Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “asrın felaketi” olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından son günlerde ülkede gündemde olan imar sorunlarına vurgu yaparak, hakimlere özellikle sismik bölgelerde yapılan binalarla ilgili davalara dikkat etmeleri talimatı verdi.
Rusya Hakimler Kongresi’nde yaptığı konuşmasında hakim ve yargıçlara seslenen Putin, “Türkiye’de şu anda nasıl bir trajedinin yaşandığını görüyorsunuz. Özellikle deprem bölgelerinde uygun standartlara göre çalışmayan yerel inşaat firmalarına ve müteahhitlere yönelik büyük iddialar var. Bizim de ülkenin güneyi ve Uzak Doğu’da sismik açıdan riskli çok bölgemiz var” ifadelerini kullandı.
Rus lider, yalnızca yeni inşaatın başlangıcında değil, özellikle mevcut binaların yeniden inşasında hakimler tarafından özel dikkat gösterilmesi gerektiğini vurgularken, “Mevzuatlar belli ve uygulama var. Lütfen buna dikkat edin. Yerleşim alanlarını artırmak için yapılan evleri yeniden yapmaya, kat eklemeye başlıyorlar. Ek alan satıyorlar tabii. Taşıyıcı duvarları, payandaları, direkleri yıkıyorlar. Bu çok tehlikeli bir gidişat” diye uyardı.
İş adamları hapse atılmasın
Vladimir Putin, konuşmasında iş dünyası ile ilişkilere de değinirken, Rus yargıçların ülkedeki girişimcileri tutuklamak ve hapse atmak yerine daha hafif cezalar vermesini önerdi.
Ev hapsi ve benzeri cezaların adaletin insanileşmesine katkıda bulunacağına vurgu yapan Putin, “Ekonomik alanda suç işleyen şüpheli ve sanıkların tutukluluk sürelerinin uzatılmasına ilişkin bir yasak ve önleyici tedbirlerin seçilmesi de dahil olmak üzere, girişimcilerin haksız cezai kovuşturmaya karşı korunmasına yönelik yasal garantiler önemlidir. Örneğin kefalet veya ev hapsi gibi ceza önlemleri, adaletin daha da insancıllaştırılmasına katkıda bulunacaktır” ifadelerini kullandı.
Rus lider, halihazırda Batı yaptırımlarına maruz kalan birçok iş adamının bulunduğunu hatırlatırken, Rus adalet sisteminin eşi benzeri görülmemiş yaptırım saldırganlığı bağlamında Rus girişimcilerin haksız cezai kovuşturmaya karşı korunmasına yönelik yasal garantiler vermesi gerektiğini belirtti.
“Yargı, kolluk uygulamaları yoluyla, ülkemizde elverişli bir ticari yatırım ortamının oluşmasını her zaman etkilemiştir” diyen Putin, bugün özellikle yaptırımlar ile mücadele eden girişimcilerin makul olmayan kovuşturmalardan korumanın daha önemli hale geldiğini kaydetti.
Rusya’nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden (AİHM) çekilmesinin ardından ortaya çıkan tartışmaları da değerlendiren Rusya Devlet Başkanı, AİHM’den çekilme kararının Rusya’nın vatandaşlarının çıkarlarını gözetmek ve güvenilir bir şekilde korumaktan vazgeçtiği anlamına gelmediğinin altını çizerken, “Tabii hem hukuk camiasında hem de ülkede düşünen insanlar kararlarımızın sonuçlarını tartıştı, eleştirdi. AİHM’den çekilme kararının hukuk sistemimizde zarara yol açabileceği düşünüldü. Açıkçası bunu ben de düşündüm. Ancak her halükarda vatandaşların çıkarlarını sağlama ilkesinden yola çıkarak hukuk sistemimizin AİHM’siz de vatandaşların haklarını güvenli bir şekilde koruduğuna inanıyorum” dedi.