Rus çeliğine Batı pazarlarının kapanmasının yanı sıra lojistik zorluklar, pahalı navlun ve Asya pazarlarındaki çelik fazlası nedeniyle Rusya’nın metalurji ürün ihracatının çelik üreticileri için mevcut durumda karsız hale geldiği bildirildi.
BCS Global Markets verilerine atıfta bulunan Kommersant gazetesi, Rus çelik ve demir cevheri ihracatının pahalı lojistik ve güçlü ruble nedeniyle kârsız hale geldiğini yazarken, analistlere göre Çin’e yapılan çelik ihracatının üreticileri zarara uğratmaması için rublenin yüzde 37 değer kaybına uğraması gerekiyor.
Rusya’dan çelik ithalatında kısıtlamalarla birlikte ithalat vergisini artıran ABD’nin yanında Rus çelik ürünlerine ithalat yasağı getiren Avrupa Birliği’nin (AB) yaptırımları sonrasında metalurji şirketlerinin çelik ve demir cevheri ihracatında zarara uğraması, sektörü iç piyasaya yönlendirirken, Lipetsk Sanayici ve Girişimciler Birliği’nin yıllık toplantısında konuşan Lisin, metal ihracatının Batı yaptırımlarıyla keskin bir şekilde düştüğünü hatırlatarak, “Durum kolay değil. Meslektaşlarımız bu konuda zaten birçok açıklama yaptı. Tüm Rus metalurji endüstrisi için ihracatın sonuna gelindi. Mevcut Asya pazarları ve özellikle Çin’de çelik fazlası var. Lojistik ve navlun maliyetleri de çok yüksek olunca ihracatın bir anlamı kalmadı” diye konuştu.
Yaptırımlara ek olarak, çelik ve hammadde ihracatçılarının kayıpları, rublenin güçlenmesi ve artan nakliye maliyetlerinden de olumsuz etkilenirken, Çin’e yapılan çelik ihracatının üretim ve nakliye maliyetlerini karşılaması için rublenin dolara karşı yüzde 37 daha fazla değer kaybetmesi gerektiğini vurgulayan Gazprombank Ekonomik Tahmin Merkezi uzmanları, küresel çelik endüstrisinin 2022’in tamamı ve 2023’ün ilk yarısında düşük kârlılıkta faaliyet göstereceğini, küresel çelik talebinin dört yılın en düşük seviyesinde olacağını tahmin ediyor.