Dün, 28 Ekim 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Putin, Ermenistan ve Azerbaycan’ı anlaşmaları uygulamaya çağırdı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) ülkelerinin liderlerinin katıldığı zirvede yaptığı konuşmada, Ermenistan ve Azerbaycan arasında sürdürülebilir barışın ancak her iki tarafın anlaşmaların tutarlı bir şekilde uygulanmasıyla sağlanabileceğini belirterek iki ülkeyi de anlaşmaları uygulamaya çağırdı.
Rusya ile birlikte Belarus, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan’ın üye olduğu Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) ülkelerinin liderlerinin yer aldığı toplantıya çevrimiçi video formatında katılan Rus lider, Rusya’nın geleneksel olarak istikrara her zaman dikkat ederek eski çağlardan beri Ermeni halkının güvenliğinin sağlanmasına destek verdiğini vurgularken, “Ermeni-Azerbaycan barış anlaşmasına destek vererek Bakü ile Erivan arasındaki ilişkilerin kapsamlı bir şekilde normalleşmesini sağlamak için bugün mümkün olan her şeyi yapıyoruz. Yakın geçmişte hem Azerbaycan hem de Ermenistan, tıpkı Rusya gibi tek bir devletin parçasıydı. Hem Erivan hem de Bakü ile çok sayıda bağımız var ve bunu hesaba katmamak imkansız. Elbette hepimiz oldukça zor durumdayız. Ancak Rusya’ya komşu devletler arasındaki sorunlardan ve çelişkilerden uzak kalamayacağını ve her zaman barışçıl çözümlere katkıda bulunmaya hazır olduğunu bilmenizi isterim” diye konuştu.
Şoygu, kısmi seferberlik etkinliklerinin sona erdiğini bildirdi
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, ülkesindeki askeri kısmi seferberlik etkinliklerinin sona erdiğini belirterek, “Orduya çağrılanların 218 bini poligonlarda eğitim görüyor, 82 bini eğitim aldıktan sonra operasyonun devam ettiği bölgeye gönderildi.” dedi.
Şoygu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e ülkedeki askeri kısmi seferberlik konusunda bilgi verdi.
Seferberliğin 21 Eylül’de ilan edildiğini anımsatan Şoygu, “Seferberlik kapsamında, orduya bin 300’den fazla çeşitli düzeylerdeki yürütme organ temsilcisi, 27 bini aşkın iş insanı çağrıldı. 13 bin vatandaş orduya gönüllü olarak katıldı. Orduya katılanların yaş ortalaması 35.” ifadelerini kullandı.
Orduya toplam 300 bin vatandaşın çağrıldığını aktaran Şoygu, “Orduya çağrılanların 218 bini poligonlarda eğitim görüyor, 82 bini eğitim aldıktan sonra operasyonun devam ettiği bölgeye gönderildi. Bunların 41 bini ise birlikler içinde faaliyet gösteriyor. Seferberlik etkinlikleri sona erdi.” diye konuştu.
Rusya: Rus tahılı anlaşma kapsamında dünyaya sevk edilemiyor
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rus tahılı ve gübresinin, İstanbul’da imzalanan tahıl anlaşması kapsamında Batı’nın yaptırımları nedeniyle diğer ülkelere sevk edilemediğini bildirdi.
İstanbul’da 22 Temmuz’da imzalanan anlaşma kapsamında 27 Temmuz’da İstanbul’da Ortak Koordinasyon Merkezi’nin devreye girdiğine işaret edilen açıklamada, “İlk gemi, 1 Ağustos’ta üzerinde anlaşılan kontrol prosedürleri doğrultusunda Odessa Limanı’ndan ayrıldı. BM’nin verilerine göre, 26 Ekim’e kadar toplam 390 gemi, Karadeniz’deki insani yardım koridorunu kullandı ve 8 milyon 899 bin 48 ton tahılı Odessa, Yujnıy ve Çernomorks limanlarından çıkardı. Bunların yüzde 41’i mısırdır.” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, söz konusu sevkiyatların yarısının Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, İngiltere, İsrail ve Güney Kore’ye yapıldığı belirtilerek, “Somali, Etiyopya, Yemen, Sudan, Afganistan gibi ihtiyacı olan ülkelerin, çıkarılan tahılın yüzde 3’ünü sadece BM’nin Dünya Gıda Programı kapsamında alabildiği” kaydedildi.
BM’nin, bu inisiyatifi ticari girişim olarak nitelendirmediği vurgulanan açıklamada, Rusya’nın 30 milyon ton tahılı dünya pazarlarına sevk etmeye ve bu rakamı 50 milyon tona çıkarmaya hazır olduğu belirtildi.
Rus şirketleri, hala gübre sevkiyatı yapamıyor
Sadece 10,5 milyon ton civarındaki Rus tahılının Asya ve Afrika ülkelerine nakledildiği aktarılan açıklamada, Rus gübresinin de henüz tedarik edilemediği bildirildi.
