Dün, 27 Temmuz 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Kremlin, Putin ile Erdoğan’ın Soçi görüşmesinde olası gündem maddelerini sıraladı
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 5 Ağustos’ta planladığı Soçi görüşmesinde hangi konuların gündemde olacağına dair açıklamalarda bulundu.
Gazetecilerle düzenlenen günlük basın toplantısında Rusya’nın Türkiye’de üretilen Bayraktar insansız hava aracı (İHA) konusunda herhangi bir görüşme gerçekleşip gerçekleşmeyeceği hakkındaki soruları yanıtlayan Peskov, “Rusya ile Türkiye arasındaki askeri-teknik işbirliği, zaten iki liderin görüşmelerinde sürekli gündemdedir” diye konuştu.
Peskov, Rusya ve Türkiye arasındaki askeri-teknik işbirliğinde bu etkileşimlerin çok hassas bir alanda gelişiyor olmasının genel olarak ikili ilişkilerin tüm alanlarda çok üst düzeyde olduğunu gösterdiğinin altını çizerken, askeri-teknik işbirliğinin kesinlikle konuşulacağını doğruladı.
Müşterek Koordinasyon Merkezi, çalışmalarına başladı
22 Temmuz’da İstanbul’da Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında imzalanan ve Ukrayna’dan tahıl ve gıda maddelerinin güvenli sevk edilmesini sağlayacak anlaşmayla kurulan dörtlü Müşterek Koordinasyon Merkezi, dün itibariyle T.C. Milli Savunma Üniversitesi çatısı altında faaliyetlerine başladı.
Rusya, Müşterek Koordinasyon Merkezi’nin ilk gün faaliyetlerini değerlendirdi
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı İvan Nechaev, İstanbul’da tahıl ile ilgili imzalanan anlaşmaların uygulanmasını konuşmak için erken olduğunu belirterek, tarafların, anlaşmaları yerine getirmek için gerekli mekanizmalar üzerinde çalıştığını söyledi.
Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında tahıl ile ilgili anlaşmaların İstanbul’da geçen hafta imzalandığına dikkati çeken Nechaev, “Anlaşmaların pratikte uygulanmasını konuşmak için erken. Sadece birkaç gün geçti. Taraflar, anlaşmalardaki hedefleri yerine getirmek için tüm gerekli mekanizmaları oluşturarak hataları ayıklıyor” diye konuştu.
Nechaev, söz konusu anlaşmalardaki yükümlülüklere bağlı ve bu anlaşmaların etkin şekilde uygulanmasından yana olduklarını dile getirerek, “BM’nin dürüst desteği ve uluslararası toplumun vicdanlı yaklaşımı dahil diğer ülkelerin, özellikle de Batılı ülkelerin yapıcı girişimleri büyük öneme sahiptir.” dedi.
ABD’nin, Ukrayna tahılının kara yoluyla dışarıya sevki için B planı üzerinde çalıştığı yönündeki açıklamaları da değerlendiren Nechaev, şu ifadeleri kullandı:
“Burada, Ukrayna tahılının tren yolu ve nehir yolu ile çıkarılması için mevcut alternatif yollar söz konusudur. Gelen bilgiye göre, Ukrayna’dan şimdiye kadar 2,7 milyon ton tahıl çıkarıldı. Аncak bu seçeneklerin imkanları sınırlı ve yeni hasat ürünlerinin çıkarılması sorunlu olur.”
Filipinler, Rus helikopter anlaşmasını olası CAATSA yaptırımları nedeniyle iptal etti
Filipinler, Rusya ile imzalanan 16 askeri nakliye helikopteri satın alma anlaşmasını, olası ABD Hasımlarıyla Yaptırım Yoluyla Mücadele Yasası (CAATSA) yaptırımları nedeniyle bozdu.
Eski Filipinler Savunma Bakanı Delfin Lorenzana, yaptığı açıklamada, geçen ay dönemin Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’nin görev süresi henüz sona ermeden önce onayladığı bir kararla, Mi-17 helikopterlerini satın almak için kasımda imzalanan 12,7 milyar pesoluk (227 milyon dolar) anlaşmayı iptal ettiğini bildirdi.
Lavrov, Etiyopya’yla iş birliğini güçlendirme sözü verdi
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Etiyopya’yla askeri ve ekonomik alanda iş birliği artıracaklarını belirtti.
