Rusya Maliye Bakanlığı, ağustos ayında federal bütçenin öngörülen seviyeye kıyasla 85,9 milyar ruble ek petrol ve gaz geliri elde ettiğini açıkladı.
Bakanlık tarafından paylaşılan raporda, fiili olarak alınan petrol ve gaz gelirlerinin beklenen tahminlerin üstünde gerçekleştiği belirtilirken, “Ağustos 2022’de aylık temel petrol ve gaz gelirleri hacmi, daha önceki tahminlerin üstünde olmuş, 85,9 milyar ruble olarak gerçekleşmiştir” ifadelerine yer verildi.
Bakanlığın tahminlerine göre, eylül ayında Rusya Federasyonu bütçesine ilave 403,4 milyar ruble petrol ve gaz geliri gelmesi beklenirken, böylece ek petrol ve gaz gelirlerinde toplam rakamın 489,3 milyar rubleye ulaşacağı öngörülüyor.
Maliye Bakanlığı, federal bütçenin ek petrol ve gaz gelirlerinin kullanımına ilişkin bütçe kurallarının bazı hükümlerinin 2022 yılı sonuna kadar geçici olarak askıya alınması nedeniyle elde edilen ek petrol ve gaz gelirleriyle döviz ve altın alımı yapılmayacağını da hatırlattı.
Rusya Maliye Bakanlığı, federal bütçenin haziran ayında petrol ve gaz ihracatından elde ettiği gelirin 138,9 milyar ruble olduğunu duyurmuştu.
Analistler, yüksek enerji fiyatları sayesinde Rusya’nın ek bütçe gelirlerinin yılda 2,5-4,5 trilyon ruble düzeyinde olabileceğini hesaplarken, aynı zamanda Rusya’ya dost ülkelerin para birimine yapılan yatırımların rubleyi dolar karşısında 10-20 ruble zayıflatabileceğini, dolar kurunun 60 ruble ve düşük olması durumunda petrol ve gaz gelirlerinin daha düşük olacağı ve bu yüzden neredeyse döviz alacak para kalmayacağını vurguladı.
Bütçe kanunu sisteminin işleyişi, Rusya karşıtı yaptırımların getirilmesinden hemen sonra Maliye Bakanlığı tarafından askıya alınırken, bütçe harcamalarını belirli bir düzeyde stabilize eden mekanizma, uygun koşulların olduğu dönemlerde ek petrol gelirlerini döviz alımlarına yönlendirirken, bu sayede ruble döviz kurunu etkileyerek kurdaki tahmin edilebilirliğini artırmaktaydı.
Ulusal Refah Fonu’nda biriken yabancı varlıklar, döviz kurunun sabitlenmesi için döviz müdahalelerine yönlendirilirken, Rusya Merkez Bankası, altın ve döviz rezervleri biriktiren ve bağımsız olarak dövizi istikrara kavuşturmak için döviz müdahaleleri gerçekleştirebilen bütçe kanunu çerçevesindeki işlemlerde Maliye Bakanlığı’nın aracısı olarak hareket edebiliyordu.