Rusya Perakende Ticaret Şirketleri Birliği (AKORT), ülkedeki perakende sektörünün krizi aşmak ve 2023’te yüzde 2-2,5 ciro büyümesine ulaşmak için her fırsata sahip olduğunu açıkladı.
AKORT Başkanı Igor Karavaev, 2022’de perakende ticaret cirosundaki düşüşün yüzde 8-9 seviyesinde olacağını tahmin ettiklerini belirtirken, “İşletmeleri ve tüketicileri desteklemek için zaten çok şey yapıldı ve yapılıyor. Bu nedenle gelecek yıl piyasaların olumlu gitmesini ve yüzde 2-2,5 düzeyinde büyüme göstermesini bekliyoruz” diye konuştu.
İşletmeler için imtiyazlı kredi kullanma olanağını genişletmek gibi ticaret sektörünü desteklemek için alınan tüm son önlemlerin nihai olarak fiyatları etkileyen maliyetleri düşürmeye yönelik olduğuna dikkat çeken Karavaev, bu tedbirlerin tüketici harcamalarını teşvik etmek için uygulandığını vurgularken, “Geniş bir ürün yelpazesine sahip olmak ve büyük alımlar yapabilmek için benzer kredi programlarının mevcudiyetine ve bu şekilde işlerin korunmasına ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.
Karavaev, kendilerini zor bir durumda bulan tüketicilere yönelik hedefli destek önlemlerinin tüketimi olumlu etkileyeceğini söylerken, bununla birlikte perakende zincirleri tarafından kısa raf ömrüne sahip gıda ürünlerinin hayır kurumlarına bağışlanmasının sosyal açıdan büyük değer taşıdığını, perakende sektörünün yılda yaklaşık bir milyon ton gıda tasarrufu sağlayabileceğini ve 3,5 milyon insan için yüzde 50’lik tasarruf imkanı verebileceğini sözlerine ekledi.
AKORT’a göre, perakende ticarette yılın ilk yarısında ürün çeşitliliğindeki genel azalmanın yüzde 4’lere ulaştığı tahmin edilirken, esas olarak bu azalmanın gıda dışı kategorilerdeki ithal mallar ve premium fiyat segmentlerindeki ürünler arasında hissedildi.
Piyasadan ayrılan tedarikçilerin payının küçük olduğu, piyasada faaliyet gösteren yabancı FMCG şirketlerinin (tüketim ürünleri üreticileri) sadece yüzde 14’ünün Rusya’daki işlerini tamamen durdurduğunu veya sattığını aktaran AKORT, aynı zamanda tedarikçilerin büyük bir kısmının Rusya’da yerleşik olduğunu ve ülke sınırları içinde kendi üretimlerinin olduğuna dikkat çekiyor.
Öte yandan Karavaev’e göre, ev kimyasalları ve kişisel bakım ürünleri segmenti gerçekten keskin bir geçici düşüş yaşarken, mart-nisan aylarında Rusya’da bu kategorideki ürün çeşitliliği yüzde 23 azaldı.
Deterjan gibi ev temizlik ürün kategorisinde yüzde 33’lük daralma yaşanan Rusya’da, ancak mayıs ayında hızla yenilenmeye başlayan ürün çeşitliliğinin uluslararası markaların hammadde lojistiğini yeniden inşa etmesi ve perakende zincirlerinin kendi markaları altında Rus üreticileriyle işbirliği içinde mal üretimini genişletmesiyle telafi edilebildiği ifade ediliyor.
AKORT verilerine göre Rusların hipermarket ve süpermarketleri ziyaretlerinde azalma görülürken, bu kanallardaki satışların fiziksel olarak mayıs-haziran aylarında sırasıyla yaklaşık yüzde 17 ve yüzde 13 azaldığı kaydedilirken, mart ayında talepteki artışın ardından tüketici hareketliliğinin keskin bir şekilde yavaşladığı, bu durumun da indirim politikasını sürdüren marketler dışındaki diğer marketlerin ziyaretçi sayısında düşüşe neden olduğu tespit edildi.
Paralel ithalat
AKORT Başkanı Karavaev, şu anda paralel ithalat için mal listesinin ilgili ve zamanında açıklandığını kabul ederken, ayrıca sürekli güncellenerek tanıdık markaları tercih eden tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılayabildiğini söyledi.
Karavaev, “Bize göre, yerli ürünlerle ikamesi zor olan gıda ürünlerinin paralel ithalatına geçici olarak izin verilmesi uygun olacaktır. Bu, Rus işletmelerinin üretim kapasitesini makul bir sürede artırmasını veya diğer ülkelerden tamamen ikame edecek alternatif tedarikler oluşturmasını sağlayacaktır” diye konuştu.