spot_img
-2.7 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 26 Ocak 2023

Rusya’da dün neler oldu? 26 Ocak 2023

Dün, 26 Ocak 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Kremlin: Batılı ülkelerin Ukrayna’ya silah sevkiyatı çatışmaya doğrudan müdahil olmaktır

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, ABD ve bazı Avrupalı ülkelerin Ukrayna’ya tank ve silah sevkiyatının, çatışmaya müdahil olma anlamına gelmediği yorumlarına katılmadıklarını belirterek, “İttifak (NATO) ve söz konusu ülkelerin yaptıkları her şeyi çatışmaya doğrudan müdahil olma şeklinde değerlendiriyoruz.” dedi.

Batılı ülkelerin söz konusu sevkiyatla ilgili yaptıkları değerlendirmelere katılmadıklarına işaret eden Peskov, “Avrupa başkentlerinden ve Washington’dan, Ukrayna’ya tanklar da dahil çeşitli silah sistemlerinin gönderilmesinin, hiçbir şekilde bu ülkelerin veya ittifakın (NATO) Ukrayna’daki çatışmaya müdahil olduğu anlamına gelmediğine dair defalarca açıklamalar yapıldı. Buna kesinlikle katılmıyoruz.” diye konuştu.

Söz konusu sevkiyatın, çatışmaya doğrudan müdahil olmak anlamına geldiğini vurgulayan Peskov, “İttifak (NATO) ve söz konusu ülkelerin yaptıkları her şeyi çatışmaya doğrudan müdahil olma şeklinde değerlendiriyoruz. Bunun da arttığını görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Rusya Büyükelçi Yerhov’dan Karadeniz Tahıl Girişimi uyarısı

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Karadeniz Tahıl Girişimi üzerinden Ukrayna’dan tahıl sevkiyatlarının hangi ülkelere gittiğini açıkladı.

Büyükelçiliğin resmi internet sayfasında paylaşılan açıklamasında, zengin ülkelerin “tahıl koridoru” aracılığıyla Ukrayna tarafından sağlanan gıda ürünlerinin büyük bölümünü aldığına dikkat çekerken, son verilere göre Ukrayna’dan gıda sevkiyatının nasıl şekillendiğini aktardı.

Buna göre Avrupa Birliği ve İngiltere gibi gelişmiş ve zengin ülkelerin bu zamana kadar 8,6 milyon ton ile Karadeniz Tahıl Girişimi üzerinden tahıl sevkiyatlarında yüzde 47’lik paya ulaştığına vurgu yapan Yerhov, bu ülkelerin ardından yüzde 33 pay ve 6,1 milyon ton sevkiyat hacmiyle Çin, Ürdün ve Malezya gibi ülkelerin geldiğini söyledi.

Alt orta gelirli ülkeler olarak nitelediği Bangladeş, Hindistan, Endonezya ve Pakistan gibi ülkelerin 2,9 milyon ton tahıl sevkiyatıyla yüzde 16’lık paya sahip olduğunu aktaran Rusya’nın Ankara Büyükelçisi, Etiyopya, Yemen, Sudan, Afganistan ve ayrıca Cibuti’ye toplamda 551 bin 527 ton tahıl gönderildiğini, bu sevkiyatlara 396 bin tonluk Birleşmiş Milletler Gıda Programı kapsamındaki tahıl yardımının da dahil olduğunu açıkladı.

Rusya, petrol üretiminde ikinci sıraya yükseldi

Federal İstatistik Servisi Rosstat, Rusya’nın Kasım 2022 döneminde petrol üretimi açısından Suudi Arabistan’ı geçerek ikinci sıraya yükseldiğini bildirdi.

En çok petrol üretimi yapan ülkeler sıralamasında ABD’nin liderliğinin kasım ayında da koruduğuna değinilen raporda, Rusya’nın kasımda günde 10,885 milyon varil petrol üretim hacimlerine ulaşarak Suudi Arabistan’ı geçtiği vurgulandı.

ABD’nin günlük 12,12 milyon varil ile petrol üretiminde lider olduğu kasım ayında üçüncü sıraya gerileyen Suudi Arabistan’ın günlük petrol üretim hacimleri 10,468 milyon varil olarak gerçekleşti.

