Dün, 23 Kasım 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü liderleri, Ermenistan’da toplandı
Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nün (KGAÖ) Kolektif Güvenlik Konseyi Toplantısı, üye ülke liderlerinin katılımıyla Ermenistan’da düzenlendi.
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın ev sahipliğinde başkent Erivan’daki liderler zirvesine, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ve KGAÖ Genel Sekreteri Stanislav Zas katıldı.
Zirvede konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan ile Ermenistan arasında varılan anlaşmaların tutarlı şekilde uygulanması halinde iki ülke arasında barış anlaşması imzalanabileceğini söyledi.
KGAÖ’nün çalışmasında sadece başarı değil problemlerin de olduğunu belirten Putin, bu sorunları basına kapalı olarak detaylı ele alacaklarını dile getirdi.
Sorunlara rağmen KGAÖ çerçevesindeki ortak çalışmaların gözle görülür pratik sonuçlar ortaya koyduğunu kaydeden Putin, “KGAÖ’nün ülkelerimizin ulusal çıkarlarını, egemenliğini ve bağımsızlığını korumaya yardım ettiği açık.” dedi.
Örgütün askeri gücünün, konuşlanma, hızlı tepki verme yönündeki gelişimini sürdürdüğünü belirten Putin, bu güçlerin savaşa hazırlık durumunu geliştirmek için sürekli çalışmalar yapıldığını aktardı. Bu tedbirlerin etkinliğinin Kazakistan’daki barışı koruma operasyonuyla doğrulandığını ifade eden Putin, KGAÖ barış gücünün modern silah ve teçhizatla donatılması fikrini de desteklediğini kaydetti.
Soçi’de geçen ay sonunda yapılan Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderler zirvesini olumlu değerlendiren Putin, gerçekleştirilen görüşmelerin gelecekte temel konularda uzlaşma sağlanması için iyi bir zemin oluşturduğunu söyledi.
Putin, Rusya’nın gübre ihracatını artırmaya hazır olduğunu söyledi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus gübre ihracatının “yapay engellerle” karşılaştığını belirterek, “Engellerden en çok zarar gören küresel piyasalar. Bu alanda istisnasız, tüm ortaklarımızla çalışmalarımızı genişletmeye hazırız.” dedi.
Putin, başkent Moskova’da ülkenin en büyük gübre üreticilerinden Uralchem’in ana hissedarlarından ve Rus Sanayiciler ve Girişimciler Birliği Gübre Üreticileri Komisyonu Başkanı olan Dmitry Mazepin ile bir araya geldi.
Batılı ülkelerin yaptırımları nedeniyle Afrika ülkelerinin Rusya ile temasa geçtiğini belirten Putin, “Elbette neler olduğunu anlayamıyorlar. Çünkü sürekli olarak yoksul ülkelere yardım edilmesi gerektiğinden bahsediyoruz ve ücretsiz temin etmek istediğimiz gübre yardımları bile engelleniyor. Bu kesinlikle kabul edilemez.” diye konuştu.
Rus gübre ihracatının ise gelişmeye devam ettiğini aktaran Putin, “Uralchem, dünyanın en büyük gübre üreticilerinden. Bazı ülkelerin yapay engellerine rağmen (ihracat) çalışmaların oldukça başarılı gittiğini biliyorum. Engellerden en çok zarar gören küresel piyasalar. Bu alanda istisnasız, tüm ortaklarımızla çalışmalarımızı genişletmeye hazırız.” dedi.
Rus gübre ihracatının üç temel sorunu
Uralchem’in ana hissedarlarından ve Rus Sanayiciler ve Girişimciler Birliği Gübre Üreticileri Komisyonu Başkanı Mazepin ise Rus gübre ihracatının üç temel sorunla karşılaştığını belirterek, şunları kaydetti:
“Üç ana nokta var. Bunlar gemilerin kiralanması, sigortalar ve ödemeler. Bankalar çok ciddi bir engel yaratıyor. Çünkü herhangi bir bankada çalışan düşük seviye bir hukukçu bile tüm ödemeleri engelleyebiliyor. Bu nedenle dolar ve avro ile çalışmamayı öğrendik. Örneğin, Brezilya’ya gübre ihracatımız için ödemeler yuan ile yapılıyor.”
