Dün, 17 Ocak 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Putin, 2022’in Rus gaz şirketleri için karlı geçtiğini bildirdi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı yaptırımları nedeniyle geçtiğimiz yıl küresel gaz fiyatlarının arttığını hatırlatırken, bu nedenle Rus gaz şirketlerinin iyi kar elde etmeyi başardığını söyledi.
Hükümet üyeleriyle gerçekleştirilen ekonomi konulu toplantıda konuşan Putin, Rusya’nın doğalgaz üretiminin yüzde 11,8 azaldığını kaydederken, “Batılı ülkelerin eylemleri ve bunun sonucunda Rus gaz üreticilerinin faaliyetlerini azaltması nedeniyle küresel gaz fiyatlarının önemli ölçüde arttığı geçtiğimiz son iki yılda ihracatçılarımız iyi karlar elde etti” diye konuştu.
Rusya Devlet Başkanı Rusya’nın harcamalarının önemli ölçüde artarak 31 trilyon rubleyi aştığını ve bütçe açığı yaşandığını da hatırlatırken, “Harcamalarımız dörtte bir oranında arttı ve giderlerimiz daha yüksek oranda. Sonuç olarak federal bütçe açığı 3,3 trilyon rubleyle Gayri safi Yurtiçi Hasılası’nın yüzde 2,3’ü oldu. Ancak bu seviye, Rusya’ya karşı tüm yaptırımları da göz önüne aldığımızda G20 ülkeleri arasındaki en iyi göstergelerden biri” ifadelerini kullandı.
Türkiye’deki konut alımlarında 2022 şampiyonu Rusya
Türkiye İstatistik Kurumu, 2022 yılında ülkede yapılan konut satışlarının bir önceki yıla göre yüzde 15,2 artarak 67 bin 490 olarak gerçekleştiğini bildirirken, geçtiğimiz yıl boyunca yabancılara konut satışında ilk sırayı 16 bin 312 konutla Rusya vatandaşları aldı.
Aralık 2022’de Rus vatandaşları Türkiye’den 2 bin 403 konut alırken, kasımda bu sayı 2 bin 575 olarak kaydedilmişti.
Ekimde Türkiye’den 2 bin 23 konut satın alan Rus vatandaşlarının eylül ayında satın aldığı konut sayısı bin 196, ağustosta bin 238 konut, temmuzda bin 28 konut, haziranda bin 887 konut, mayıs ayında ise bin 275 konut olarak gerçekleşmişti.
Rus ordusu asker sayısını 1,5 milyona çıkaracak
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, ordudaki asker sayısının 1,5 milyona yükseltileceğini bildirdi.
Şoygu, bakanlık yetkilileriyle yaptığı toplantıda, ordunun kadrosunda 2023’ten 2026’ya kadar büyük çaplı değişiklikler yapılacağını kaydetti.
Rusya Silahlı Kuvvetlerinin kadrosunu genişletmek için tüm faaliyetlerin kapsamlı bir planda birleştirilmesi ve savunma sanayisinden silahların teslimat süresi ile eşleştirilmesi gerektiğine dikkati çeken Şoygu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in asker sayısının 1,5 milyona çıkarılması kararı aldığını ifade etti.
Orduda, “Moskova ve Leningrad” adıyla 2 yeni stratejik askeri bölge oluşturulacağı bilgisini de veren Şoygu, “Rusya Federasyonu’nun yeni bölgelerinde de kendine yeten birlikler meydana getirilecek.” dedi.
Putin, geçen yıl imzaladığı kararla 137 binlik artışla asker sayısını 2023 itibarıyla 1 milyon 150 bin 623’e yükseltmişti.
Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Arestoviç istifa etti
Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Aleksey Arestoviç, Dnipro’da bir binaya füze isabet etmesinin “Ukrayna hava savunma güçlerinin hatası nedeniyle meydana gelmiş olabileceği” şeklindeki sözleri nedeniyle istifa ettiğini bildirdi.
Telegram hesabından, “İstifa mektubunu yazdım. Uygar davranış örneği göstermek istiyorum. Temel bir hata istifa gerektirir.” paylaşımında bulunan Arestoviç, Dnipro sakinlerinden ve Ukrayna halkından da özür diledi.
Rusya’nın dış ticaret fazlası 2022’de 282,3 milyar dolara çıktı
Rusya’nın dış ticaret fazlası, 2022’de bir önceki yıla kıyasla yüzde 66 artarak 282,3 milyar dolara ulaştı.
Rusya Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, ülkenin ana ihracat ürünlerindeki küresel değer artışının, ticaret verilerine olumlu yönde yansıdığı belirtildi.
Geçen yıl ithalat hacminin de düştüğüne işaret edilen açıklamada, dış ticaret fazlasının 2022’de bir önceki yıla göre yüzde 66 artarak 282,3 milyar dolara çıktığı kaydedildi.
Açıklamada, cari işlemler bilanço fazlasının da geçen yıl 2021’e kıyasla yüzde 86 artarak 227,4 milyar dolara yükseldiği belirtildi.
Rusya, Avrasya Kalkınma Bankası’ndaki payını düşürdü
Avrasya Kalkınma Bankası (EDB) Konseyi, bankanın kayıtlı sermayesinin üye ülkeler arasında yeniden dağıtılmasını onaylarken, Rusya’nın payı yüzde 65,9’dan yüzde 44,7’ye düşürüldü.
