Rossiyskaya Gazeta’nın Rus uzmanların katılımıyla gerçekleştirdiği anketler, önümüzdeki Cuma günü toplanacak Rusya Merkez Bankası Yönetim Kurulu toplantısında faiz oranlarını sabit bırakacağının tahmin edildiğini gösterdi.
Enflasyonu hızlandırabilecek faktörlerde artan risklerin, Merkez Bankası’nın 10 Şubat yönetim kurulu toplantısında üst üste üçüncü kez faiz oranını sabitleme kararı almasına yol açacağına inanan uzmanlar, mevcut durumda faiz artışını işletmelerin kredi taleplerini teşvik etmeye çalışan hükümetin de desteklemeyeceği vurgulandı.
Gazeteye konuşan finans danışmanlık şirketi Finam makroekonomik analiz departmanı başkanı Olga Belenkaya, halihazırda yüzde 7,5 olan faiz oranlarının Eylül 2022’den bu yana aynı seviyede olduğunu hatırlatırken, ekim ve aralık toplantılarında faizleri değiştirmeyen Merkez Bankası’nın şubat sonunda Rusya ekonomisi ve finansmanı için yüksek riskler görmesi nedeniyle sabitleyeceğini aktardı.
“Merkez Bankası’nın faiz kararı verirken dayandığı temel unsur enflasyon oranlarıdır” diyen Belenkaya, 30 Ocak itibariyle haftalık enflasyona ilişkin en son verilere göre ay başından bu yana fiyatların yüzde 0,74 arttığına dikkat çekti.
Uzman, aralık ayında olduğu gibi enflasyonun ocak dinamiklerinin meyve ve sebze fiyatlarındaki hızlı büyüme ve nakliye tarifelerindeki artış gibi değişken bileşenlerden önemli ölçüde etkilendiğini söylerken, “Bununla birlikte Merkez Bankası’nın bölgesel ekonomiye ilişkin raporunda belirttiği gibi, operasyonel verilere göre ocak ayında fiyat artışı hızlandı. İstatistiklere göre tüketici sepetinde fiyatı yükselen kalem sayısı artıyor,. Ocak ayında hem gıda hem de gıdaya bağlı bazı gıda dışı ürünlerde fiyat artışında belirli bir hızlanma gözlendi” diye konuştu.
Finans danışmanlık hizmeti Renaissance’ın Baş ekonomisti Sofia Donets ise tüketici fiyat artışının hala istikrarsız olduğunu, enflasyonun beklenenden daha hızlı büyümemesine rağmen hızlanması için yeterince tehlikenin yer aldığını vurgularken, enflasyon yanlısı risklerin ana kaynaklarının artık yüksek bütçe harcamaları, döviz kuru oynaklığı ve ücret artışları olduğunu aktardı.
Donets, enflasyon ve enflasyon beklentilerinin düşmeye devam etmesi ve taleplerin aynı şekilde düşük olması durumunda Merkez Bankası’nın faiz indirimine bu yılın ikinci çeyreğinde yeniden başlayabileceğini sözlerine ekledi.
Milli Finans Kurumları Derecelendirme Ajansı (AKRA) Bölgesel Derecelendirmeler Grubu Direktörü Dmitry Kulikov, faiz oranına ilişkin mevcut ve gelecekteki kararlar için bütçe faktörünün önemini vurgularken, “Maliye politikası ne kadar teşvik edici ve yeni hükümet harcamaları ne kadar zamana odaklı olursa, mali kanallar yoluyla piyasaya o kadar fazla likidite akacak ve para politikasında enflasyon üzerindeki potansiyel etkiyi azaltmak için o kadar telafi edici hamleler yapılabilecektir ifadelerini kullandı.