Dün, 27 Ağustos 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Putin’den Donetsk ve Lugansk’tan gelen mültecilere destek
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın yanı sıra özellikle Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinden ayrılmak zorunda kalarak Rusya’ya gelen vatandaşlara sosyal ödemeleri içeren kararnameyi imzaladı.
Resmi yasal bilgi portalında paylaşılan belgede, 18 Şubat’tan sonra mülteci statüsünde Rusya’ya gelen Ukrayna vatandaşlarını kapsayacak sosyal ödemeler arasında 10 bin rublelik aylık emekli maaşı ödemesi, engellilere sosyal yardım ödemesi, hamile kadınlara bir kereliğine 10 bin ruble ve doğum yapan mülteci kadınlara tek seferliğine 20 bin rublelik sosyal destek yer alırken, aynı zamanda 18 yaşında çocuğa sahip olup mülteci olarak Rusya’ya gelen ailelere aylık 15 bin ruble ödeme de yapılacak.
Putin tarafından imzalanan kararnamede, mültecilerin bulunduğu bölge valiliklerinin sosyal ödemeleri gerçekleştireceği vurgulanırken, ödemelerin en geç 31 Aralık 2022’ye kadar yapılması talimatı verildi.
Medvedev, Rusya’nın nükleer silah kullanması için gereken koşulları sıraladı
Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev, , Fransız televizyon kanalı LCI sunucusu Darius Roshbain’in programına verdiği röportajda, Rusya’nın nükleer silahlarını hangi şartlarda kullanabileceğini sıraladı.
Rusya’nın nükleer silahlarını yalnızca dört özel durumda kullanabileceğini ve bunların bir sır olmadığını söyleyen Medvedev, “Nükleer Caydırıcılık Alanında Devlet Politikasının Temelleri” adlı bir doktrinimiz yer alıyor ve bu zaten sır değil. Orada 19. paragrafta, yanılmıyorsam, nükleer silahların kullanılmasının dört nedeni var. Fransız halkı için bunları sıralayacağım. Rusya’ya karşı nükleer füze fırlatmak, herhangi bir çatışmada nükleer silah kullanmak, nükleer silahları kontrol eden kritik altyapılara yapılacak saldırı ve benzeri Rusya Federasyonu’nun varlığını tehdit eden eylemlere karşı nükleer silah kullanabiliriz. Ancak şimdiye kadar bu tür eylemler gözlemlenmedi” diye konuştu.
Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı, Rusya’nın son 20-30 yılda onları hem Yugoslavya’da hem de Irak’ta oldukça aktif olarak kullanan NATO devletlerinin aksine hiçbir zaman taktik nükleer silah veya uranyum bileşenli silahlar kullanmadığını da vurgularken, “Bunun (nükleer silah kullanımı) etrafında hem kendi entrikası hem de çok üzücü sonuçları var. Bu anlamda, öncelikle Batılı ülkelerin belirli durumlarda ne yaptığına bakmalıyız” dedi.
Merkez Bankası, bankaların nakit döviz satış imkanını genişletti
Rusya Merkez Bankası, ülkedeki bankaların bireylere yaptığı nakit döviz satışına getirdiği kısıtlamaları gevşeterek 9 Nisan 2022’den sonra kredi kuruluşlarının kasalarında sadece bireylerden değil, diğer kaynaklardan da alınan nakit dolar ve Euro’yu satabileceklerini bildirdi.
Düzenleyicinin basın servisi tarafından yapılan açıklamada, vatandaşlar için değişen bir şey olmadığı vurgulanırken, 9 Nisan 2022’den sonra bankaların kasalarından alınan nakit dolar ve Euroları hala satın alabilecekleri, bununla birlikte daha önce yalnızca bireylerden alınan fonların yanında şirketlerden bankaların hesabına giren nakit dövize de erişebilecekleri ifade edildi.
Rusya’da Soçi ve Türkiye’ye uçuş süresinin düşürülmesi gündemde
Ukrayna’daki askeri operasyon nedeniyle uçuş süresinin arttığı Soçi ve Türkiye’ye uçuş sürelerinin artması, aynı zamanda uçak bileti fiyatlarını da etkilerken, Rus yetkililerin Soçi ve Türkiye havalimanlarına daha kısa sürede varışı sağlayan yeni koridorlar üzerinde çalışmaya başladığı öğrenildi.
Rusya havayolu şirketlerinden alınan bilgilere atıfta bulunan RBK, Rus yetkililerin 24 Şubat’tan bu yana kapalı olan ülkenin güneyindeki hava sahasının bir kısmını sivil uçakların kullanma olasılığını masaya yatırdığını vurguladığı haberinde, aynı zamanda Rusya’dan Türkiye’deki havalimanlarına uçuş süresini de azaltmayı planladığını yazdı.
Çin’den Rus altınına hücum
Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’dan altın ithalatına getirdiği yasak sonrası ihracat yollarını değiştiren Rusya, temmuz ayında Çin’e altın ihracatını 8,5 kat artırdı.
Çin Halk Cumhuriyeti Gümrük Servisi verilerine göre, Batı’nın Rus altını alımına yönelik yaptırımlarına rağmen temmuz ayında Çin’in Rusya’dan gerçekleştirdiği altın ithalatı bir önceki aya kıyasla 8,5 kat arttırarak 108,79 milyon dolara yükseldi.
Rusya basınından kısa kısa
Donetsk Halk Cumhuriyeti ombudsmanı Donbass’taki çatışmalarda bir Amerikalı paralı askerin öldüğünü bildirdi. Donetsk Halk Cumhuriyeti cesedi BM misyonuna teslim etmeye hazır.
Başkent Moskova üst üste üçüncü gün sıcaklık rekoru kırdı. Başkentte dün hava sıcaklığı 30,6 dereceye ulaştı.