ABD ve Avrupa Birliği (AB) yaptırımları nedeniyle ithalatta komşu ülkelere ve Asya’ya odaklanan Rusya’da, lojistik şirketlerinin fiyatları artırmasıyla tehlike çanları çalmaya başladı.
Kommersant gazetesine konuşan lojistik sektörü temsilcileri, Çinli şirketlerin yaptırımların başladığı ilkbahardan bu yana konteynerle nakliye fiyatlarını ikiye katladığını vurgularken, Türkiye’de de benzer durumun meydana geldiğini iletti.
diHouse şirketi lojistik müdürü Dmitry Denisenko, şubat ayında Çin’den deniz yoluyla bir konteyner teslim etmenin 6 bin dolar amal olduğunu, yaz sezonunda ise fiyatın 11 bin 500 dolara çıktığını aktarırken, ürün fiyatlarının artmamasına rağmen lojistikteki maliyetlerin son fiyatları olumsuz etkileyeceğinin altını çizdi.
Uzman, bu durumu yabancı lojistik şirketlerinin ayrılması zemininde rekabetin azalmasına ve Çin ile Türkiye’den ithalattaki keskin talep artışına bağlarken, perakendecilerin henüz satın alma fiyatlarında bir artış görmedikleri, ancak lojistik maliyetinin kaçınılmaz olarak malların nihai fiyatına zam olarak yansıyacağına kesin gözüyle bakılıyor.
Kommersant, Rusya’nın en büyük elektronik eşya distribütörlerinin Çin’den Rusya’ya elektronik ve ev aletleri için lojistik hizmetlerine konteyner başına şubat ayındaki 6 bin dolardan temmuz itibariyle 11 bin 500 dolar ödemeye başladığına vurgu yaparken, Çin’den konteyner nakliye maliyetinin ilk kez pandemi ile ilgili kısıtlamalar nedeniyle 2020 sonbaharında 12 bin dolara çıkarak ciddi şekilde arttığını, ardından şubat ayı itibariyle döviz kurundaki artıştan dolayı haziran sonuna kadar konteyner fiyatlarının 6-8 bin dolara gerilediğini yazdı.
Denisenko, Çin’in Rusya’ya demiryolu ile nakliye hacmini de azalttığına dikkat çekerken, “Talep keskin bir şekilde artarken, konteyner fiyatlarına etki etti. Hava taşımacılığındaki durum daha da zorlaştı. Maliyetleri mart ayının sonundan bu yana üç katına çıktı. Çin’den çok az direkt uçuş var ve lityum pil içeren malları teslim edebilen şirketlerin sayısı çok düşük” dedi.
Merlion nakliye ve dağıtım şirketi, 2020 yılına kadar Çin’den Rusya’ya deniz yoluyla konteyner nakliyesinin maliyetinin 3 bin ila 4 dolar arasında olduğunu, bu yılın temmuz ayında ise konteyner başına en az 11 bin 500 dolar alındığını doğrularken, ev aletleri üreticisi Candy-Hoover Group’un (Çin Haier grubunun bir parçası) Rusya temsilciliği başkanı Gleb Mishin, bu ülkelerden teslimat hacmi arttıkça Türkiye ve Çin’deki lojistik şirketlerinin esas olarak nakliye fiyatlarını önemli ölçüde artırdığını söyledi.
Mishin, pandemiden sonra piyasa katılımcılarının nakliye fiyatlarında düşüş beklediğini, ancak rekor zamlarla karşılaştığını vurgularken, “Bir dizi lojistik şirketinin Rusya’daki faaliyetlerinin sona ermesi nedeniyle, bu tür hizmetlerin sağlayıcılarının sayısı büyük ölçüde azaldı. Kalanlar fiyatları yükseltiyor, bir nevi yarı tekel oluştu diyebiliriz” diye konuştu.
FM Logistic’in Rusya Başkanı Dmitry Sukhoversha, hava, deniz ve demiryolu nakliye operatörleri için tarifelerin arttığını ve bunun sonucunda hem yabancı hem de Rus lojistikçilerin fiyatları artırdığını belirtirken, “Baltık bölgesindeki Rus limanlarına teslimat hacimleri yaklaşık yüzde 90 oranında azaldı, Karadeniz limanlarına Türk olanlar hariç yabancı deniz hatlarının çoğu askıya alındı” ifadelerini kullandı.
SOTA Logistic Ticaret Direktörü Kirill Latinskiy ise Batı yaptırımlarının etkisiyle birçok yabancı şirketin Rus iş dünyası ile işbirliği yapma isteksizliğinin, Rus şirketleri için yabancı taşıyıcılar arasındaki rekabette önemli bir düşüşe yol açtığını aktarırken, 24 Şubat’tan sonra Rusya’nın en büyük ticaret ortağı olan Avrupa Birliği ülkelerinden karayoluyla yapılan mal taşıma maliyetlerinin yüzde 250-500 veya daha fazla arttığına dikkat çekti.