Rusya Başbakan Yardımcısı Viktoria Abramchenko, Rusya’nın yaptırımlara rağmen 2022 yılında dost ülkelere gıda ihracatını yüzde 25 oranında artırdığını bildirdi.
Gazetecilere konuşan Başbakan Yardımcısı, hükümetin dost ülkelere gıda arzını önümüzdeki yıl da artırmaya devam edeceğini umduğunu belirtirken, “Rusya şu anda 150 ülkeye gıda tedarik ediyor ve müşterilerle hiçbir sorunu yok” diye konuştu.
Abramchenko, dost ülkelerde Rus ürünlerinin siyasi nedenlerle reddedilmediğini kaydederken, Rus gıda ürünleri alıcılarının yalnızca yaptırımlar nedeniyle oluşan teknik sorunlar yaşadığını ifade etti.
“Rusya Avrupa ile de karşılıklı ticaretini sürdürmektedir” diyen Abramchenko, ancak Avrupa’nın Rus gıda ürünleri için potansiyel olarak büyüyen bir pazar olmadığını söylerken, daha çok Asya ve Afrika pazarlarının potansiyele sahip olduğunun altını çizdi.
Rusya’nın şu anda sahip olduğu ekilebilir tarım alanı hacminin hem kendi nüfusuna gıda sağlamak hem de ihracat yapmak için oldukça yeterli olduğuna değinen Abramchenko, aynı zamanda et ve süt ürünlerinde Belarus ile birlikte iki ülkeye yetecek kadar ürüne sahip olunduğunun da altını çizdi.
Yakın zamanda resmi haber ajansı RIA Novosti’ye demeç veren Abramchenko, küresel gıda enflasyonunun üst üste ikinci yıldır yüzde 30’u aştığını vurgularken, “Bu kriz 2023 yılında da devam edecek. Ancak Rusya pazarı küresel fiyat artışlarından güvenilir bir şekilde korunuyor” diye konuşmuştu.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre dünyadaki gıda enflasyonunun yüzde 30’un üzerinde sabitlediğini, bugün ise yüzde 35’in üzerine çıktığını söyleyen Abramchenko, gelişmiş ülke ekonomilerinin pandemide hiçbir temele dayanmayan para basım faaliyetleri sayesinde küresel gıda enflasyonunda artış yaşandığını belirterek, “Kasım ayında gıda enflasyonumuz hızla yükseldi. domates ve salatalık fiyatları yüzde 15’e sıçradı, Küresel fiyatlar ise zaten yüzde 35’i geçti” dedi.
Abramchenko, küresel gıda enflasyonundaki artışın diğer nedeninin Rusya’ya karşı ilan edilen yaptırımlar olduğunun altını çizerken, şu şekilde konuştu:
“Yaptırımlara rağmen ayçiçek yağı ve şekersiz kalmadık. Kahvemiz, sebzemiz ve egzotik meyvelerimiz var. Bize karşı yaptırımlar uygulanmış gibi görünüyor, ama zarar gören kimler, Bunu incelemeleri lazım. Önümüzdeki 2023 yılında gıda fiyatları artışını sürdürecek. Kriz dünya gıda piyasasında devam edecek. Çünkü gıda piyasası tamamen gübre ve enerji piyasasına bağlıdır. Tam da bu piyasalarda Rusya’ya yaptırım uygulandığını dikkate alırsak diğer ülkeler için gıda fiyatlarında herhangi bir iyileşme beklenmiyor.”