Açıklamada, “Rus şirketleri, hala gübre sevkiyatı yapamıyor. 300 bin ton gübre bile yoksul ülkelere verilemedi. Bu ürünlerin yüzde 80’i Letonya, geriye kalanı da Estonya, Belçika ve Hollanda’daki depolarda bloke edilmiş durumda. Bu ülkelerin yönetimleri, gübrenin BM’nin Dünya Gıda Programı kapsamında çıkışına izin vermiyor. Oluşan durumun nedeni, Batı’nın tek taraflı yaptırımlarıdır. Bu yaptırımların olumsuz etkisinin, İstanbul’daki anlaşmanın ikinci belgesi doğrultusunda kaldırılması gerekiyordu.” ifadelerine yer verildi.
Merkez Bankası faizleri sabit bıraktı
Rusya Merkez Bankası, 28 Ekim Cuma günü düzenlenen olağan yönetim kurulu toplantısında politika faizinde değişikliğe gitmeyerek yüzde 7,5 seviyesinde sabit bıraktı.
Eylül ayında faizleri 50 baz puan indiren Merkez Bankası’nın kararıyla ilgili açıklamada, düzenleyicinin para politikasındaki sonraki adımların yönüne dair herhangi bir sinyal verilmezken, öte yandan faizlerde indirim olasılığının azaldığına da dikkat çekildi.
Medvedev, Twitter’ın yeni sahibi Musk’ı kutladı
Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev, yakın zamanda dünyaca ünlü sosyal medya şirketi Twitter’a sahip olan iş adamı Elon Musk’ı kutlarken, yeni görevinde önyargı ve diktatörlüğün üstesinden gelmesi için bol şans diledi.
Twitter hesabından Musk’a kutlama mesajı gönderen Medvedev, aynı zamanda Ukrayna’ya destek olmayı da bırakması tavsiyesinde bulunurken, mesajında, “Twitter’da siyasi önyargının ve ideolojik diktatörlüğün üstesinden gelmekte iyi şanslar. Ve Ukrayna’daki bu Starlink işini de bırak” diye yazdı.
Rusya’nın uluslararası rezervleri düşmeye devam ediyor
Rusya Merkez Bankası, 21 Ekim itibariyle ülkenin uluslararası rezervlerinin hacminin 541 milyar dolara gerilediğini bildirdi.
Son bir haftada Merkez Bankasının uluslararası rezervlerinde yüzde 0,6 düşüş yaşanırken, 14 Ekim itibariyle ülkenin uluslararası rezervlerinin hacminin 544,4 milyar dolar olduğunu hatırlatan düzenleyici, son bir haftada rezervlerde 3,4 milyar dolarlık gerilemenin negatif yeniden değerlemeden kaynaklandığı vurguladı.
Lukaşenko’dan Paşinyan’a “Azerbaycan ile meseleyi Aliyev ile oturup çöz” önerisi
Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın Azerbaycan ile sorunları çözmesi için Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile hemen oturup karar alması gerektiğini söyledi.
Lukaşenko, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) Kolektif Güvenlik Konseyi’nin çevrim içi yapılan olağanüstü toplantısında bir konuşma yaptı.
Lukaşenko, Azerbaycan-Ermenistan ihtilafı hakkında “KGAÖ’nün pozisyonu ve değerlendirmesini” soran Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’a şu yanıtı verdi:
“Bizim pozisyonumuzu belirlememizi istiyorsunuz. Bizim pozisyonumuzu bilmiyor musunuz? Komşu devletler arasında çatışmaların barışçıl bir şekilde çözülmesini istiyoruz. Ermenistan’ın toprak bütünlüğünü yeniden tesis etmek için yol haritası soruyorsunuz. Hangi yol haritası? Cevap veriyorum, (Azerbaycan Cumhurbaşkanı) İlham Aliyev ile oturun, eğer gerekirse Rusya Devlet Başkanı’na sorun ve karar verin. Bugün karar almazsan, sonra daha kötü olacak. Bunu kendin anlıyorsun. Bu çatışmaya ihtiyacımız yok. Bu sorular tuhaf olmaktan öte, Nikol.”
Rusya basınından kısa kısa
Merkez Bankası tarafından hafta sonu ve pazartesi günü için belirlenen resmi dolar kuru 17,54 kopeek artışla 61,53 rubleye yükseldi. Resmi Euro döviz kuru ise 43,9 kopeek düşüşle 61,13 rubleye indi.
Türkiye’nin toplam petrol ve petrol ürünleri ithalatı ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,6 artarak 4 milyon 338 bin 242 ton olurken, Rusya, 1 milyon 802 bin tonla ithalatta liderliğini sürdürdü.
ABD yönetimi, Rusya ile savaşta olan Ukrayna’ya aralarında füze sistemi mühimmatları ve uydu haberleşme antenlerinin olduğu 275 milyon dolarlık yeni savunma yardım paketi açıkladı.
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, Ukrayna’ya silah ya da askeri mühimmat sağladıkları iddialarını yalanlarken sadece insani yardım yaptıklarını açıkladı.