Dün, 10 Şubat 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Putin’den Batı ile mücadele eden Rus diplomatlara övgü
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dışişlerine bağlı diplomatların ülkeyi tecrit etmeye çalışan Batı’nın planlarını bozduğunu söyledi.
Kremlin resmi internet sayfası üzerinden 10 Şubat Diplomasi Çalışanları Günü vesilesiyle tüm dışişleri çalışanlarını tebrik eden Putin, mesajında, “Büyük ölçüde sizin çabalarınız sayesinde, yalnızca kolektif Batı’nın ülkemizi izole etme planlarını bozmakla kalmayıp aynı zamanda Avrasya, Orta Doğu, Asya-Pasifik, Afrika ve Latin Amerika ülkeleri gibi dünya topluluğunun üyelerinin çoğunluğuyla işbirliğini pekiştirebildik” diye konuştu.
Devletin egemenliğini ve ulusal güvenliğini korumak için dış politika araçlarını en yüksek verimlilikle kullanmanın son derece önemli olduğuna dikkat çeken Rus lider, Rusya’ya karşı başlatılan hibrit savaş bağlamında dışişleri bakanlığının verdiği hizmetin büyük talep gördüğünün altını çizdi.
Kremlin: Türkiye’ye depremlerden ötürü verdiğimiz destek sürecek
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, “asrın felaketi” olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerden ötürü Rusya’nın Türkiye’ye verdiği desteğin süreceğini söyledi.
Peskov, başkent Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a taziye mesajı gönderdiğini hatırlattı.
Rusya’nın bu felaket nedeniyle Türkiye’ye destek verdiğine işaret eden Peskov, “Rusya’nın bu yıkıcı depremin ardından arama kurtarma çalışmalarında etkin bir şekilde nasıl yer aldığını biliyorsunuz. Bu çalışmalar devam edecek.” dedi.
Merkez Bankası politika faizine dokunmadı
Rusya Merkez Bankası, politika faizinde değişikliğe gitmeyerek yüzde 7,5 seviyesinde bıraktığını duyurdu.
Bankadan yapılan açıklamada, ülkedeki enflasyon beklentilerindeki artışın azaldığı ancak yüksek seviyede kalmaya devam ettiği belirtildi.
Ekonomik faaliyetlerin beklentilerin üzerinde toparlandığına işaret edilen açıklamada, “Rusya Merkez Bankası, politika faizinde değişikliğe gitmeyerek yüzde 7,5 seviyesinde bırakma kararı almıştır.” ifadesine yer verildi.
Piyasa beklentileri de Rusya Merkez Bankası’nın politika faizini sabit bırakacağı yönündeydi.
Rusya petrol üretimini günlük 500 bin varil azaltacak
Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, petrolde tavan fiyat uygulamasına katılanlara petrol satmayacaklarını belirterek, “Bu bağlamda, Rusya mart ayında petrol üretimini günlük 500 bin varil azaltacak.” dedi.
Novak, başkent Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Batılı ülkelerin Rus petrol ve petrol ürünlülerine yönelik tavan fiyat uygulamasının sektörde arz sorunu yaratabileceğini söyledi.
Rusya’nın ürettiği petrolün satışında sorun yaşamadığına işaret eden Novak, “Ancak daha önce de söylediğimiz gibi, doğrudan veya dolaylı olarak tavan fiyat prensibine uyanlara petrol satmayacağız.” diye konuştu.
Merkez Bankası, 2022 yılı GSYH düşüş tahminini açıkladı
Rusya Merkez Bankası, politika faizinde değişikliğe gitmeyerek yüzde 7,5 seviyesinde bıraktığı 10 Şubat tarihli yönetim kurulu toplantısı sonrası yayınladığı raporunda, 2022 yılı için Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’ndaki (GSYH) düşüşün yüzde 2,5 olarak gerçekleştiğini bildirdi.
2023 yılında GSYH’deki düşüşün orta vadede yüzde 1 olacağını öngören Merkez Bankası, bununla birlikte ekonominin yeniden yapılandırılmasına bağlı olarak 2023 yılında ekonomide yüzde 1 büyüme yaşanabileceğinin de altını çizdi.
2024 yılı ekonomik büyüme tahminini netleştirerek yüzde 1,5-2,5 yerine yüzde 0,5-2,5 seviyesine değiştiren Merkez Bankası, aynı zamanda 2025 yılı ekonomik beklentilerini koruyarak GSYH büyümesini yüzde 1,5-2,5 olarak sabitledi.