Rusya’da dolaşımdaki nakit hacmi 16 trilyonu geçti

Rusya Merkez Bankası, 1 Ocak 2023 itibarıyla ülkede dolaşımdaki nakit para hacminin bir yıl öncesine göre 2,3 trilyon ruble artışla 16,4 trilyon ruble olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Rusya Merkez Bankası, özellikle kısmi seferberlik sonrası vatandaşların nakit talebinde kaydedilen artışın aralık ayında da sürdüğünü belirttiği raporunda, aralık ayında taleplerin 700 milyar rublenin üstünde olduğunu açıkladı.

Rusya’da tüketim mallarına olan taleplerde rekor düşüş kaydedildi

Araştırma şirketi NielsenIQ, 2022 yılı sonunda hızlı tüketim malları (FMCG) pazarının nominal büyümesinin yüzde 13,6 olarak gerçekleştiğini bildirdiği raporunda, günlük tüketim mallarına olan taleplerin 2014-2015 krizinden daha düşük olduğu vurgulandı.

2022 yılında FMCG segmentinde satışların esas olarak yükselen enflasyon nedeniyle arttığına dikkat çeken şirket, enflasyonun satışlardaki büyümeye katkısının yüzde 17’yi bulduğunu, tüketimin büyümeye katkısının ise yalnızca yüzde 3-4 bandında olduğunu belirtirken, NielsenIQ’ya göre 2022 yılında Rusların mal tüketim hacmi 2014 göstergelerine geriledi.

Rusya, Türkiye sayesinde yeniden AB’nin önde gelen gaz tedarikçisi olabilir

Enerji sektörü araştırmalarıyla tanınan uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi Kept, Rusya’nın Türkiye’de kurulacak gaz merkezi sayesinde gelecekte Avrupa pazarına ana gaz ihracatçısı olarak geri dönebileceğini bildirdi.

Şirket tarafından hazırlanan raporda, jeopolitik gerilimlere ve Kuzey Akım boru hatları altyapısındaki hasara rağmen, Rusya’nın yine de gelecekte Avrupa’nın önde gelen doğalgaz tedarikçisi konumunu geri kazanabileceğine dair görüşün giderek hakim olmaya başladığı vurgulanırken, “Rusya’nın AB ülkelerine doğalgaz ihracatı, Türkiye’de bir gaz merkezinin oluşturulması ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleriyle enerji işbirliğinin genişletilmesi ile kolaylaştırılacak” ifadelerine yer verildi.

Rusya: AB’nin Ermenistan’da sivil misyon kurması, bölgeye jeopolitik gerginlik getirebilir

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği’nin (AB) Ermenistan’da sivil misyon kurma kararının, Güney Kafkasya bölgesine jeopolitik gerginlik getirebileceğini ve anlaşmazlıkları şiddetlendirebileceğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, AB’nin, 23 Ocak’ta Ermenistan’ın sınır bölgelerinde sivil misyon kurma kararı aldığı hatırlatıldı.

Bunun, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sınır bölgesindeki olayların çözümüne katkıda bulunmayacağına işaret edilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“Brüksel, Güney Kafkasya’daki barışla içten ilgilenseydi, kendi misyonunun çalışma şartları konusunda Azerbaycan ile anlaşabilirdi. ABD ve NATO’nun uzantısına dönüşen ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) alanında çatışmacı politika izleyen AB temsilcilerinin, Ermenistan’ın sınır bölgelerine gelmesi bölgeye sadece jeopolitik gerginlik getirebilir ve mevcut anlaşmazlıkları şiddetlendirebilir. AB’nin ne pahasına olursa olsun Ermenistan’da bir yer edinme ve Rusya’nın arabuluculuk girişimlerini geri itme çabaları, Ermeniler ile Azerbaycanlıların, bölgenin barışçıl kalkınmasına dönme isteklerini içeren temel çıkarlarına zarar verebilecek.”

Minnihanov’un unvanı “Tataristan Cumhuriyeti Reisi” olacak

Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti Parlamentosunda kabul edilen anayasa değişikliği düzenlemesiyle Rüstem Minnihanov için “Tataristan Cumhurbaşkanı” yerine “Tataristan Cumhuriyeti Reisi” sıfatı kullanılacak.

Tataristan Parlamentosunda (Devlet Şurası) “cumhurbaşkanı” sıfatının değiştirilmesi konusunda yapılan anayasa değişikliğinde bazı düzenlemeler için oylama yapıldı.

