Dün, 15 Ocak 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
İran, Rus yapımı Su-35 savaş uçaklarının 3 ay sonra ülkeye geleceğini duyurdu
İran Meclisi Ulusal Güvenlik Komisyonu Üyesi Şehriyar Haydari, siparişi verilen Rus yapımı Su-35 savaş uçaklarının 3 ay sonra Tahran’a teslim edileceğini söyledi.
Tesnim Haber Ajansı’na konuşan Haydari, Rusya’dan gelecek savunma sanayisi ekipmanlarına dair bilgi verdi.
Haydari, “İran’ın Rusya’dan sipariş ettiği Su-35 savaş uçakları, (Hicri Şemsi takvime göre 21 Mart’ta başlayan) önümüzdeki yılın başlarında ülkeye varacak.” dedi.
İranlı yetkili ayrıca Rusya’ya siparişi verilen savunma sistemleri, füze ve helikopterlerin büyük bölümünün de yakında ülkeye ulaşacağını belirtti.
Geçtiğimiz yıllarda İran’ın Rusya’dan Su-30 savaş uçağı alacağı haberleri gündeme gelmiş İran Ordusu Hava Kuvvetleri Komutanı Hamid Vahidi de Eylül 2022’de yaptığı açıklamada “Rusya’dan Su-35 alacaklarını, Su-30 alımının ise gündemlerinde olmadığını” söylemişti.
Katar Enerji Bakanı: AB’nin Rus gazı alması, fiyatların istikrar kazanmasına yardımcı olacak
Katar Enerji Bakanı Saad al-Kaabi, Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’dan yeniden doğalgaz almasının küresel gaz fiyatlarının dengelenmesine yardımcı olacağını söyledi.
Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) düzenlenen Atlantik Konseyi Enerji Forumu’nda konuşan bakan, “Rusya ve AB bir şekilde durumu çözmeyi başardığında Rus gazı Avrupa’ya geri dönecek ve ancak bu şekilde ülkeler hidrokarbon kaynaklarını çeşitlendirecek” diye konuştu.
UAEA Başkanı Grossi, “Zaporijya’da güvenli bölge oluşturulması” için Papa ile görüştü
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus ile Avrupa’nın en büyük nükleer santrali Zaporijya ve çevresinde güvenli bölge oluşturulmasına ilişkin gelişmeleri İtalya’da görüştü.
Papa Franciscus ile görüşen Grossi, Vatikan’ın resmi yayın organı Vatican News’e, Ukrayna’daki Zaporijya Nükleer Santrali ve çevresinde oluşturulmak istenen güvenli bölgeye ilişkin açıklamalarda bulundu.
Yaptırım altındaki Rus vatandaşlarının sayısı belirlendi
Rusya’da faaliyet gösteren analitik şirketi X-Compliance araştırmaları, 31 Aralık 2022 itibariyle dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin yaptırım listelerinde Rusya’dan 4 bin 832 kişi ve 2 bin 972 şirketin yer aldığını ortaya çıkardı.
Yaptırım listelerindeki toplam Rus gerçek ve tüzel kişilik sayısı 7 bin 804 olarak belirlenirken, dünyada toplamda 24 bin 100 kişinin yaptırım listelerinde ismen sıralandığı, bunlar arasında Rusya ile bağlantılı olanların payının yaklaşık üçte bire ulaştığı kaydedildi.
Rusya’da cephanelik patlamasında 3 asker hayatını kaybetti
Rusya’nın Ukrayna sınırında bulunan Belgorod bölgesinde bir cephanelikte meydana gelen patlamada 3 asker öldü.
TASS haber ajansına göre, Belgorod bölgesinde Tonenkoye köyündeki cephanelikte patlama oldu.
İlk belirlemelere göre, patlamada 3 Rus askeri hayatını kaybetti, 15’i ise yaralandı.
Habere göre, patlama mühimmatın dikkatsiz kullanımı nedeniyle meydana geldi.
Rusya, 2022’de et ihracatını artırdı
Rusya Tarım Bakanlığına bağlı Federal Veteriner ve Bitki Sağlığı Gözetimi Servisi (Rosselkhoznadzor), 2022 yılında Rusya’nın et ürünleri ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 13 arttığını bildirdi.
Servis tarafından yayınlanan raporda, Rusya’nın 24 ülkeye sığır eti ihraç ettiğine değinilirken, sığır eti ihracatının yüzde 9 artarak 33,5 bin tona ulaştığı, 14 ülkeye ise yılın başından bu yana yüzde 18 artışla 146 bin domuz eti tedarik edildiği belirtildi.
Rusya, bu yıl üç ülkeye kuzu eti ihraç ederken, kuzu eti ihracatının bu yıl beş kat artışla 913 tona ulaştığı, aynı zamanda 33 ülkeye ihraç edilen kanatlı ette ihracat hacimlerinin yüzde 24 artışla 336 bin tona yükseldiği kaydedildi.
23 ülkeye et mamulleri ihraç edilirken, arzdaki artış yüzde 4’ü bularak 76,4 bin tona ulaştı.