Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından paylaşılan raporda, Rusya ekonomisinin yaptırımlarla zarar gördükten sonra 2022’nin ikinci çeyreğinde istikrar kazandığı bildirildi.
Avrupa’daki ekonomik duruma adanan bölgesel IMF raporunda yer alan açıklamada, yaptırımların ilk darbesinden sonra Rusya ekonomisinin 2022’nin ikinci çeyreğinde istikrar kazandığı vurgulanırken, “Bu istikrar, Rusya Merkez Bankası’nın faiz oranlarını savaş öncesi seviyelere döndürmesine izin verdi” ifadelerine yer verildi.
Yaptırımların kısa vadeli çok güçlü bir ekonomik etkisi olduğuna dikkat çekilen raporda, ancak yaptırımların etkisinin başlangıçta beklendiği kadar güçlü olmayacağı, Rusya’nın Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nın (GSYH) 2022’de yüzde 3,4 oranında düşmesinin beklendiği, bu oranların da başlangıçta beklenen düşüşün yaklaşık yarısı kadar olduğunun altı çizildi.
IMF uzmanları, bu kadar güçlü yaptırım dalgasına rağmen ekonomide yaşanan istikrarın bir dizi faktörle açıklanabileceğine vurgu yaparken, bunlar arasında özellikle petrol ihracatının kısıtlamalardan sonra genel olarak yaptırım uygulayan ülkelerden Rusya’ya yaptırım uygulamayan ülkelere yönlendirildiği gerçeğine dikkat çekiyor.
Ayrıca devletin ekonomideki önemli rolünün de istikrara destek olduğu belirtilirken, bu desteklerin savaş öncesi seviyelerde kalan istihdamın korunmasına yardımcı olduğu ifade edildi.
“Buna ek olarak rublenin değerlenmesi olumlu bir rol oynamış, bunun sonucunda enflasyonun beklenenden daha düşük olduğu ortaya çıkmıştır” ifadeleri kullanılan raporda, bunun sonucunda nüfusun reel gelirlerinde ve iç talepte beklendiği kadar çok güçlü bir düşüş yaşanmadığı, Rus makamlarının mali teşvik tedbirlerinin olumlu sonuç verdiği aktarıldı.
IMF, raporunda öte yandan yaptırımların ve ticari kısıtlamaların etkilerinin zamanla birikeceğini ve sonuç olarak orta vadede GSYH üzerinde derin bir olumsuz etkiye sahip olacağını söylerken, aynı zamanda orta vadede olumsuz etkinin ölçeğinin ne olacağına dair belirsizliğin korunduğuna da dikkat çekiyor.
Uzmanlar, Rusya’nın gaz ihracatını Avrupa’dan diğer ülkelere yönlendirmesinin ne kadar süreceğini şu anda tahmin etmenin zor olduğunun altını çizerken, ayrıca Batılı ülkelerin Rus petrolüne getirmek istediği tavan fiyatın hangi ülkeler tarafından kabul edilebileceği ve ne kadar kısıtlayabileceğinin meçhul olduğuna vurgu yapıyor.
IMF, bununla birlikte Rusya’nın ihracatında lojistikte sigorta hizmetlerinin sağlanmasında yaşanan zorlukların Rusya’nın petrol arzını yeniden yönlendirme yeteneğini de sınırlayacağı konusunda uyarıyor.
Ekim raporunda Rusya’nın 2022’de GSYH’sinde düşüş tahminini temmuz ayındaki yüzde 6’lık tahmine karşı yüzde 3,4’e iyileştiren IMF, 2023 yılındaki göstergede tahmin ettiği düşüşü e iyileştirerek yüzde 3,5’ten yüzde 2,3’e indirmişti.
Eylül ayının ikinci yarısında Ekonomik Kalkınma Bakanı Maksim Reshetnikov, bakanlığın 2022 yılında Rusya’nın GSYH’sindeki düşüş tahminini yüzde 4,2’den yüzde 2,9’a indirdiğini söylemişti. Bakanlığın tahminlerine göre, ulusal ekonomideki düşüşün en dip noktasının 2022’nin dördüncü çeyreğinde yaşanması beklenirken, bunun ardından ekonomik büyüme kademeli bir şekilde sağlanacak.