Euro ve dolar kullanmaktan men edildiklerini bildiren Mazepin, gelişmekte olan çok sayıda ülkenin gübre için ödemeleri yuan cinsinden yapmaya hazır olduğunu söyledi.
Rusya, Ankara ve Şam’dan barış sinyalleri alıyor
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Moskova’nın Ankara ve Şam’dan birbirlerine doğru adım atmaya hazır olduğuna dair barış sinyalleri aldığını duyurdu.
Suriye krizine çözüm amaçlı oluşturulan Astana görüşmelerinin garantörleri Türkiye, Rusya ve İran’ın katılımıyla Kazakistan’ın başkenti Astana’da 19’uncusu düzenlenen “Astana Görüşmeleri”nin sonrasında açıklamalarda bulunan Lavrentyev, Rusya’nın Suriye-Türkiye yakınlaşması konusunda umut beslediğini vurgularken, iki ülke için de barışın gerekli olduğunu, Türkiye ve Suriye’nin dostluk içinde yaşamaları gerektiğini söyledi.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya’da görüşme olasılığının her zaman var olduğunu, böyle bir görüşmenin faydalı ve aynı zamanda sembolik olacağını söyleyen Lavrentyev, Rusya’nın böyle bir görüşmeyi daha önce hep dile getirdiğini, ama Türk tarafının şu anda bunun için şartların henüz olgunlaşmadığına inandığını sözlerine ekledi.
Mali ile Rusya’dan güvenlik ve istihbarat alanında işbirliği
Mali ile Rusya, güvenlik ve istihbarat alanında işbirliği anlaşması imzaladı.
Mali Güvenlik Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Bakan Daoud Aly Mohammedine’nin, Rusya İçişleri Bakanlığının davetiyle Moskova’ya resmi bir ziyarette bulunduğu bildirildi.
Açıklamada, 2 ülkenin de güvenlik alanında işbirliğini arttırma konusunda mutabık kaldığı belirtildi.
Ziyarette 2 bakanın, güvenlik, istihbarat risk ve afet yönetimi, uyuşturucuyla mücadele ve personel eğitimini kapsayan bir işbirliği anlaşması imzaladığı kaydedildi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Mali Cumhurbaşkanı Assimi Goita, ağustosta Moskova’da görüşmüş ve iki lider, işbirliğini geliştirme konusunda mutabık kalmıştı.
Avrupa Parlamentosu, Rusya’yı “terör destekçisi ülke” sayan tasarıyı kabul etti
Avrupa Parlamentosu (AP), “insanlık dışı ve zalimce eylemler” düzenlediği suçlamasıyla Rusya’yı “terörü destekleyen ülke” olarak tanıyan karar tasarısını kabul etti.
Fransa’nın Strazburg kentinde düzenlenen Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunda yapılan oylamada, tasarı 58’e karşı 494 milletvekilinin oyuyla geçti.
Rusya’nın “savaş suçu” işlediği, eylemlerinin Ukrayna halkına karşı “terör niteliği taşıdığı” ifadesine yer verilen tasarıda, bu sebeplerle Avrupa Parlamentosunun, Rusya’yı “terörü destekleyen ülke” olarak tanıdığı kaydedildi.
Tasarıda, AB’nin terör listesiyle ilgili yasal çerçevenin yenilenmesi, böylece Rusya’nın bu listeye alınmasının sağlanması talep edildi. Bu sırada Wagner Grubu ile Rusya’nın finanse ettiği silahlı grupların terör listesine alınması istendi.
AP milletvekilleri tasarıda, Rusya’yı Ukrayna’da binlerce sivilin, yüzlerce çocuğun ölümünden sorumlu tutarak Rusya’nın, şu ana kadar 40 binden fazla “savaş suçunun” belgelendiğini kaydetti.