Nabiullina: Rus ekonomisi yılın ikinci yarısında büyüyecek
Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, küresel resesyon riskinin azaldığını belirterek, “Rus ekonomisinin bu yılın ikinci yarısında büyümesini bekliyoruz.” dedi.
Nabiullina, Rusya Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 7,5 seviyesinde sabit tutma kararının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Küresel resesyon riskinin azaldığını anlatan Nabiullina, “Bunun ilk nedeni, Çin ekonomisinin açılması. İkinci nedeni ise gelişmiş ülkelerdeki merkez bankalarının faiz oranlarındaki artışta tepe noktalara yaklaşmaları.” diye konuştu.
Philip Morris, Rusya’dan ayrılmakta zorlanıyor
Dünyanın en büyük tütün ürünleri üreticilerinden biri olan Philip Morris International , Rusya’da hükümet tarafından uygulanan piyasa kısıtlamaları nedeniyle Rus varlıklarının satışında zorluklar yaşandığını açıkladı.
Şirketin resmi internet sitesinde yayınlanan raporda, Philip Morris’in 31 Aralık 2022 itibarıyla Rusya’daki varlıklarına 2,5 milyar dolar değer biçtiği belirtilirken, bu varlıklardan yaklaşık 600 milyon doların ruble cinsinden tutulan likit varlıklar olduğu vurgulandı.
Rusların harcanabilir reel gelirindeki düşüş açıklandı
Rusya Federal İstatistik Servisi (Rosstat) 2022 yılının tamamında Rusların vergi ve fatura gibi zorunlu ödemeleri içermeyen mevcut enflasyona göre düzeltilmiş hane halkı net gelir olarak kabul edilen Rusların harcanabilir reel gelirinin bir önceki yıla kıyasla yüzde 1 düştüğünü açıkladı.
2022’nin dördüncü çeyreğinde göstergelerin 2021’in aynı dönemine göre yüzde 0,9 arttığına değinilen raporda, aynı zamanda, 2022’nin üçüncü çeyreğine göre reel gelirlerdeki büyümenin yüzde 17,5 olarak gerçekleştiği ifade edildi.
Rusya’nın 2022 yılı toplam perakende ticaret cirosu açıklandı
Rusya Federal İstatistik Servisi (Rosstat), ülkede ilk kez geçtiğimiz yılın nisan ayında düşmeye başlayan perakende ticaret cirosunun 2022 yılı sonuçlarını açıkladı.
2022 yılında Rusya’nın perakende ticaret cirosunun 2021 yılına göre yüzde 6,7 azalarak 42 trilyon 512,5 milyar ruble olarak gerçekleştiği belirtilirken, Aralık 2022 ciro sonuçlarının 4 trilyon 201 milyar ruble olduğu iletildi.
Kasım 2022’de perakende ticaret cirosu 3 trilyon 578,2 milyar ruble olarak belirlenirken, ekim ayında perakende ticaret cirosu geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 10 azalarak 3,5 trilyon rubleye gerilemişti.
Rosatom ve Baltık Tersanesi nükleer buzkıran inşası için sözleşme imzaladı
Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un bünyesindeki Atomflot şirketi ve Baltık Tersanesi, beşinci ve altıncı seri evrensel nükleer buzkıranların inşası için sözleşme imzaladı.
Rosatom’dan yapılan açıklamaya göre, beşinci ve altıncı seri evrensel nükleer buzkıranların inşasının yüzde 50’si federal bütçeden ve masraflarının yüzde 50’si ise Atomflot tarafından karşılanacak.
Proje 22220 kapsamında imzalanan sözleşmeye göre, beşinci ve altıncı seri nükleer buzkıranların sırasıyla Aralık 2028 ve Aralık 2030’da hizmete girmesi planlanıyor.
Sberbank’ın ocak ayı net karı 110 milyar rubleyi aştı
Rusya’nın kamu bankası Sberbank’ın ocak ayı net karının aralık ayına kıyasla yüzde 9,8’den fazla artışla 110,1 milyar rubleye ulaştığı açıklandı.
Bankanın aylık mali sonuçları hakkında konuşan Sberbank CEO’su German Gref, ocak ayında ticari faaliyetlerdeki mevsimsel düşüşe rağmen geçen yılın sonunda gözlemlenen olumlu eğilimlerin devam ettiğini vurgularken, bir önceki yılın ocak ayına göre net faiz gelirlerinin yüzde 16,4, komisyon gelirlerinin ise yüzde 15 arttığını söyledi.