Hükümete yakın kaynaklara atıfta bulunan Vedomosti gazetesi, Rusya’nın G7 ülkeleri ve Avrupa Birliği’nin (AB) Rus petrolüne uyguladığı tavan fiyata karşı nasıl bir karar alacağı konusunda üç farklı seçeneği değerlendirdiğini yazdı.
Kremlin yönetimi ile hükümetin üzerinde durduğu ilk seçeneğin petrol sevkiyatlarının doğrudan değil, aracı ülkeler ve hatta zincirleri aracılığıyla gerçekleştirilmesi olduğunu belirten gazete, aynı zamanda Rus petrolü üzerine getirilen kısıtlamaları destekleyen devletlere de petrol satışının tamamen yasaklanmasının düşünüldüğünü aktardı.
Bu seçeneğe göre Türkiye gibi tarafsız bir ülkenin resmi olarak petrol ithal edebileceği, ancak nihai alıcısının G7 üyesi olması durumunda sevkiyatın bloke edilebileceği konuşuluyor.
Vedomosti’ye göre ikinci seçenek, alıcı hangi ülke olursa olsun tavan fiyat koşulu içeren sözleşmeler kapsamında ihracatın yasaklanmasını içerirken, üçüncü seçenek ise Rusya’nın Ural petrolüne minimum fiyat belirlemesi olabilir.
Buna göre Rusya’nın ürettiği Ural petrolü için hükümet tarafından Brent petrol fiyatları dikkate alınarak belirlenecek referans fiyat sonrası bu taban fiyatın altındaki petrol satışları tamamen yasaklanacak.
Gazetenin kaynağı, son seçeneğin diğerlerine göre en az olası olduğunu vurgularken, bazı kaynaklara göre henüz bu seçeneklerin hiçbirini benimsemeyen hükümetin diğer alternatifleri veya bu seçeneklerin bir kombinasyonu olan yeni bir seçeneği açıklayabilir.
Bir gün önce konuşan Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, şirketlere tavan fiyatla petrol satışını yıl sonuna kadar yasaklamayı planladıklarını belirterek, “Şu anda istişareler yürütüyoruz, kararı nihai hale getiriyoruz ve şirketlerle görüşüyoruz” demişti.
Piyasalara yapılan yapay müdahalelerin, enerji alanında sorunlara yol açacağını belirten Novak, “Bu tür adımlar yalnızca küresel yatırımları azaltır ve ilgili kaynakların arzında açık yaratır. Bu da şu anda gördüğümüz gibi fiyatlarda artışa neden olur.” değerlendirmesinde bulundu.
Novak, petrol ticaretinde mekanizma ve tedarik zincirlerinin değişeceğini ifade ederek, “Ancak bunu bir trajedi olarak görmüyoruz. Şirketler ürünleri satmak için her daim gerekli mekanizmaları bulacaktır.” diye konuştu.
Piyasadaki büyük oyuncular değişiyor
Novak, Rusya’nın petrolünü daha zorlu şartlarda satmaya başladığının altını çizerek, “Elbette yeni araçlar, sigorta için yeni mekanizmalar, sevkiyat şekli değişiyor. Ancak piyasadaki büyük oyuncular da değişiyor. Rus petrolünün satışı dahil olmak üzere eskiye göre daha piyasada daha fazla tüccar çalışıyor, dolayısıyla bu değişimde bir trajedi görmüyoruz.” diye konuştu.
Petrol üretimlerini zaman zaman düşürmek zorunda kalabileceklerini belirten Novak, “Gerekirse, petrol üretiminde düşüş dönemlerinin olabileceği ihtimalini dışlamıyoruz, çünkü durum belirsiz. Ancak bu düşüşün büyük hacimlerde olacağını düşünmüyorum. Durumun ve petrol satışlarının 2022’ye yakın kalması için gereken her şeyi yapıyoruz.” dedi.
AB ülkeleri 2 Aralık’ta, Rusya’dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulanmasında anlaşmaya varmıştı.
G7 ve AB ülkeleri aynı zamanda bugünden itibaren de Rusya’dan deniz yoluyla taşınan petrole ithalat yasağı uygulamaya başladı.