Tasarıda, Rusya’nın uluslararası izolasyonunun yoğunlaştırılması, AB’de propaganda yapan Rusya ile bağlantılı kuruluşların kapatılması veya yasaklanması çağrısı yapıldı.
Milletvekilleri ayrıca AB’nin Rusya’ya yönelik dokuzuncu yaptırım paketinin de tamamlanmasını istedi.
İngiltere savaşın başlangıcından bu yana ilk kez Ukrayna’ya helikopter gönderiyor
İngiltere, Rusya-Ukrayna savaşının başlangıcından bu yana ilk kez Ukrayna’ya helikopter göndereceğini açıkladı.
İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Norveç’e yaptığı resmi ziyarette, askeri yardımın bir parçası olarak ülkesinin Ukrayna’ya helikopter sağlayacağını duyurdu.
Ayrıca, Ukrayna’nın Rusya’ya karşı kendisini savunmasına yardımcı olmak için ek 1000 top mermisinin sağlanacağını belirten Wallace, “Ukrayna’ya desteğimiz sarsılmaz. Bu ek top mermileri, Ukrayna’nın son haftalarda Rusya’dan geri aldığı toprakları güvence altına almasına yardımcı olacak.” ifadelerini kullandı.
Bulgaristan, yaptırımları atlayarak AB’ye petrol ihracatı konusunda Rusya ile anlaştı
Avrupa Birliği’nin (AB) 5 Aralık itibariyle Rus petrolüne getirdiği kısıtlamaların ardından harekete geçen Bulgaristan, Avrupa Komisyonu’nun Rusya’ya uygulanan yaptırımları ihlal edeceği yönündeki tüm uyarılarına rağmen ülkedeki faaliyetlerini sürdüren Rus petrol şirketi Lukoil ile AB’ye petrol ürünleri ihracatı için anlaştı.
Euractiv haber portalında, Bulgaristan hükümetinin Lukoil Neftochim Burgaz ile anlaştığı belirtilirken, ülkenin ekonomi politikasından sorumlu Başbakan Yardımcısı Hristo Alekseev’e göre bu anlaşmanın petrol ihracatından Bulgaristan’ın bütçesine 350 milyon Euro’luk vergi desteği sağlayacak.
Batılı otomobil şirketlerinin çekildiği Rusya, “Moskviç” markasını tekrar canlandırdı
Sovyetler döneminin ünlü Moskviç marka otomobillerin seri üretimi, Fransız şirketi Renault’un Rus devletine devrederek çıktığı tesiste başladı.
Renault’un “1 ruble” karşılığında Rus devletine devrettiği Moskova yakınlarındaki fabrikada, Moskviç’in yeni modeli “Moskviç 3”ün seri üretimi törenle başlatıldı.
Törende konuşan Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, fabrikada üretimin tekrar başlamasını “tarihi” bir olay şeklinde nitelendirerek, “Renault ayrıldıktan sonra üretim duracak gibi görünüyordu. Ancak aksine bu olay, yeni üretimin canlanması için yeni bir itici güç oldu.” dedi.
Yaptırımlar Rus otomobil piyasasını derinden etkiledi
Fabrikada yıl sonuna kadar 600 araç üretilmesi planlanırken, üretimin 2024’te yılda 100 bin araca kadar çıkartılması öngörülüyor.
Renault’un yanı sıra Nissan ve Mercedes gibi Batılı otomobil şirketleri de Rusya’dan çekilme kararı almıştı. Japon şirketi Nissan’ın da Rusya’daki tüm varlıkları Rus devletine devredildi.
Rusya’daki otomobil satışları da ekimde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 62,8 azalarak 45 bine geriledi.Mishustin, Rusya’nın işsizlikle mücadelede büyük başarı kaydettiğini söyledi
Rusya Başbakanı Mihail Mishustin, ekonomi konulu bakanlar kurulu toplantısında, birçok yabancı şirketin ayrılmasına rağmen Rusya’da işsizlik oranlarının düşük seviyede tutulduğunu söyledi.
