Rusya Ekonomik Kalkınma Bakan Yardımcısı Aleksey Hersontsev, devletin tüm düzeyindeki denetim otoritelerinin önümüzdeki yıl işletmelere yaptığı planlı teftişleri azaltacağını bildirdi.
2023 yılında, bu yıl düzenlenen planlı denetimlere kıyasla planlı teftiş sayısını 110 bin olmak üzere düşüreceklerini belirten Hersontsev, önümüzdeki yıl yaklaşık 250 bin teftiş gerçekleştirmeyi planladıklarını belirtti.
Hersontsev aynı zamanda savcılıkla plan üzerinde anlaşmaya varılmasının ardından denetim tedbirlerinin sayısının daha da azaltılabileceğini vurgularken, “Gelecek yıl için planlama yaparken, tüm seviyelerdeki kontrol organları yaklaşık 250 bin denetim başvurusu gönderdi. Bu yıl için planlanan teftişler geçen yıl yapmayı planladıklarından 110 bin daha düşük. Savcılıkların bu planları gözden geçireceği ve koordine edeceği ve bunları azaltacağı açık. Bu sayı daha da düşecektir” diye konuştu.
Hersontsev, denetim sayısındaki azalmanın 2023 yılında planlanan denetimlerin yalnızca yüksek riskli işletmeleri etkileyeceğini öngören hükümet kararnamesinden kaynaklandığına dikkat çekerken, kararnamenin denetlenmesi planlanan işletme temsilcilerine denetim organından önleyici bir ziyaret talep etme fırsatı verdiğini söyledi.
Bu uygulama, 2022 sonuna kadar yürürlükte olan planlı ve plansız denetimlere ilişkin moratoryum bağlamında bu yıl aktif olarak kullanıldı.
25 Mart’ta Rusya İçişleri Bakanlığı (MVD), ulusal güvenlik konularını doğrudan etkileyen sektörler dışında kalan tüm işletmeler için planlı denetimlerin iptal edildiğini açıkladı.
İçişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gorovoy tarafından imzalanarak tüm MVD’ye bağlı organlara gönderilen yazıda, ulusal güvenlik ile ilişkili olmayan tüm ticari kuruluşlara yönelik planlanmış denetimlerin iptal edilmesi talimatı verilirken, küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) üzerindeki idari baskıyı en aza indirmek için alınan kararın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatı doğrultusunda yürürlüğe girdiği vurgulandı.
MVD, bununla birlikte Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri sakinlerinin ehliyetlerini Rusya’ya geçerli olmasına ilişkin yeni yasayı yürürlüğe soktuğunu açıkladı.
26 Mart’ta ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı yaptırımları nedeniyle oluşan kısıtlamalarla zor durumda kalan küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) üzerindeki denetimleri de içeren idari yükü azaltacak yasayı imzalamıştı.
Kremlin resmi internet sayfasında yayınlanan belgede, idari cezayı ilk kez işleyen KOBİ’lere verilecek cezaların hafifletilmesinin öngörüldüğü belirtilirken, buna ek olarak yasa sosyal amaçlı kurulan sivil toplum kuruluşlarına verilen idari cezalarda da indirim yapılacağı da eklendi.
Yaptırımlar sonrası işletmelere destek amacıyla hükümet tarafından hazırlanan ve Putin tarafından imzalanan yeni yasalar arasında aynı zamanda:
2021-2023 döneminde vatandaşların bankalardaki vadeli mevduat kazançlarına getirilen stopaj vergisinin geçici olarak iptali;
Yeniden yapılanma (tasfiye) sürecinde olmayan ve haklarında iflas davası açılmamış tüm mükelleflere KDV iadesi için beyanname usulü uygulama hakkı verilmesi;
Lüks otomobil vergisi kapsamında daha önce en az 3 milyon ruble olarak belirlenen taban otomobil fiyatlarının 10 milyon rubleye çıkarılması;
2022-2024 yılları için bilişim şirketlerinin gelir vergisi oranının yüzde sıfır olarak belirlenmesi de yer alıyor.