Oy çokluğuyla kabul edilen düzenlemeye göre, Tataristan’ı yöneten en üst düzeydeki yöneticinin sıfatı için “cumhurbaşkanı” yerine tarihi ve ulusal özellikler dikkate alınarak “Tataristan Cumhuriyeti Reisi” tanımlaması, bir dahaki seçimlerden itibaren değil, anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesiyle uygulanmaya başlanacak.

Rusya, Ukrayna’nın bazı bölgelerine hava saldırısı düzenledi

Rusya’nın, başkent Kiev de dahil olmak üzere Ukrayna’nın bazı bölgelerine hava saldırısı düzenlediği bildirildi.

Ukrayna Hava Kuvvetleri Sözcüsü Yuriy Ignat, Rus savaş uçaklarının ülkesine 30’dan fazla füze fırlattığını açıkladı.

Ignat, Rusya’nın Murmansk bölgesinden 6 kadar Tu-95 savaş uçağının havalandığını ve ülkesine füzeler fırlattığını kaydetti.

Kiev’de patlama sesleri

Öte yandan Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, Telegram’dan yaptığı açıklamada, başkentte patlama seslerinin duyulduğunu bildirdi.

Ukrayna Devlet Başkanlık Ofisi Başkanı Andrey Yermak ise sosyal paylaşım hesabından yaptığı açıklamada, Rusların attığı ilk füzelerin havada vurulduğunu belirtti.

Raiffeisenbank, ATM’lerde dolar ve avro işlemlerine son veriyor

Rusya’da faaliyet gösteren Raiffeisenbank, 1 Şubat’tan itibaren bankaya bağlı ATM’lerinden artık dolar ve avro kabul etmeyeceğini duyurdu.

Resmi internet sayfasında paylaştığı mesajında, verilen kararın değişen müşteri ihtiyaçları ile ilgili olduğuna vurgu yapan banka, “1 Şubat’tan itibaren ATM’lerde ABD doları ve avro cinsinden nakit para kabul etmeyi durdurma kararı almıştır. Karar, değişen müşteri ihtiyaçları ile ilgili olarak alınırken, teknik olarak karmaşık ve erişimi zor döviz işlemlerinin düşük payı, ATM’lerin ruble ile yapılan işlemler için kullanılabilirliğini etkilemekte, genellikle müşteriler tarafından ihtiyaç duyulan ruble ile işlemleri kısıtlamaktadır” ifadelerine yer verdi.

Almanya’da Rusya için casusluk yapan kişinin işbirlikçisi tutuklandı

Rusya adına casusluk yaptığı gerekçesiyle tutuklu bulunan Almanya Dış İstihbarat Teşkilatı (BND) çalışanı Carsten L’nin işbirlikçisi olduğu iddia edilen Arthur E, tutuklandı.

Almanya Federal Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamada, 2022 Aralık’ta tutuklanan Carsten L’nin ortağı olduğu belirtilen Arthur E’nin, 22 Ocak’ta ABD’den Almanya’ya geldiği sırada, Münih Havalimanı’nda “vatana ihanet” şüphesiyle gözaltına alındığı, ertesi gün de hakim karşısına çıkartılarak tutuklandığı kaydedildi.

Rus işletmelerinin maaş borcu düşüşte

Rusya Federal İstatistik Servisi (Rosstat), ülkedeki işletmeler tarafından çalışanlarına 1 Ocak 2023 itibariyle ödenmemiş toplam maaş borçlarında yüzde 37,5 düşüş kaydedildiğini bildirdi.

Ülkedeki işletmelerin toplam maaş borçlarının ocak ayı itibariyle 642,8 milyon ruble olarak gerçekleştiğine dikkat çekilen raporda, 1 Ocak 2023 itibarıyla çalışanlara toplam ödenmemiş maaş tutarının aralık ayının başındaki seviyeye kıyasla yüzde 37,5 veya 386 milyon ruble azaldığı ifade edildi.

spot_img

Murmansk | Rusya Şehirleri | Мурманск

Kuzey Kutup Dairesi üzerindeki Murmansk şehri sadece Rusya değil dünyanın da en büyük kutup dairesindeki şehridir. Murmansk, Kuzey Kutup Dairesi’nin en büyük şehri ve Murmansk...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort