Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, önümüzdeki üç yıllık bütçe planlamasının kendi kariyeri için en zorlu dönem olacağını söyledi.
Rus resmi TV kanalı Rossiya-24’te yayınlanan ve Rusya Maliye Bakanlığı’nın 220. yıldönümüne adanmış belgeselde konuşan Siluanov, “Önümüzdeki üç yılın bütçesinin profesyonel kariyerimde en zoru olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullanırken, 2023-2025 bütçe taslağı hazırlanırken Rusya’nın teknolojik bağımsızlığı için kaynaklar ayrıldığını, ancak yaptırımlar nedeniyle kritik bir dönemden geçeceklerini vurguladı.
Siluanov, “Yaptırım ve kısıtlamalarla karşı karşıya kalınca, bir takım kritik teknolojilerin ülkemizde üretilmediğini fark ettik. Dolayısıyla daha önce yurt dışından aldığımız teknolojinin yenilenmesi, yerli ürünlere geçilmesi yeterince uzun ve masraflı olacak. Ancak bu yapılmadan Rusya’nın teknolojik bağımsızlığını sağlamanın başka bir yolu yok. Bütün bunlar da para gerektiriyor ve üç yıllık bütçe planlanmasında büyük kaynaklar bulmamız gerekiyor” diye konuştu.
Ayrıca yeni bütçenin enerji ihracatı hacmini de dikkate alması gerektiğinin altını çizen Maliye Bakanı, “Petrol arzına yönelik bir kısıtlama da dahil olmak üzere getirilen kısıtlamalar bağlamında, yalnızca enerji fiyatlarını değil, aynı zamanda muhtemelen arz hacmini de hesaba katmamız gerekecek. Çünkü dış arz, üretim hacmini de etkileyecek” diye konuştu.
Siluanov, devlet bütçesinin petrol ve gaz gelirlerine bağlı olduğuna vurgu yaparken, bu nedenle güncelleyecekleri bütçenin hazırlanması ve uygulanmasının kariyeri için en zor dönem olacağını söyledi.
Rusya petrol ve gaz ihracatından eylülde ilave 403 milyar ruble gelir hedefliyor
Rusya Maliye Bakanlığı, artan enerji fiyatları sayesinde petrol ve doğalgaz ihracatından eylülde 403 milyar ruble (yaklaşık 6,7 milyar dolar) ilave bütçe geliri hedefliyor.
Rusya Maliye Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, petrol fiyatlarının öngörülen düzeyin üzerinde seyrettiği kaydedildi.
Açıklamada, yüksek petrol fiyatları sayesinde, bütçenin petrol ve doğalgaz ihracatından eylülde 403 milyar ruble ilave gelir elde etmesinin beklendiği belirtildi.
Yaptırımlar nedeniyle çeşitli bütçe kurallarının geçici olarak dondurulduğu bilgisine yer verilen açıklamada, bu nedenle ilave gelirlerin döviz veya altın alımında kullanılmayacağına işaret edildi.