Dün, 7 Ocak 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Putin Rusların Noel bayramını kutladı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ortodoks Noel Bayramında tüm Rus vatandaşlarının Noel’ini kutladı.
Kremlin resmi internet sayfasından paylaşılan Noel tebrik mesajında, Noel bayramının insanlara hayırlı işler ve özlemler için ilham verdiğinin altını çizen Rus lider, “Noel, toplumda merhamet, şefkat, nezaket ve adalet gibi kalıcı manevi değerler ve ahlaki kuralların korunmasına hizmet etmekte, Ortodoks Ruslarla birlikte diğer Hıristiyan mezhepleri de birlik içinde yaşamasına, tarihsel hafızayı koruyarak gençlerin eğitimine ve aile kurumunun güçlendirilmesine yardımcı oluyor” ifadelerini kullandı.
Noel Bayramı, Hristiyanlar tarafından her yıl 25 Aralık’ta kutlanırken, Hristiyanların Noel bayramı Ortodokslar tarafından 6 ve 7 Ocak günlerinde kutlanıyor.
Hükümet, devlete ait şirketlerin temettülerini artırabilir
Uluslararası haber ajansı Bloomberg, Rusya hükümetinin bütçe harcamaları nedeniyle devlete ait şirketlerin temettü ödemelerinin artırılmasını planladığını yazdı.
Rusya Başbakanı Mihail Mishstin’in hükümet yetkililerine devlete ait şirketlerin temettülerini artırması, aynı zamanda kömür ve gübre üreticilerinin “bütçeye toplu ödeme yapması gerektiği yönünde talimat gönderdiğini iddia eden ajans, bu gerekliliklerin bütçede askeri harcamalar için fon bulunmamasından kaynaklandığını vurguladı.
Hükümetin devlete ait şirketlerin hisse ödemelerinin artırması sayesinde bütçeden 175 milyar ruble tahsisinin sağlanacağı kaydedilirken, bu fonların Rusya topraklarına yeni katılan Kherson’da 100 bin vatandaşın yeniden yerleştirilmesiyle konut ve altyapı onarımında kullanılabileceği eklendi.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya’nın ilan ettiği geçici ateşkesi değerlendirdi
Kalın, CNN International televizyonunda katıldığı programda, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin son gelişmeleri değerlendirdi.
Rusya’nın Ukrayna’da “36 saatlik tek taraflı ateşkes ilan etmesine yönelik düşünce ve tepkilerin” sorulması üzerine Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile telefonda görüşmesinde tek taraflı ateşkes çağrısını yinelediğini, ayrıca karşılıklı ateşkes çağrısı yaptığını aktardı.
“Bu (ateşkes) sadece 36 saate değil, bunun ötesine uzatılmalıdır.” diyen Kalın, karşılıklı ateşkesin henüz sağlanamadığını, bunun da “savaşın şu anda ne ölçüde bir çıkmaza dönüştüğünü gösterdiğini” kaydetti.
“Bu (ateşkes) sadece 36 saate değil, bunun ötesine uzatılmalıdır.” diyen Kalın, karşılıklı ateşkesin henüz sağlanamadığını, bunun da “savaşın şu anda ne ölçüde bir çıkmaza dönüştüğünü gösterdiğini” kaydetti.
Kalın, iki tarafın da savaş alanında kesin zafer elde edecek durumda olmadığını belirterek ileriki günlerde özellikle Zaporijya Nükleer Santrali çevresindeki bölgelerde ateşkes için çalışmaya devam edeceklerini ve bu bölgede çatışma ve kaza olmamasını sağlamak istediklerini vurguladı.
Türkiye’nin neden “tek taraflı ateşkes çağrısı” yaptığına ilişkin soruya yanıt veren Kalın, “bu savaşı sürdüren ve herhangi bir müzakere için daha zor hale getirenin Rus bombardımanı” olduğunu dile getirdi.
Kalın, savaşın Ukrayna topraklarında yaşandığını, bu nedenle Ukraynalıların Rusya’nın bu bombardımanı ve savaşı durdurmadan müzakerelere gitme girişimlerine kuşkuyla yaklaştıklarını ifade etti.
Sözcü Kalın, tek taraflı ateşkesin en azından “Rusya’nın durması” anlamına geldiğini belirtti. Kalın, bunu, Ukrayna’nın takip edeceğini söyledi.
Belki bu, müzakerecilerin yeniden bir araya gelebileceği bir tür müzakere ortamına dönüşebilir
Kalın, “Bu, Cumhurbaşkanımızın dün yaptığı görüşmede her iki lidere yerel ateşkesler yapabilmemiz için teklif ettiği şeydi. Belki bu, müzakerecilerin yeniden bir araya gelebileceği bir tür müzakere ortamına dönüşebilir. Ancak elbette bu çağrıyı yapmaya devam etme konusunda kararlıyız. Ancak gerçekçi bir şekilde konuşursak, sahadaki gerçekler öyle ki iki taraf da bu noktada silahlarını bırakıp müzakere masasına gelmeye istekli görünmüyor. Önümüzdeki birkaç ay içinde Ukrayna’da çatışmaların daha da hızlanacağını görmekten endişe duyuyoruz.” dedi.
Rusya’nın dış ticaret fazlası geriledi
Rusya Merkez Bankası, Batı yaptırımları nedeniyle ihracat ve ithalatta büyük dengesizlik kaydedilen ülkenin rekora giden dış ticaret fazlasında düşüş yaşanmaya başladığı sinyalini verdi.
Ticaret verilerinin analiz edildiği Merkez Bankası güncel raporunda, Rusya’nın Ocak-Eylül 2022 dış ticaret fazlası tahminini 236,5 milyar dolara düşürülürken, bu dönemde ülkenin dış ticaret fazlasının 107,9 milyar dolar olarak kaydedilen 2021 yılının aynı dönemine göre 2,2 kattan fazla artarak 236,5 milyar dolar olarak gerçekleştiği açıklandı.
Merkez Bankası, daha önce Rusya Federasyonu’nun bu yılın ocak-eylül dönemi için dış ticaret fazlasının 238 milyar dolar olduğunu tahmin etmişti.
Rusya’nın perakende ticaret cirosu düşüşünü sürdürdü
Rusya Federal İstatistik Servisi (Rosstat), bu yıl ülkede ilk kez nisan ayında düşmeye başlayan perakende ticaret cirosunun Ocak-Kasım 2022 döneminde yüzde 6,2 düşerek gerilemesini sürdürdüğünü bildirdi.
Kasım ayında perakende ticaret cirosunun geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 7,9 azalarak 3,6 trilyon rubleye gerilediğine dikkat çeken Rosstat, ocak-kasım döneminde ise ciroların yüzde 6,2 azalarak 38,3 trilyon rubleye ulaştığını belirtti.