Rusya Ulusal Ekonomi ve Kamu Yönetimi Akademisi (RANEPA) Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün (ION) düzenlediği anketin sonuçları, 2022’de çalışan tüm Rusların üçte birinin (yüzde 33,2) ana işinin dışında ek kazanç elde ettiğini ortaya çıkardı.
Ankete katılanların yüzde 10,9’unun ana işe ek olarak kalıcı bir ek işi olduğunu belirtirken, katılımcıların yüzde 7,7’si ayda birkaç kez temel işinden zaman kaldığında yarı zamanlı işte çalıştığını, yüzde 14,6’sı ise yılda birkaç kez ek iş yaparak kazanç elde etmeye çalıştığını bildirdi.
RANEPA, ülkedeki ikincil istihdamın en yaygın olarak inşaat, araç ve ev eşyalarının onarımı, emlak, sağlık, eğitim ve bilim alanlarında görülmekte olduğunun altını çizerken, Üniversitenin Sosyo-Politik İzleme Araştırma Merkezi Direktörü Andrey Pokida, ek işte çalışarak daha fazla kazanç elde etmek isteyen çalışanların sayısında artış beklediklerini söyledi.
Pokida, “Gelirlerle ve genel olarak işgücü piyasasındaki durum oldukça zor. Yüksek belirsizlik, birçoğunun ek gelir bulmaya çalışmasına neden olur. Ana işin kaybedilmesi durumunda birikimin rolü de artıyor” diye konuştu.
HeadHunter tarafından haziran ayında yapılan anketler, Rusların yalnızca yüzde 22’sinin aldıkları ücretlerle temel ihtiyaçlarını karşılayabildiğini gösterirken, ankete katılanların yüze 39’u temel ihtiyaçları karşılayacak yeterli maaşa sahip olmadığının altını çizdi.
Rusların yüzde 38’inin ise zar zor geçinebildiğini itiraf ettiği anketlerde, çoğu zaman ücretlerin işçilerin, doktorların ve memurların ihtiyaçlarını karşılamaya yetmediği kaydedildi.
Ekim ayında Skillbox tarafından düzenlenen anketlere göre ise Rusların sadece yüzde 5’i işlerinden memnun olduğu belirlendi.