaşmaların gerçekleştirilmesine engel olmaktan vazgeçmelerinin memnuniyet verici olduğunu dile getiren Lavrov, Rusya-BM mutabakatının imzalanmasının Batı’nın tahıl tedarikiyle ilgili sorunlar için Rusya’yı suçlama girişimlerinin asılsız olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu kaydetti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna’dan tahıl ve gıda sevkiyatını mümkün kılan anlaşmanın odak noktasının insanlığın refahı olduğunu belirterek, “Hiç şüphe yok ki bu anlaşma dünya için. Bu anlaşma iflasın eşiğinde olan gelişmekteki ülkeler ve kıtlığın eşiğinde en savunmasız insanlara rahatlama getirecek.

Rusya, İstanbul’da imzalanan anlaşmaların dünyadaki gıda sorununu çözmesini umuyor

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, İstanbul’da imzalanan anlaşmaların dünyadaki gıda güvenliği ile ilgili sorunların çözümüne katkıda bulunacağını umduğunu söyledi.

Şoygu, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi”nin İstanbul’da imzalanması ardından basına açıklamalarda bulundu.

İstanbul’da iki belgenin imzalandığına dikkati çeken Şoygu, bunların gıda ürünleri ile gübrenin dünyadaki pazarlara sevkiyatı ile ilgili sorunları çözmeyi amaçladığını belirtti.

Şoygu, “İlk belge, BM’nin Rus tarım ürünleri ile gübrenin dünyadaki pazarlara ihracatı üzerindeki çeşitli kısıtlamaların kaldırılması sürecine dahil olmasını öngörüyor. İkinci belge ise Ukrayna tarım ürünlerinin, Ukrayna’nın kontrolündeki Karadeniz limanlarından çıkış sürecini belirliyor. Burada, tahıl söz konusudur. Bu belge, İstanbul’da gemilerin her iki tarafa geçişlerini koordinasyonunu ve kontrolünü sağlayacak ortak grubunun oluşturulmasını öngörüyor. Hem çıkışta hem de Karadeniz girişinde denetim yapılacak.” diye konuştu.

Rusya’nın, söz konusu belgedeki tüm yükümlülükleri üstlendiğini vurgulayan Şoygu, “Bu durumda limanların mayınlardan temizlenmesini ve açılışını kullanmayacağız. Bu sorumluluğu üstlendik.” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’ya silah ve askeri teçhizat sevkiyatının yapılmasını engellemek amacıyla gemilerin kontrol edilmesinin önemli olduğuna dikkati çeken Şoygu, “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in girişimleriyle tüm kararlar paket haline getirildi. Bu sürecin önümüzdeki günlerde başlaması için tüm ön koşul ve çözümlere sahibiz.” değerlendirilmesinde bulundu.

Şoygu, “Belgelerin öngördüğü önlemlerin sorumlu şekilde uygulanmasının, dünyadaki gıda güvenliği ile ilgili sorunların çözümüne katkıda bulunacağını umuyoruz.” dedi.

Daha önce, Putin’in talimatıyla Ukrayna’daki limanlardan gemilerin çıkışı için insani yardım koridorların oluşturulduğunu anımsatan Şoygu, “Mayın sorunu vardı. Bu sorun ilerideki adımları engelliyordu. Kiev’in, mayınların temizlenmesi ile ilgili çalışmalar dahil, Ukrayna kara sularındaki güvenliği sağlaması gerekiyor.” değerlendirmesini paylaştı.

Hükümet, “Rusya’ya dost olmayan ülkeler” listesine Yunanistan’ı da ekledi

Mart ayında Rusya’ya yaptırım uygulayan ve destekleyen ülkelerin içinde bulunduğu “Rusya’ya dost olmayan ülkeler” listesi oluşturan hükümet, güncellediği listeye Yunanistan, Danimarka, Slovenya, Hırvatistan ve Slovakya’yı da eklendi.

Bugüne kadar 48 ülkenin “Rusya’ya dost olmayan ülkeler” listesinde yer aldığı kaydedilirken, bu ülkeler arasında Avustralya, Arnavutluk, Andora, İngiltere, tüm Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, İzlanda, Kanada, Lihtenştayn, Mikronezya, Monako, Yeni Zelanda, Norveç, Güney Kore, San Marino, Kuzey Makedonya, Singapur, ABD, Tayvan, Ukrayna, Karadağ, İsviçre ve Japonya yer alıyordu.