EDB’den yapılan basın açıklamasında, Rusya kararı sonrası payın geri kalan ülkeler arasında eşit olarak yeniden dağıtılacağı bildirilirken, açıklamada, “30 Aralık 2022 tarihinde EDB Konseyi, bankanın kayıtlı sermayesinin üye devletler arasında yeniden dağıtılmasına oybirliğiyle karar vermiş, diğer üye devletler arasında eşit olarak yeniden dağıtılmıştır. Sonuç olarak, Rusya Federasyonu’nun EDB’deki payı yüzde 65,97’den yüzde 44,78’e düşürülmüştür” denildi.
Rusya’da yabancı hissedarlı şirketler için yeni önlem yürürlüğe girdi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yabancı hissedarlı Rus şirketlerinin kurumsal kararlar alırken dost olmayan ülkeleri temsil eden hissedar oylarını dikkate almamasını içeren kararnameyi onayladı.
Resmi yasal bilgi portalında yayınlanan kararnamede, bu yılın sonuna kadar yürürlükte kalacak önlemin ABD ve diğer yabancı ülkelerle birlikte uluslararası kuruluşların Rusya’ya karşı düşmanca ve uluslararası hukuka aykırı eylemleri ile bağlantılı olarak alındığı vurgulandı.
Sberbank’ın net karı 2022’de yüzde 75’ten fazla düştü
Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’ın net karı, 2022’de bir önceki yıla göre yüzde 75,7 azalarak 300,2 milyar rubleye geriledi.
Sberbank’tan yapılan yazılı açıklamada, bankanın net karının Aralık 2022’de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 40,1 artarak 125,5 milyar rubleye çıktığı belirtildi.
Açıklamada, bankanın, geçen yılın ikinci yarısı itibarıyla tekrar kar etmeye başladığı ancak 2022’deki net karının bir önceki yıla kıyasla yüzde 75,7 gerileyerek 300,2 milyar rubleye düştüğü kaydedildi.
Bankadaki döviz bazlı mevduat hesaplarının geçen yıl yaklaşık yarı yarıya azaldığı belirtilen açıklamada, bankanın geçen yıl itibarıyla 106,7 müşteriye sahip olduğu bildirildi.
Sberbank, ABD ve Avrupa Birliği’nin yaptırım uyguladığı Rus bankaları arasında yer alırken, geçen yıl faaliyet gösterdiği çok sayıda yabancı ülkeden ayrılmak zorunda kalmıştı.
İtalya’da enflasyon, 2022’de ortalama yüzde 8,1 ile son 37 yılın zirvesinde
İtalya’da 2022’de ortalama yıllık enflasyon yüzde 8,1’e çıkarak, 1985’den bu yana en yüksek seviyesini gördü.
Enerji fiyatlarının aralıkta yıllık bazda yüzde 50,9 artması da dikkati çekti.
Duda’dan Ukrayna’ya silah desteği çağrısı
Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Ukrayna-Rusya Savaşı’nın başından bu yana Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüştüklerini belirterek, “Kiev’in daha fazla silaha ihtiyacı var. Çok sayıda modern ekipman transfer etmeye devam edersek Ukraynalıların Rusya’yı durdurma potansiyeli artacaktır.” dedi.
Duda, Davos’ta gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu’nda (WEF) yaptığı konuşmada, Zelenskiy’nin kendisine “Asla pes etmeyeceğiz.” dediğini aktardı.
Duda’nın Almanya’ya tank sevkiyatları için baskı yaptığı konuşuluyor.
Avustralya Açık’ta Rusya ve Belarus bayrakları yasaklandı
Avustralya Tenis Federasyonu, Avustralya Açık Tenis Turnuvası’ndaki müsabakalarda Rusya ve Belarus bayraklarına izin vermedi.
BBC’nin haberine göre, Federasyon, Ukraynalı tenisçi Kateryna Baindl ile Rus tenisçi Kamilla Rakhimova arasında geçen müsabaka esnasında Rus taraftarlarının saha kenarına bayrak açması nedeniyle çıkan olayların ardından politika değişikliğine gitti.
Türkiye’den Rusya’ya mobilya ihracatında rekor artış
Türkiye, İsveçli mobilya üreticisi IKEA’nın faaliyetlerine son verdiği Rusya’ya mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatını yüzde 164,5 artırarak rekor kırdı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, 2022 yılında Türkiye’nin Rusya’ya gerçekleştirdiği mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracat hacimleri 216,8 milyon dolar olarak kaydedilirken, ihracat artışı yüzde 164,5 olarak gerçekleşti.
Türkiye’nin toplam mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı ise 2022’de önceki yıla göre yüzde 20,8 artarak 8,44 milyar dolar ile tüm zamanların yıllık rekorunu kırdı.
AB’den Ukrayna’ya 3 milyar avroluk destek
Avrupa Birliği (AB), Ukrayna’ya 3 milyar avro makro finansal destek verdi.
AB Komisyonu, Rusya ile savaşan Ukrayna’ya bu yıl verilmesi planlanan 18 milyar avroluk makro finansal yardım paketinin 3 milyar avroluk kısmının bugün gönderildiğini açıkladı.
Açıklamada, paket kapsamında Ukrayna’da maaş ve emekli aylıklarının ödeneceği, hastane ve okul gibi temel hizmetlerin devam edeceği ve yerinden edilen kişilere barınma imkanı sunulacağı ifade edildi.