Rusya Dijital Kalkınma Bakanlığı, özellikle 21 Eylül’de ilan edilen kısmi askeri seferberlik sonrası kitlesel olarak ülkeyi terk eden IT uzmanlarını ülkeye geri getirmek için önlem paketi hazırlıyor.
Kommersant gazetesi, Bakanlığın uzman derneklerle birlikte Rusya’dan geçtiğimiz yıl ayrılan Bilgi Teknolojileri uzmanlarının dönüşü için zorunlu askerlikten muafiyet ve bedava uçak bileti gibi önlemleri içeren destekler üzerinde durduğunu yazarken, aynı zamanda yurtdışında çalışanlar için kişisel gelir vergilerine getirilmesi düşünülen artışı da desteklemediğinin altını çizdi.
Gazeteye konuşan uzmanlar, yakın zamanda Duma’da gündeme gelen ve yurtdışında çalışmaya giden Ruslardan daha yüksek vergi alınmasının yolunu açan önerilerin Rus bilişim şirketlerinde toplu işten çıkarmalara yol açacağını vurgularken, aynı zamanda uzaktan çalışanlarına maaş ödemelerinde daha yüksek vergiye maruz kalacak şirketlerin ülkedeki faaliyetlerine son verip yurtdışına taşınacağı konusunda uyarıyor.
Piyasa katılımcıları, en önemli tedbirin 2022 baharından bu yana konuşulan ancak henüz uygulanmayan “askerlikten muafiyet” olduğunun altını çizerken, aralık ayında Dijital Kalkınma Bakanlığı’nın BT uzmanlarının ülkeye dönüşü konusunda dernek ve şirket temsilcileriyle toplantılar yapmaya başladığını itiraf eden yerli bilişim şirketi NP Russoft’un başkanı Valentin Makarov, askerlikten muafiyetin yanı sıra geri dönüşü cazip hale getirecek maddi desteklerin masaya yatırıldığını ifade etti.
Makarov, Rusya’da uzaktan çalışmanın yasaklanması veya uzaktan çalışanlar için vergilerin yüzde 30’a kadar artırılması gibi tekliflerin ülkedeki IT sektöründen toplu halde göçe neden olacağına değinirken, bu gibi önlemlerin zaten Batı yaptırımları nedeniyle yaşanan beyin göçünü daha da artıracağını ekledi.
Aralık ortasında konuşan Rus Senatör Andrey Klishas, Devlet Duması’na IT uzmanlarının uzaktan çalışmasını yasaklayan bir yasa tasarısının sunulacağını duyurmuş, daha sonra açıklamalarda bulunan Dijital Kalkınma Bakanı Maksut Shadayev, ayrılan IT uzmanlarının yüzde 80’inin Rus şirketlerinde çalışmaya devam ettiğini ve bu tür önlemlerin onları yabancı şirketlerde iş bulmaya ittiğini öne sürerek girişimi eleştirmişti.
Kommersant, şu anda yaklaşık 100 bin Rus IT uzmanının yurtdışında uzaktan formatta çalıştığının tahmin edildiğini belirtirken, uzmanlara göre kişisel gelir vergisinde artış olması durumunda ya istifa edeceklerini ya da şirketlerin kendilerinin başka ülkelerde ofis açmaya başlayacağını aktardı.
Valentin Makarov, vergi artırımının aksine sadece Ruslar için değil, yabancı IT uzmanları için de vergilerin azaltılması gerektiğini vurgularken, ancak bu şekilde ek işgücü çekmenin mümkün olacağını ve çalışanın hangi ülkeden çalıştığının önemli olmadığını sözlerine ekledi.
Rusya İçişleri Bakan Yardımcısı Igor Zubov, yaz aylarında yaptığı açıklamasında Rusya’nın şu anda yaklaşık 170 bin IT uzmanından yoksun olduğunu söylemişti.
Bilişim teknolojileri (BT) alanındaki birçok uzmanın jeopolitik durum nedeniyle şubat ayı sonu itibariyle ülkeyi terk ettiğini hatırlatan Zubov, “Batı yaptırımlarıyla bağlantılı olarak birçok ülkeye önemli bir IT uzmanı çıkışı yaşadık. Bunun sonucunda halihazırda IT uzmanı ihtiyacımız yaklaşık 170 bin civarında. Genel olarak sektörde bir milyon kişi ise istihdam ediliyor” ifadeleri kullandı.