Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya girişinin resmi ve formal bir adım olduğunu Rusya’nın NATO tatbikatları, üsleri ve benzeri askeri altyapısının ne kadar konuşlandırılacağına bakacağını söyledi.
Gazetecilerle düzenlediği günlük basın toplantısında konuşan Peskov, NATO’nun Rusya sınırlarına doğru ilerleyişinin bir sonraki aşamasının Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya resmi olarak girişi olduğuna vurgu yaparken, “Ancak Finlandiya ve İsveç ile ilişkilerimizin nasıl olacağı, oradaki NATO varlığına bağlı. Rusya Savunma Bakanlığı eylemleri analiz edecek ve bu ülkelerle ilişkilerin nasıl değişeceğine karar verecektir” diye konuştu.
NATO’ya başvurunun henüz tam olarak kabul edilmemesine rağmen resmi bir adım olduğunu söyleyen Kremlin Sözcüsü, “Rusya, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği sonrasında ne olacağını, askeri altyapının nasıl değişeceğini, NATO askerleri ve eğitmenlerinin oradaki durumunu ve NATO üslerinin konuşlandırılıp konuşlandırılmadığını dikkate alarak ulusal güvenliğine uygun şekilde tepki verecektir. Zaten Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğindeki asıl mesele de budur” ifadelerini kullandı.
Ukrayna’daki durumla ilgili
Birleşmiş Milletler’in Ukrayna’dan tahıl ihracatına ilişkin İstanbul’da imzalanan anlaşmayı resmi olarak yayınlama girişiminin dikkate alınması gerektiğinin de altını çizen Peskov, ancak bu anlaşmada Silahlı Kuvvetlerin çalışmalarıyla ilgili birçok ayrıntı olduğunu da dikkat çekerek şu şekilde konuştu:
“Biliyorsunuz an itibariyle Rusya Silahlı Kuvvetlerine bağlı bir grup İstanbul’daki müşterek koordinasyon merkezinde çalışmakta. Yapılan anlaşma ile ilgili kamuoyuyla bilgi paylaşırken, o belgelerde askeri olarak birçok detay ve şartın yer aldığını dikkate almak, açıklamaları buna göre paylaşmak gerekiyor. Aynı zamanda bu anlaşmalara tek taraflı da yaklaşılmaması gerektiğini, Birleşmiş Milletler tarafından imzalanan belgede, Ukrayna’dan tahıl ihracatı ile birlikte Rusya’dan tahıl ve gübre ihracatına getirilen kısıtlamaların kaldırılması maddesi de yer alıyor.
Ukrayna’daki tahılın güvenli sevkiyatıyla birlikte Rus tahılının hareketi üzerindeki dolaylı ve doğrudan kısıtlamaları kaldırmak için bu mekanizmanın karşılıklı olarak çalışması gerekliliğini de unutmamak gerekiyor.”
Peskov, İstanbul’daki anlaşmaların ileride herhangi bir barışa kapı aralayıp aralamadığı sorularına verdiği yanıtında ise Kremlin’in Batı’nın Ukrayna krizindeki pozisyonunda herhangi bir değişiklik görmediğini sözlerine ekledi.