Rusya Merkez Bankası Birinci Başkan Yardımcısı Dmitry Tulin, Ocak-Haziran 2022’de Rusya’da bankacılık sektörünün kriz ve yaptırımların arka planında yedi yıl aradan sonra ilk kez 1,5 trilyon ruble zarara uğradığını açıkladı.
Yaptırımlar sonrası en büyük zararı ülkedeki dev bankaların aldığını söyleyen Tulin, bu yıl ülkede faaliyet gösteren bankaların dörtte üçünün kârlı, dörtte birinin ise kârsız bir ilk yarı mali sonucu elde ettiğini ifade etti.
RBK Haber’e konuşan Tulin, “1 Temmuz itibariyle Rusya’da 329 kredi kuruluşunun faaliyet gösterdiğini düşünürsek, yaklaşık 82 bankanın olumsuz bir finansal sonuç gösterdiği kaydedildi” diye konuşurken, bundan önce bankacılık sektörünün 2015 kriz yılının sadece bazı aylarında karsız olduğunu, O dönemde ocak-nisan aylarında net zararlarının 17 milyar rubleye ulaştığını hatırlattı.
Merkez Bankası Başkan Yardımcısı, Bu yıl yaptırımlar nedeniyle bankaların dövizle ilgili işlemlerinden 1 trilyon ruble zarar elde ettiğinin altını çizerken, “Öncelikle swap ve forward işlemleri bankaları büyük zarara uğrattı. Ayrıca açık döviz pozisyonlarının negatif değerlenmesi de uluslararası operasyonlarda bulunan bankalar için negatif kayıplara yol açtı. Bazı bankalar pozisyonlarını piyasa koşulları açısından olumsuz bir yöne çevirdi. Önce rublenin zayıflamasıyla kaybeden bankalar, sonra rublenin artışıyla zarar elde etti” ifadelerini kullandı.
Tulin, bankaların yılın ilk yarısında net faiz gelirinin 2021’in ilk yarısına göre sadece yüzde 5 azaldığını belirtirken, karsız bankaların zararının 1,9 trilyon rubleye, karlı bankaların gelirinin ise 400 milyar rubleye ulaştığını, böylece cebirsel olarak sektörün toplam 1,5 trilyon ruble zarara uğradığını sözlerine ekledi.
Merkez Bankası’na göre 2022’nin ilk yarısında zarar eden bankaların hiçbirinde negatif sermayesi tespit edilmezken, 2021’de Rusya’daki bankacılık sektörünün 2,4 trilyon ruble rekor net kara ulaştığı, Merkez Bankası’na göre bankaların sermaye stokunun 1 Ocak itibariyle 7 trilyon ruble olduğu da kaydedildi.