Rusya Federal Vergi Dairesi (FNS) verilerine göre, ülkede kayıtlı bireysel girişimci sayısı ekim ayında bin 525 kişi azalarak 3 milyon 857 bin kişiye gerilerken, düşüşün sembolik olmasına rağmen Nisan 2021’den bu yana bireysel girişimcilerin sayısının bir buçuk yıl içinde ilk kez azaldığı da dikkat çekti.
Ekim ayında FNS’e kayıt olan yeni bireysel girişimci sayısında eylül ayına kıyasla yüzde 25 düşüş yaşandığını yazan RBK haber, ekimde kayıtlı tüzel kişiliklerin sayısının 20 bin, iflas başvurusu ile tasfiye edilen bireysel girişimci sayısının ise 23 binden fazla olduğunu vurgularken, iflas sayılarının yeni kayıt sayısını geçtiğinin altını çizdi.
Federal Vergi Servisi, 2022 yılında kayıtlı şahıs şirketlerinin sayısında önemli bir azalma görmediğini belirtirken, 2022’nin ilk 10 ayının sonuçlarına göre yeni tescil edilen şahıs şirketlerinin sayısı, faaliyeti sona erenlerin sayısını aştı.
Servisin istatistiklerine göre, Ocak-Ekim 2022 döneminde 664 bin 245 bireysel girişimci FNS’e kayıt yaptırarak ticari faaliyetine başlarken, 512 bin 899’u ise iflas başvurusunda bulunarak faaliyetlerini durdurdu.
Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, küçük ve orta ölçekli işletmeler sicilindeki bireysel girişimcilerin sayısının arttığını, ancak artış hızının düştüğünü bildirdi.
Serbest meslek sahibi ve bireysel girişimci arasındaki fark
Rusya mevzuatlarına göre serbest meslek sahipleri, esnek ve düşük oranlı özel bir vergi rejimi kapsamında Mesleki Gelir Vergisi (NPT) ödeyebiliyor.
Maksimum geliri 2,4 milyon rubleyi geçmemesi gereken serbest meslek sahipleri, faaliyetleri sırasında sadece gelir elde ettiklerinde vergi ödemek zorundayken, vergi mevzuatına göre bireysel girişimci olarak kayıt olanlar ise gelir etmese dahi her ay vergi ödemek zorunda.
Bireysel girişimciler, sınırsız sayıda çalışanı işe alıp istihdam sağlayabilirken, öte yandan serbest meslek sahipleri faaliyetleri sırasında eleman alamıyor ve sözleşme imzalayamıyor.