Devletin işsizlikle mücadelede başarılı bir politika izlediğini kaydeden Mishustin, bu başarının istihdamı desteklemek için önleyici tedbirler de dahil olmak üzere Devlet Başkanı’nın talimatıyla alınan istihdam tedbirleri sayesinde başarıldığını ifade etti.
Bundesbank’tan, Almanya’da enflasyonun 2023’te çift hanelerde kalabileceği uyarısı
Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), Alman hükümetinin enflasyonu tetikleyen yüksek enerji fiyatlarını düşürme çabalarına rağmen enflasyonun gelecek yıl çift hanelerde kalabileceğini duyurdu.
Bundesbank’ın ekonomiye yönelik kasım ayı raporunda, üçüncü çeyrekte Alman ekonomisinin büyüdüğü belirtilerek, ekonomik faaliyetlerin kış aylarında belirgin şekilde daralacağına işaret edildi.
Ülkede eylülde yüzde 10 olan yıllık enflasyon, enerji ve gıda fiyatlarındaki son yükselişle ekimde yüzde 10,4’e çıkarak 1951’den bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaşmıştı.
İngiltere’de 11 milyon emekliye yakıt desteği ödemelerine başlandı
İngiltere’de, yaklaşık 11 milyon emekliye 300 sterlinlik yakıt desteği ödemelerine başlandı.
Ülkede geçen ay enerji fiyatlarına karşı halkın desteklenmesi için doğrudan enerji şirketlerine de hane başına 400 sterlinlik destek ödemesi yapılmıştı.
Destek ödemelerine ilişkin değerlendirmede bulunan İngiliz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mel Stride, yükselen fiyatlara daha fazla maruz kalan emeklileri desteklemek için yapabilecekleri her şeyi yapacaklarını dile getirdi.
Duma’dan asgari geçim seviyesinin yükseltilmesine onay
Rusya’da meclisin alt kanadı Devlet Duması, Rusya’da devlet tarafından nüfusa yapılan sosyal yardım tutarlarını hesaplamada temel alınan asgari geçim düzeyinde hükümetin önümüzdeki yıl için sunduğu zam teklifini onayladı.
14 bin 375 ruble olarak belirlenen asgari geçim düzeyi tutarında 1 Ocak 2023’ten itibaren uygulanacak zam, yüzde 3,3 olarak belirlendi.
Slutsky, Avrupa Parlamentosu’nun Rusya ile ilgili kararını yorumladı
Daha önce Rusya-Ukrayna müzakerelerinde Rus tarafını temsil eden Devlet Duması Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Leonid Slutsky, Avrupa Parlamentosu’nun Rusya’yı “terörü destekleyen ülke” olarak tanıyan kararını değerlendirdi.
Gazetecilere konuşan Liberal Demokrat Parti (LDPR) lideri Slutsky, Rusya’yı ‘terörü destekleyen ülke’ olarak niteleyen Avrupa Parlamentosu (AP) kararının, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky rejiminin savaş suçlarının rehabilitasyonu için bir sis perdesi olduğunu ifade etti.
Moldova Cumhurbaşkanı Sandu: Rusya, Moldova’yı karanlıkta bıraktı
Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik düzenlediği füze saldırılarıyla Moldova’yı elektriksiz bıraktığını belirtti.
Sandu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Rusya, Moldova’yı karanlıkta bıraktı. Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı, insanları öldürüyor, yerleşim alanlarını ve enerji altyapısını füzelerle yok ediyor.” ifadelerini kullandı.
Moldova’da elektriğin yeniden sağlanacağını vurgulayan Sandu, ilgili kurumların bu yönde çalışmaları sürdürdüklerini aktardı.
Sandu, şunları kaydetti:
“Bizi karanlıkta ve soğukta bırakan, sefalet içinde tutma ve aşağılama arzusuyla insanları bilinçli olarak öldüren rejime güvenemeyiz. Şu anda ne kadar zor olursa olsun, Moldova’nın özgürlük yönünde ilerlemesi gerekiyor. Bu bizim tek yolumuzdur.”