Rusya Dışişleri Bakanlığı Kuzey Amerika Departmanı Başkanı Aleksandr Darchiev, Ukrayna’nın sürekli dile getirdiği “güvenlik garantileri” ile ilgili hangi şartların gerekli olduğunu açıkladı.
Rus resmi haber ajansı TASS’a konuşan Darchiev, NATO eğitmenleri ve paralı askerlerin Ukrayna’da kaldığı sürece Kiev’in sunduğu güvenlik garantilerinin kabul edilemez olduğunu vurgularken, aynı zamanda sahada Rusya tarafından tanımlanan gerçeklerin kabul edilene kadar güvenlik garantileri konusunda ciddi müzakereler yapılmayacağının altını çizdi.
Darchiev, açıklamasında, “Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy rejimine silah ve finans pompalanmasına son verilmeden, Amerikan ve NATO askeri personeli, eğitmen ve paralı askerler bölgeyi terk etmeden, bununla birlikte Rusya’nın sahada tanımladığı gerçekler kabul edilmeden herhangi bir ciddi müzakereye başlamanın bir anlamı yok ifadelerini kullanırken, Ukrayna ve Avrupa-Atlantik arasındaki güvenlik garantileri konusunda topun artık Amerika’nın tarafında olduğunu belirtti.
Diplomat, Moskova’nın bir yıl önce ABD ve NATO ile güvenlik garantileri konusunda yasal olarak bağlayıcı iki taslak belge sunarak dürüst bir müzakere girişiminde bulunduğunu hatırlatırken, “Yanıt olarak gerçeklikten çok uzak hikayelerle dolu kibirli bir ‘hayır’ cevabı aldık. Şimdi ise NATO’nun saldırgan niyetlerinin bulunmadığına dair tatlı yalanları altında Minsk anlaşmalarının aslında Ukrayna Silahlı Kuvvetlerini yeniden donatmak ve Donbass bölgesini ele geçirmek için imzalandığı itiraflarını görüyoruz. Bu koşullar altında ABD’ye ve kolektif Batı’ya güvenimiz yok”
Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel, yakın zamanda Die Zeit gazetesinde yayımlanan röportajında, 2015’te Minsk barış anlaşmasının Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmanın ertelenmesi için gerçekleştiğini belirtmiş, “Bu anlaşma, Ukrayna’ya paha biçilmez bir zaman kazandırdı. O zamanlardaki olası çatışmalarda NATO ülkelerinin Kiev’e şimdi sağladıkları ölçüde destek sağlayabileceklerinden şüpheliyim” ifadelerini kullanmıştı.