Rusya Başbakan Yardımcısı Viktoria Abramchenko, Rusya’nın sonbaharda Türkiye ile ilk kez ruble cinsinden ödemeyle tahıl teslim ettiğini, ilk deneyin başarılı olduğunu söyledi.
Rus TV kanalı NTV’ye konuşan Abramchenko, Rusya’nın doğalgazda ruble ile ödeme uygulamalarını diğer ihracat kalemleri için de yaygınlaştırmaya çalıştığına dikkat çekerek, “Bu sonbaharda Türkiye ile tahıl ticaretinde ruble ile ödeme konusunda bir deney yaptık. Bir anlaşma yapıldı ve ruble cinsinden anlaşmalar kapsamında tahıl sevkiyatı gerçekleştirdik. Ancak şu ana kadar bunun deneme olduğunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.
Ulusal para birimlerinde ticaret mekanizmasının uygulanması için Rusya Merkez Bankasının tüm dost ülkelerle çalıştığını kaydeden Başbakan Yardımcısı, Türkiye ile gerçekleştirilen ilk denemenin başarılı olduğunu, bu ticaretin yaygınlaştırılmasını amaçladıklarını iletti.
Tahıl anlaşması AB’ye çalışıyor
İstanbul’da Rusya, Türkiye, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında 22 Temmuz’da imzalanan, daha sonra uzatılan tahıl anlaşmasına da değinen Abramchenko, bu anlaşmanın şu anda tek taraflı olarak ve Avrupa Birliği’nin (AB) çıkarları doğrultusunda uygulandığını vurgularken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de zaten bu durumu sürekli olarak dile getirdiğini hatırlattı.
Tahıl anlaşması kapsamında 16 Aralık itibariyle 561 geminin gönderildiğini ancak tahılın ağırlıklı olarak Avrupa Birliği’ne ihraç edildiğini açıklayan Abramchenko, “6,4 milyon ton Avrupa Birliği’ne gitti. Ürün yapısından bahsedersek yüzde 43’ü mısır ve yüzde 29’u buğday. Ve 2 milyon tondan biraz fazlası Türkiye’ye işlenmesi için gönderildi. Öte yandan bu anlaşmanın aslında AB’nin çıkarlarına hizmet ettiğini, fakir ülkelerin daha fazla yaralanmadığını zaten dile getirdik.
Başbakan Yardımcısı, Rusya’nın tahıl ve gübre ihracatında zorlukların halen devam ettiğine değinirken şu şekilde konuştu:
“Örneğin, tarım ticareti için önemli bankamız Rosselkhozbank’ın uluslararası ödeme sistemi SWIFT ile bağlantısı sorunu çözüme kavuşturulmadı. Biz, bu bankadaki tüm işlemlerin sadece tahıl, gıda ve gübre ticareti ile ilgili olacağına dair garantiler vermemize rağmen mesele hala çözülemedi. Dışişleri Bakanlığımız, BM platformunda anlaşmanın bir paket anlaşma olduğunu hatırlatarak Rusya’nın çıkarlarını savunmaya devam ediyor. Rusya’nın gübre ve gıda ihraç etmesinin Afrika için önemli olduğunu, çünkü bunların en fakir ülkeler için gerekli ürünler olduğunu söyledik. Bu noktada hiçbir kısıtlama olmadan bu ürünleri ihraç edebilmeliyiz.”
Rusya’nın şu anda 150 ülkeye gıda tedarik ettiğini hatırlatan Abramchenko, ihracatı yapılan ülkelerin ise nüfusun en çok arttığı ülkeler olduğunu kaydederken, aynı zamanda bu ülkelerin Rusya’ya dost ülkeler olduğunun da altını çizdi.
Başbakan Yardımcısı, 2022 yılında Rusya’nın şimdiden 21 milyon ton gıda ve 14,5 milyon ton gübre ihraç ettiğini kaydederken, “Yani bize karşı başlatılan lojistik savaşına, banka yasaklarına, SWIFT kısıtlamaları ile birlikte tüm yaptırımlara rağmen gıda ve gübre ticaretimiz devam ediyor. Tabii ki ihracatı zor ancak bu zorlukların üstesinden geliyoruz. Bununla birlikte Rusya’nın dost ülkelerle ulusal para birimleri cinsinden anlaşmalara geçmeye hazır olduğunu da tüm ortaklarımıza söylüyoruz” dedi.
17 Kasım’da tahıl anlaşmasının uzatılmasını değerlendiren Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Moskova’nın Birleşmiş Milletler’den (BM) Rusya’nın tahıl ve gübre ihracatı üzerindeki kısıtlamaların tamamen kaldırılacağı ile ilgili güvence aldıktan sonra tahıl girişiminin uzatılmasını onayladığını söylemişti.
Peskov, BM’nin Rusya’dan gübre ihracatının sağlanması için sarfettiği çabaların sonuç verdiğini gördüklerini ifade ederek, “BM’nin bu çabaları sonrası ABD, İngiltere ve AB’den Rusya’nın gıda ihracatı üzerindeki engelleri kaldırılacağı ile ilgili ortak açıklamalar duymaya başladık. Gıda ve gübre ihracatını doğrudan ve dolaylı yoldan engelleyen tüm kısıtlamaların kaldırılması BM tarafından olumlu bir şekilde sonuçlandırılacaktır” dedi.