Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa Birliği’nin (AB) Rus gazını reddederek kömür üretimi de dahil olmak üzere daha önce lanetlenen tüm diğer enerji alternatiflerine geri dönmesinin küresel çevre sorunlarını çözmek için en iyi seçenek olmadığını söyledi.
Kamçatka’da Rusya Gençlik Ekoloji Forumu’na katılan Putin, her şeyin zamanında yapılması ve sanayi işletmelerinin buna hazırlıklı olması gerektiğini vurgularken, “Her şeyi zamanında yapılmalı, sanayiler de buna hazırlıklı olmalıydı. Ucuz Rus gazı alırken kömürü lanetleyip ondan vazgeçmek, sonra bir anda gaz arzını kesip tekrar kömüre dönmeye çalışmak elbette kararların bu şekilde alındığı bölgelerdeki küresel sorunların çözümü için en iyi seçenekler değil” diye konuştu.
Putin, çevre ve iklim sorunları da dahil olmak üzere Rusya ile işbirliğini engelleyen siyasi engellerin azalacağını, ortak çalışmaların devam edeceğini söylerken, “Ekoloji ve iklim koruma alanında uluslararası işbirliğinin kaçınılmaz olarak gerçekleştirileceğinden ve yeniden canlandırılacağından eminim. Şu anda bile özellikle kesintiye uğramadığını söylemeliyim. Uzmanların ortak çalışmasını engelleyen siyasi engeller, önümüzdeki günlerde de etkisini kaybedecek. Bu sayede daha önce ara verilen tüm ortak çalışmalar tekrar devam edecek” ifadelerini kullandı.
Çevre konuları ile birlikte uzay ve ayrıca silahların azaltılması alanında uluslararası işbirliğinin devam edeceğine inandığını vurgulayan Rus lider, bu alanlardaki ortaklıkların ‘kaçınılmaz’ olduğunu sözlerine ekledi.
Avrupa’da kömürden elektrik üretimi artıyor
AB, iklim değişikliğiyle mücadele hedefleri kapsamında son yıllarda kömürden elektrik üretimini kısmaya çalışsa da geçen yıl salgın sonrası talepte yaşanan artış ve gaz yerine kömürün daha fazla kullanılmasıyla kömürden elektrik üretimi yükselişe geçti.
Avrupa Elektrik Görünümü raporuna göre, kömürün AB’nin geçen yılki elektrik üretimindeki payı yüzde 15’e tırmandı. Söz konusu oranın bu yıl daha da artması bekleniyor.
Rusya’nın Avrupa’ya doğalgaz sevkiyatında kesintiye gitmesi, pek çok AB üyesi ülkenin elektrik üretimi için doğalgaz yerine daha fazla kömür kullanılmasına yol açıyor.
Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre, geçen yıl yüzde 6 artan küresel kömür tüketimi bu yıl yüzde 0,7 yükselerek 8 milyar tonu bulacak. Böylece dünyanın kömür tüketimi son 10 yılın en yüksek seviyelerine ulaşacak.
AB ülkelerinin kömür tüketiminin ise bu yıl yüzde 7 artış göstermesi öngörülüyor.
AB’de kömür tüketimindeki artış, savaşın ardından arz sıkıntısı yaşanan gazın yerine kömürün giderek daha fazla kullanılmasından ve elektrik üretiminde talep artışından kaynaklanıyor. Kış aylarında olası bir enerji krizine hazırlık yapan Avrupa ülkeleri kömüre daha fazla yöneliyor.
Ülkedeki tüm kömür santrallerini 2030’a kadar kapatmayı planlayan Almanya’nın Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck haziranda yaptığı açıklamada, gelecek dönemde kömür santrallerinin daha fazla kullanılması gerekeceğini duyurmuştu.
Rusya’nın Kuzey Akım’dan gaz akışını yüzde 20 seviyesine kadar düşürmesiyle harekete geçen Almanya, kışa hazırlık için toplam 21 kömür santralini yeniden açmaya veya kapatması planlananların faaliyetini uzatmaya karar verdi. Bu çerçevede ülke, bu ayın başında Mehrum Kömür Santrali’ni faaliyete geçirdi.
Avusturya hükümeti de olası bir enerji krizini önlemek için atıl durumda bulunan bir kömür santralini yeniden kullanıma açacağını açıkladı.
Hollanda’da kömür santrallerinin en fazla yüzde 35 kapasitede çalışmasını gerektiren yasalarını 2024’e kadar kaldırdı.
Fransa ve İtalya da eski termik santrallerini açma plan ve hazırlıkları yapıyor.
Kömür fiyatları geçen yıla oranla 2 kattan fazla, 2 yıl öncesine göre ise 8 kat artış gösterdi.