Uluslararası haber ajansı Bloomberg, G7 ülkeleri ve Avustralya ile birlikte Avrupa Birliği’nin (AB) Rus ham petrolü için varil başına 60 dolarlık tavan fiyat üzerinde anlaşması ve AB’nin deniz yoluyla taşınan Rus ham petrolü ithalatını yasaklamasının ardından geçen bir haftada Rusya’nın petrol ihracatında yüzde 54 düşüş kaydedildiğini yazdı.
Haberinde, “AB’nin Rusya’dan deniz yoluyla petrol ithalatına getirdiği yasağın yürürlüğe girmesinden bu yana geçen ilk haftada, ülkeden yapılan toplam petrol sevkiyatları günlük 1,86 milyon varil ya da yüzde 54 oranında azalarak 1,6 milyon varile geriledi” ifadelerine yer veren ajans, Rusya’nın petrol ihracatındaki düşüşün aynı zamanda Baltık Denizi’ndeki Primorsk limanında bulunan petrol terminalindeki teknik çalışmalardan da etkilendiğini ekledi.
Uzmanlar, Primorsk Limanı’nda petrol sevkiyatlarının normalde günlük 8 adet gerçekleşmesine rağmen bakım çalışmaları sonrası üçe indiğine dikkat çekerken, Uzak Doğu’daki durumun daha da belirsiz olduğu, kargo akışlarının dört kat azaldığı belirtildi.
Pasifik bölgesinde adını Sibirya’dan petrol taşıyan boru hattından alan Doğu Sibirya-Pasifik Okyanusu petrol boru hattı üzerinden petrolün Kozmino limanından tedarik akışı da 16 Aralık itibariyle sadece iki tankerin yükleme yapmasıyla keskin bir şekilde düşüş gösterdi.
Yakın zamanda dış politikaya odaklı ABD’li Foreign Policy dergisi, Rus petrolü için Batı tarafından belirlenen tavan fiyat uygulamasının Moskova’nın gelirlerini azaltmayacağını, öte yandan bu uygulamanın enerji sıkıntısı giderek daha karmaşık hal alan Avrupa’yı vuracağını yazmıştı.
Batı ülkeleri tarafından Rus petrolünde 60 dolar olarak belirlenen tavan fiyatın Rusya’nın gelirlerini önemli ölçüde etkileyecek kadar cesur olmadığına dikkat çekilen yazıda, son yıllarda Rus ham petrolünün zaten ortalama 60 dolar civarında bir fiyattan satıldığı kaydedildi.
Makalede, aynı zamanda kısıtlamaların yürürlüğe girmesinden sadece üç gün sonra Brent petrolünün varil fiyatının 76 dolara düştüğüne dikkat çekilirken, “Ancak Batı, Rusya’ya zarar verme arzusuna rağmen petrolde tavan fiyat getirilmesinin küresel piyasada enerji kaynaklarının maliyetini yükselteceğinden korkuyor” denildi.