Rusya’nın en büyük iş ilanları hizmetlerinden SuperJob araştırmaları, Rusların ezici çoğunluğunun geleneksel içten yanmalı motorlu araçlar yerine elektrikli araçlara geçmeye hazır olmadığını gösterdi.
Rusların yalnızca yüzde 18’i geleneksel otomobil yerine elektrikli bir otomobil satın almayı düşündüğünü belirtirken, katılımcıların yüzde 70 ile büyük çoğunluğu benzinli veya dizel motor araçlardan vazgeçmeye hazır olmadığını söyledi.
Son bir yılda elektrikli araçlara karşı çıkanların oranının artması dikkat çekici olurken, 2021’de yapılan benzer ankette katılımcıların yüzde 64’ü içten yanmalı motorlu araçlardan vazgeçmeyi kabul etmişti.
Rusların elektrikli otomobillere geçmeye hazır olmamalarının en sık belirtilen nedenleri arasında yetersiz altyapı yer alırken, bununla birlikte iklim koşullarının elektrikli otomobil kullanımını çok daha zor hale getirdiği açıklandı.
Erkekler yüzde 20 ile kadınlardan (yüzde 12) daha sık olarak elektrik motorlu bir araç satın almayı düşünürken, 34 yaş altı Rusların çevre dostu bir ulaşım türüne geçmeye en istekli grup olduğu anlaşıldı..
Elektrikli otomobil kullanımının artırılması planlanan Rusya’da, 2021’de büyük bankaların elektrikli araçlar için özel şartlarla kredi vermeye başladığı açıklanmıştı.
Yatırım danışmanlık şirketi SBS Consulting temsilcisi Dmitry Babansky, 2020’de Rusya’da yaklaşık 5 bin 300 kullanılmış ve 687 yeni elektrikli otomobil satıldığını, 2021 yılının ilk beş ayında ise yaklaşık 2 bin 700 adet kullanılmış ve 650 adet yeni araç satıldığını belirtirken, yeni elektrikli otomobillerde Premium Class olarak nitelendirilen Tesla Model 3 fiyatının 4,5 ile 6 milyon ruble arasından olduğunu, Jaguar I-Pace, Porsche Taycan, Audi e-tron fiyatlarının ise 6,5 milyonla 7 milyon rubleden başladığını aktardı.
Bu araçların enflasyon ve yüksek dolar kuru nedeniyle hiçbir zaman Lada veya KİA gibi ülkede en çok satılan araçların fiyatlarıyla yarışamayacağını vurgulayan uzman, elektrikli otomobillerin kısıtlı bir kitleye hitap ettiğini de itiraf etti.