Rusya’nın dev iş arama hizmetlerinden Rabota.ru ve sigorta hizmeti SberStrakhovanie tarafından yapılan ortak anketler, neredeyse her üç Rus’tan birinin zaman içinde getiri sağlayan pasif gelire sahip olduğunu ortaya çıkardı.
Rusların yüzde 29’unun pasif geliri olduğu anlaşılan araştırmalar, aylık pasif gelir tutarının ortalama 25 bin ruble olduğunu gösterirken, katılımcıların çoğunluğu bu birikimleri banka mevduatına veya yatırımlara ayırıyor.
Rusların sahip olduğu pasif gelirin ana kaynağı yüzde 13 ile banka mevduatları olurken, ikinci sırada yüzde 9 ile sahip oldukları gayrimenkulden kazandıkları kira gelirleri yer aldı.
Pasif gelire ilginin erkekler arasında (yüzde 32) kadınlara (yüzde 28) kıyasla daha yaygın olduğu gözlemlenirken erkeklerin gayrimenkul kiralayarak ve menkul kıymetlere yatırım yaparak gelir elde etme olasılığının daha yüksek olduğu, kadınların ise mevduat hesabı açmayı tercih ettiği belirlendi.
Cinsiyete bağlı olarak ortalama pasif gelir miktarı da farklılık gösterirken, erkekler için bu rakamın aylık 30 bin ruble, kadınlar için ise 18 bin ruble olduğu, sahip olduğu gayrimenkulü kiraya verenlerin ise ortalama 41 bin rubleyle en yüksek pasif gelire sahip olduğu anlaşıldı.
Ankete katılanların yüzde 30’u ana gelirlerinin yanı sıra pasif gelir de elde ettiğini söylerken, yüzde 26’sı portföylerini istikrarlı bir şekilde artırarak yatırım yapmaya devam ettiğini, diğer yüzde 25’i kara günler için biriktirdiğini, yüzde 23’ü ise büyük alımlar için tasarruf yaptığını itiraf etti.
Katılımcıların yüzde 11’i tatil veya ev satın almak için pasif gelirlerini biriktirirken, yüzde 6’sı ise onarım için tasarruf yaptığını, yüzde 8’i ise bu fonları sağlık ve tıbbi hizmetler için harcadığını aktardı.
Öte yandan Rusların yüzde 4’ü için pasif gelirin yaşam için ana gelir kaynağı olduğu da kaydedildi.