Afrika turunun son ülkesi Etiyopya’da Dışişleri Bakanı Demeke Mekonnen’le bir araya gelen Lavrov, toplantı sonrası yapılan basın toplantısında, iki ülkenin askeri alanda kapsamlı bir iş birliği olduğunu söylerken, “Savunma alanında ortak projeler yapmak için kararlı olduğumuzu bugün ortaya koyduk” ifadelerini kullandı.
McDonald’s’ın Rusya’daki kaybı dudak uçuklattı
Dünyaca ünlü Amerikan fast food zinciri McDonald’s, Rusya pazarından ayrılması sonucu oluşan zararın 1,2 milyar doları bulduğunu duyurdu.
Şirket tarafından yayınlanan 2022 yılının ikinci çeyreğine ilişkin mali raporuna göre, Amerikan şirketi McDonald’s’ın Rusya’dan ayrılmasının bir sonucu olarak zararı 1,2 milyar doları bulurken, McDonald’s’ın ikinci çeyrekte toplam giderleri 4,01 milyar dolara ulaştı.
Türkiye’nin petrol ithalatında lider Rusya
Türkiye’nin toplam petrol ve petrol ürünleri ithalatı mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,2 artarak 3 milyon 836 bin 983 ton olarak kaydedilirken, petrol ithalatında liderliği Rusya aldı.
En fazla ham petrol ve petrol ürünleri ithalatı 1 milyon 693 bin tonla Rusya’dan yapılırken, bu ülkeyi 924 bin 337 tonla Irak ve 284 bin 280 tonla Kazakistan izledi.
Türk ve Rus iş insanları Antalya’da buluştu
Türkiye ile Rusya arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirmek amacıyla düzenlenen “Yeni İş Birliği Ufukları 2022” toplantısı, iki ülkeden iş insanlarını Antalya’da bir araya getirdi.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile Rusya’nın iş dünyası ve ekonomi gazetesi Kommersant iş birliğinde düzenlenen toplantı, ATSO Atatürk Konferans Salonu’nda yapıldı.
Rus-Türk İşadamları Birliği Başkanı Naki Karaaslan da Batı’nın yaptırımlarıyla Rusya’nın yalnızlaştırılmaya çalışıldığını ifade etti.
Rusya basınından kısa kısa
Kuzey Akım boru hattı üzerinden günlük doğalgaz tedarik hacmi 31 milyon metreküpe düştü. Kuzey Akım’daki bir başka gaz pompalama ünitesinin çalışmaması üzerine Avrupa’nın spot gaz fiyatları Çarşamba sabahı bin metreküp başına 2300 doları aştı.
İran Sivil Havacılık Örgütü tarafından yapılan açıklamada, Batı yaptırımları sonrası yolcu uçağı bileşen ve yedek parça erişimi engellenen Rusya’nın İran yapımı parça ve teçhizat tedarikinin yanı sıra Rus uçaklarının İran onarım merkezlerinde onarım ve bakımı konusunda bir anlaşma imzaladığını bildirdi.
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’nın Dnepro bölgesinde 100’ü aşkın ABD yapımı yüksek performanslı topçu roket sistemi HIMARS füzesinin imha edildiğini söyledi.
Uluslararası Para Fonu (IMF), 2022’de Rusya ekonomisindeki daralma tahminini yüzde 8,5’ten yüzde 6’ya indirdi. Raporunda Rusya’nın Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’ndaki (GSYH) düşüşün daha önce tahmin edilen yüzde 8,5 yerine yüzde 6 olacağını öngören IMF, açıklamasında, yaptırımların Rusya ekonomisi üzerindeki kısa vadeli sonuçlarının önceden düşünülenden çok daha hafif olacağını gösterdiğini vurguladı.
Rusya Sayıştay Başkanlığı, Devlet Duması’nda sonbahar döneminde ele alınması planlanan ve yıllık 50 milyon ruble üzerinde gelire sahip olan vatandaşlardan alınan kişisel gelir vergisini yüzde 18’e artırmayı içeren yasa tasarısını desteklemedi.
Rusya Federal İstatistik Servisi Rosstat, Mayıs 2022 döneminde ülkede boşanan çift sayısının bir yıl öncesine göre yüzde 20 artarak 58 bin 700’e ulaştığını bildirdi.
Moskova Borsası (MOEX), Rusya’ya dost olmayan ülkeler listesine dahil olmayan ülke vatandaşlarıyla bu ülkelere bağlı tüzel kişilerin 8 Ağustos itibariyle borsalarda işlem yapmasına izin vereceğini duyurdu.