Merkez Bankası’ndan beklenmedik faiz indirimi geldi

Rubledeki yükselişi aldığı tedbirlerle durdurmaya çalışan Rusya Merkez Bankası, bugünkü olağan yönetim kurulu toplantısında politika faizlerini yüzde 9,5’ten yüzde 8’e indirdi.

Merkez Bankası tarafından yapılan yazılı açıklamada, “22 Temmuz 2022 tarihinde Rusya Merkez Bankası Yönetim Kurulu tarafından faizlerin 150 baz puan azaltılarak yıllık yüzde 8’e düşürülmesine karar verilmişti. Tüketici fiyatlarının mevcut büyüme oranı düşük kalmaya devam ederek yıllık enflasyonun daha da yavaşlamasına katkıda bulunuyor. Ekonomideki daralma, Merkez Bankası’nın haziran ayında varsaydığından daha yavaş olmakla birlikte Rus ekonomisi için dış koşullar halen zor olmaya devam etmekte, ekonomik aktiviteyi önemli ölçüde sınırlamaktadır” ifadelerine yer verildi.

Rusya’da Tüketici Güven Endeksi dip seviyeyi gördü

Rusya Ekonomi Yüksekokulu tarafından yapılan araştırmalar, 2022’nin ikinci çeyreğinde ülkedeki ekonomik duruma ilişkin değerlendirmeyi yansıtan nihai Tüketici Güven Endeksi’nin (TÜFE), bir önceki yıla göre yüzde 21 gerileyerek negatif yüzde 31 değerine gerilediğini ortaya çıkardı.

Analitik çalışmada, Rusya’da TÜFE negatif yüzde 32 oranlarının 2015 kriz yılından bu yana en güçlü düşüş olduğu kaydedilen raporda, diğer endekslerin de gerilediğine işaret edilirken, böylece büyük alımlar yapmak için uygun koşulların göstergesi 14 puan azalarak yüzde 46 olarak gerçekleşti.

Rusya basınından kısa kısa

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, 15 gün içinde ABD’nin Ukrayna’ya göndermiş olduğu yüksek performanslı topçu roket sistemi HIMARS’ın 4’ünü vurduklarını bildirdi.

Mersin’in Gülnar ilçesinde yapımı süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) dördüncü güç ünitesi için reaktör basınç kabının tabanının üretildiği bildirildi.

Uluslararası emlak şirketi Tranio tarafından düzenlenen araştırmalar, Rusların yurt dışından gayrimenkul taleplerinin 2022’nin ilk yarısında yüzde 61 arttığını gösterirken, Türkiye, İspanya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) talep bakımından ilk üç sırada yer aldığını ortaya çıkardı.

Putin, faaliyetleri yüksek zarar riskiyle ilişkilendirilmeyen işletmelere yönelik rutin kamu denetimlerinin kaldırılması talimatını verdi. Rus hükümetine 15 Ekim’e kadar kontrol ve gözetim reformunun bir sonraki aşamasına hazırlık yapması talimatı verilen Rus lider, ayrıca Bakanlar Kurulu ve Yüksek Mahkeme’ye, girişimcilik faaliyeti alanındaki bazı eylemlerin suç olmaktan çıkarılması talimatı vermişti.

Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı (Rosaviatsia), Güney ve Orta Rusya’daki bazı havaalanlarına uçuşların geçici kısıtlanmasının 30 Temmuz’a kadar uzatıldığını duyurdu.

Rusya’da son bir günde 6 bin 659 yeni COVID-19 vakası kaydedildi. Rakam üst üste ikinci gün altı bini aşarak mayıs başı ve nisan sonundan itibaren en yüksek seviyelere yaklaştı.

spot_img

Rusya Federasyonu

Dünyanın en büyük ve en çok merak edilen ülkesi Rusya hangi kıtada? Nekadar büyük, Bayrağı, Ticaret Hacmi, Yönetim Biçimi ve Türkiye ile İlişkileri… Rusya (Rusça:...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort