Dün, 9 Eylül 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Putin, Rusya Güvenlik Konseyi ile tarım ürünü sevkiyatlarını görüştü
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa Birliğinin (AB) limanları üzerinden Rus gübresinin sevk edilmesine izin vermediğini belirterek, “Asya, Afrika ve Latin Amerika ülkelerine yönelik bu ayrımcılık kabul edilemez.” dedi.
Kremlin’den yapılan yazılı açıklamaya göre, Putin, Rusya Güvenlik Konseyi üyeleriyle çevrim içi toplantı yaptı.
Rusya’nın bu yılın mayıs-ağustos döneminde 6,6 milyon ton tahıl ihraç ettiğini anlatan Putin, “Bunun 6,3 milyon tonu Asya, Latin Amerika ve Afrika ülkelerine gönderildi. Yıl sonuna kadar 30 milyon tahıl ihraç edeceğiz ve bunu 50 milyon tona çıkarmaya da hazırız.” diye konuştu.
Putin, AB’nin Rus gübresinin sevkiyatlarına yönelik kısıtlamalarını eleştirerek, “Asya, Afrika ve Latin Amerika ülkelerine yönelik bu ayrımcılık kabul edilemez. Rus gübre üreticileri, Avrupa limanlarında atıl durumda bekleyen yüz binlerce ton gübreyi ihtiyacı bulunan gelişmekte olan ülkelere göndermeye hazır.” ifadelerini kullandı.
AB’nin Rus gübresine yönelik yaptırımları kaldırdığını anımsatan Putin, şunları kaydetti:
“Ancak, AB Komisyonu 10 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, bizim gübrelerimizi sadece AB ülkelerinin alabileceğini duyurdu. Gübremizin Avrupa limanlarından Asya, Afrika ve Latin Amerika’ya sevkiyatı hala yasak.”
Kremlin: Tahıl anlaşmasının Rus ürünlerine yönelik kısmı çözülmedi
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Karadeniz’den tahıl sevkiyatlarına yönelik varılan anlaşmanın ilk kısmının, Türkiye’nin arabuluculuk çabalarıyla çözüldüğünü vurgulayarak Rus tahıl ürünlerinin ihracatıyla ilgili kısmın ise çözüme kavuşmadığını söyledi.
Peskov, başkent Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında gerçekleştirilmesi planlanan görüşmeye ve tahıl sevkiyatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Görüşmenin gelecek hafta Özbekistan’ın Semerkant kentinde yapılmasının planlandığını anlatan Peskov, iki liderin tahıl sevkiyatlarıyla ilgili süreci de ele almasının öngörüldüğünü söyledi.
Peskov, Ukrayna’dan yapılan tahıl sevkiyatlarının yoksul ülkelere gitmediğine işaret ederek “Sadece 2 tahıl gemisi Birleşmiş Milletler tarafından yoksul olarak tanımlanan ülkelere gitti.” dedi.
ABD’li ve Avrupalı yetkililerin, Rus gıda ve gübre ürünlerine yönelik yaptırım uygulanmadığına yönelik açıklamalarda bulunduklarını anımsatan Peskov, “Bu hukuken doğru olsa da gerçekte Rus gıda ve gübre ürünlerinin uluslararası pazarlara ulaşması son derece zor ve kısıtlanmış durumda. Çünkü ticari gemiler limanlara giremiyorlar, sigortalanamıyorlar ve gemilere hizmet verilemiyor.” diye konuştu.
Erdoğan’ın “tahılın fakir ülkelere gitmediği” eleştirisi Rus medyasında yankı uyandırdı
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ukrayna’dan sevk edilen tahılın fakir ülkeler yerine zengin ülkelere gittiğine yönelik eleştirisi ve bu konuda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e hak vermesi, Rus basınında geniş yer buldu.
Rusya’nın yüksek tirajlı gazetelerinden Kommersant, “Erdoğan, Ukrayna tahılının fakir ülkelere gitmediği konusunda Putin’le hemfikir” başlığıyla yayınladığı haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rus tahılına yönelik zorlukların da sürdüğüne yönelik değerlendirmeleri detaylıca aktarıldı.
Ülkenin tirajı yüksek bir başka gazetesi İzvestiya ise haberi “Erdoğan, Ukrayna’dan fakir ülkelere tahıl sevk edilmediği konusunda Putin’e katıldı” başlığıyla okuyucularına aktardı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Putin’in, tahılın Rusya’ya yaptırım uygulayan ülkelere gittiği konusunda endişe duyduğuna yönelik ifadelerine yer verilen haberde, Türk liderin Rus mevkidaşıyla bu konuyu Özbekistan’ın Semerkant kentinde görüşmeyi planladığı bilgisi de paylaşıldı.
Rus haber ajansı TASS’ın da “Erdoğan, Ukrayna’dan sevk edilen tahılın gelişen ülkelere gitmesi sorun olduğu konusunda Putin’e katılıyor” başlığıyla aktardığı haberde, Türkiye’nin Rus tahılının da dünya pazarlarına ulaşması gerektiği görüşünde olduğuna yönelik ifadeleri de yer aldı.
Rus RBK gazetesinin de manşetten “Erdoğan tahılın zengin ülkelere gittiği konusunda Putin’e katıldı” başlığıyla verdiği haberde, Erdoğan’ın, “Rusya tarafından henüz tahıl sevkiyatı yok fakat Sayın Putin’in tabii haklı olduğu bir konu var. O da nedir? Bu tahıl sevkiyatında gelen tahıllar maalesef zengin ülkelere gidiyor, fakir ülkelere değil.” ifadeleri ön plana çıkartıldı.
AB Konseyi Başkanı Michel: Kremlin’den tehditlerin gözümüzü korkutmasına izin vermemeliyiz
AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Rusya’dan gelen tehditlerin Avrupa ülkelerinin gözünü korkutmaması gerektiğini söyledi.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Berlin’de ortak basın toplantısında konuşan Michel, AB üyesi ülkelerin Rus fosil yakıtlarına olan bağımlılıklarını sona erdirmek için birbirleriyle yakın iş birliği içinde olduklarını ifade ederek, “Sakin kalmamız gerekiyor. Kremlin’den gelen tehditlerin gözümüzü korkutmasına izin vermemeliyiz.” dedi.
Michel AB üyelerinin birlik ve beraberlik içinde hareket etmeyi sürdürmelerinin önemli olduğunu vurgulayarak, “Burada zamana karşı bir yarış var. Enerji kaynaklarımızı ve tedarik kaynaklarımızı çeşitlendirmemiz gerekiyor çünkü Rusya’nın güvenilir bir aktör olmadığını görüyoruz.” diye konuştu.
Rusya’nın Avrupa demokrasilerini zayıflatmak ve istikrarsızlaştırmak istediğini ama başarılı olamayacağını vurgulayan Almanya Başbakanı Scholz, “Rusya Devlet Başkanı yanlış hesap yaptı. Çünkü biz Avrupalılar birbirimize sıkı sıkıya bağlıyız ve dayanışma içindeyiz.” diye konuştu.
AB, gaza tavan fiyat getirmeye ve elektrik üreticilerinin gelirini sınırlamaya hazırlanıyor
Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, AB Komisyonu’na düşük maliyetli elektrik üreticilerinin gelirlerinin sınırlandırılmasını, fosil yakıt firmalarından katkı alınmasını, doğal gaza tavan fiyat uygulanmasını, elektrik talebinin düşürülmesini ve enerji şirketlerine likidite sağlanmasını içeren yasal düzenleme hazırlama görevi verdi.
Rusya’da enflasyon ağustosta yavaşlama gösterdi
Rusya’da yıllık enflasyon ağustosta bir önceki aya kıyasla yüzde 15,1’den yüzde 14,3’e düştü.
Rusya Federal İstatistik Kurumunun (Rosstat) açıkladığı verilere göre, ülkede gıda ürünlerinin fiyatı ağustosta yıllık bazda yüzde 15,77 artış gösterdi.
Söz konusu dönemde, gıda dışı ürünlerin fiyatları yüzde 15,51 artarken, hizmet ürünlerinin fiyatı yüzde 10,45 yükseldi.
Rusya’da yıllık enflasyon da ağustosta bir önceki aya göre yüzde 15,1’den yüzde 14,3’e geriledi.
Rusya Merkez Bankasının tahminlerine göre, ülkede yıllık enflasyon oranının 2022’de yüzde 12 ila yüzde 15 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.
Rusya’nın bazı bölgelerde yönetici ve yerel meclis seçimleri başladı
Rusya’da bazı federal bölgelerde başkan, vali ve yerel meclis üyelerini belirlemek için seçimler başladı.
