Avrupa Birliği’nin (AB) müdahaleleri nedeniyle Batı ülkelerine gaz sevkiyatını azaltan Gazprom, 1 Ocak 2022’den 15 Eylül’e kadarki dönemde 300,8 milyar metreküp gaz üretirken, bu rakam geçen yıla göre yüzde 15,9 daha düşük olarak gerçekleşti.
Gazprom tarafından paylaşılan raporda, bu dönemde iç piyasalarda doğalgaz taleplerinin de yüzde 3,3 oranında azaldığı gözlemlenirken, şirketin yurtdışına ihracatı yüzde 38,8 oranında azalarak 84,8 milyar metreküpe geriledi.
Öte yandan Sibirya’nın Gücü doğalgaz boru hattı üzerinden Çin’e yapılan gaz sevkiyatında artış kaydedilirken, Gazprom’dan yapılan açıklamaya göre 10 Eylül’de Çin’e gerçekleştirilen gaz ihracatında günlük bazda yeni rekor kaydedildi.
13 Eylül itibariyle Avrupa’daki yeraltı gaz depolarının 58,4 milyar metreküplük kısmının doldurulduğu belirtilirken, 2019/2020 gaz çekim sezonunun başında yeraltı gaz depoları tesislerinin doluluk seviyesine ulaşması için şirketlerin 14 milyar metreküp daha gaz pompalamasının gerekeceği vurgulandı.
Rapora göre, Ukrayna’nın yeraltı gaz depoları 13 Eylül itibariyle kış için ihtiyaç duyulan 19 milyar metreküplük gazın 13,6 milyar metreküplük kısmını oluşturuyor.
Gazprom, açıklamasında Avrupa’yı, kış mevsimi için yeraltı depolama rezervlerinin tek başına yeterli olmayacağı konusunda uyarırken, örnek olarak Almanya’daki tesislerin yüksek düzeyde doldurulmasına rağmen sadece iki aylık tüketime yetecek kadar rezerve sahip olduğunu ekledi.
Gazprom’un yönetim kurulu başkan yardımcısı Oleg Aksyutin daha önce yaptığı açıklamada, iç talepteki artışın azalmasına rağmen Çin’in ek az tedariki için teklifte bulunduğunu söylemişti.