Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, piyasalarda devletin fiyat düzenlemelerinin ekonomi üzerinde olumsuz etki yaratabileceğini vurgularken, bakanlık olarak benzer tedbirlere karşı çıkıldığını ifade etti.
Rus resmi haber ajansına yazılı açıklama yapan bakanlık, devletin perakende için fiyat düzenlemesinin ürün kıtlığına kadar varan olumsuz etkileri olabileceğinin altını çizerek, “Marketlerdeki ürünlerin fiyatlarının devlet tarafından değil, piyasa temelli yöntemlerin kullanılarak belirlenmesinden yanayız” ifadelerini kullandı.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada devletin fiyat düzenlemesine müdahale olmasının ürün kıtlığına ve aynı zamanda üretici ve ticari kuruluşların iflasına kadar varabilecek negatif sonuçlar doğuracağı, bu nedenle, mümkün olduğunca gıda sektörü dikkate alınarak serbest piyasa yöntemlerinin kullanılmasının tavsiye edildiği belirtildi.
Açıklamada, aynı zamanda birçok perakende zincirinin “gönüllü” bir şekilde birçok üründe indirime gittiğinin de altı çizilirken, “Rusya’da birçok büyük market zinciri, sosyal açıdan önemli gıda ürünlerinin fiyatlarında indirime giderek enflasyon oranlarının arttığı dönemde sosyal gerilimin düşürülmesine destek olmuştur” denildi.
Nisan ayında Rusya’daki büyük market zincirleri, daha önce mart ayında rublede yaşanan devalüasyon nedeniyle ürün fiyatlarını artıran tedarikçilerin rublede gözlemlenen istikrarla birlikte satış fiyatlarını düşürmelerini ve iptal ettikleri indirimleri iade etmelerini istemişti.
Rusya’nın dev market zinciri Magnit, üretici ve tedarikçilere bu konuyla ilgili itiraz mektuplarını gönderdiğini açıklarken, daha önce rubledeki değer kaybı nedeniyle tedarikçilerin zam bildirimlerini kabul ettiklerini, ancak şimdi durumun tam tersine dönmesiyle fiyat indirimine gidilmesi gerektiğini vurguladı.
Kommersant’a konuşan tedarikçiler ise maliyetlerin düşmediğini iddia ederken, öte yandan analistler, tüketim malları satışlarındaki düşüşün başlamasıyla talebin desteklenmesi gerektiğine inanıyor.
Magnit’in satış fiyatlarını düşürme ve rublenin istikrar kazanmasının ardından promosyonu tamamen geri getirme talebiyle bir dizi tedarikçiye bir mektup gönderdiğini yazan Kommersant, şirketin döviz kurlarındaki artış nedeniyle fiyat artışını kabul ettiğini ancak şimdi fiyatları düşürerek raflardaki mal bulunabilirliğini artırmak istediğini vurguladı.
Rublenin değer kazanmasıyla birlikte tedarikçilerle fiyat ayarlamalarını görüştüklerini doğrulayan Magnit Basın Servisi yaptığı açıklamada, “Birçok tedarikçi ve ürün üreticisi, doların 110-120 ruble olduğu dönemde maliyet artışına bağlı olarak ürünlerine zam yapmış, aynı zamanda marketlerimizde sunduğumuz indirimlerin iptal edilmesini istemişti. Rubledeki değer kaybında kabul ettiğimiz bu koşulların rublenin güçlenmesiyle birlikte ters yönde de çalışması gerektiğine inanıyoruz” ifadelerine yer verdi.