Rusya Merkez Seçim Komisyonu’ndan edinilen bilgilere göre, federasyonun farklı bölgelerinde bugün başlayan oylamalar 3 gün sürecek.
Seçimlerde Rusya Federasyonu’na bağlı Buryat Cumhuriyeti, Karelya Cumhuriyeti, Mari El Cumhuriyeti, Udmurtya Cumhuriyeti’nin başkanları; Vladimir bölgesi, Kaliningrad bölgesi, Kirov bölgesi, Novgorod bölgesi, Ryazan bölgesi, Saratov bölgesi, Sverdlovsk bölgesi, Tambov bölgesi, Tomsk bölgesi ve Yarovslav bölgesinin valileri seçilecek.
Kuzey Osetya-Alanya Cumhuriyeti, Udmurtya Cumhuriyeti, Krasnodar bölgesi, Penza bölgesi, Saratov bölgesi, Sahalin bölgelerinin parlamento üyelerinin belirleneceği seçimde, Gorno-Altay, Çerkessk, Kızıl, Barnaul, Petropavlovsk-Kamçatskiy, Vladivostok, Kirov, Kursk, Omsk, Pskov, Tver ve Yaroslavl şehir meclisi üyeleri seçilecek.
Nebenzia, ABD’den Rusya’nın İran’dan silah satın aldığını kanıtlamasını istedi
Rusya’nın BM Daimî Temsilcisi Vassily Nebenzia, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi toplantısında ABD ve İngiltere temsilcilerinden Rusya’nın Kuzey Kore ve İran’dan silah satın aldığına dair kanıt göstermelerini istedi.
ABD ve İngiltere’nin Rusya’nın İran ve Kuzey Kore’den silah aldığı iddialarının gerçek olmadığını söyleyen Nebenzia, “Şimdi onlardan ya Rusya’nın İran’dan silah aldığına dair kanıt göstermesini ya da dünyaya yanlış bilgi verdiklerini itiraf ettikleri imzalı bir belge göstermelerini istiyoruz” diye konuştu.
BM Güvenlik Konseyi toplantısında Nebenzia’nın çağrısına İngiltere ve ABD’li diplomatların sessiz kalması dikkat çekti.
ABD yönetimi, bir gün önce İranlı bir şirketi, Rusya’ya insansız hava aracı (İHA) gönderdiği gerekçesiyle yaptırım listesine almıştı.
Rusya basınından kısa kısa
Rusya hükümeti, yemeklik yağ üretiminde kullanılan kolza tohumunun ihracatını 28 Şubat 2023’e kadar yasaklarken, soya fasulyesi ihracat vergisini 31 Ağustos 2024’e kadar yüzde 20 olarak belirledi.
Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, Çin yuanının Merkez Bankası uluslararası rezervlerindeki payının artacağını söyledi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Abhazya ile çifte vatandaşlık sorunlarının çözümü konusunda anlaşma imzalanması talimatı verdi.
Rusya Merkez Bankası, ülkenin uluslararası rezervlerinin 2 Eylül 2022 itibariyle 26 Ağustos ayına kıyasla bir haftada 4,9 milyar dolar gerilediğini bildirdi.
Fransa menşeli Sınır Tanımayan Gazeteciler’in (RSF), Rus kanallarının uydu operatörü Eutelsat’tan çıkarılması için başvuruda bulunduğu belirtildi.
Tarım Piyasası Araştırmaları Enstitüsü (IKAR) Genel Müdürü Dmitry Rylko, Rusya’nın bu yıl şimdiden 2017 yılında kaydedilen 86 milyon tonluk buğday hasadı rekorunu kırdığını söyledi.
Rusya Tarım Bakanlığı’nın materyallerine göre, bu yıl 8 Eylül itibariyle geçen yılın aynı tarihine kıyasla Rusya’da 23,4 milyon ton artışla 92,7 milyon ton buğday hasadı yapıldığı kaydedildi.
Avrupa Birliği (AB), Rus vatandaşlarına vize kolaylığı sağlayan anlaşmayı tümüyle askıya aldığını duyurdu.
Rusya’nın en büyük hazır yemek kurye hizmetlerinden Delivery Club’ı satın alan dev teknoloji şirketi Yandex, 8 Eylül tarihli Birleşik Devlet Tüzel Kişiler Kaydı’nda yapılan güncellemeyle kurye şirketinin yüzde 99,95 hissesinin yeni sahibi oldu.