Dün, 16 Şubat 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Kremlin: Moskova, Kiev’in Minsk anlaşmalarına uyması için çok çalıştı
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya’nın Kiev, Berlin ve Paris’in Minsk anlaşmalarını uygulamaları için çok önemli çaba sarf ettiğini belirtirken, müzakerelerin Kiev’in askeri olarak hazırlanması için “kamuflaj” görevi gördüğünü daha sonra anladıklarını söyledi.
Gazetecilerle düzenlediği basın toplantısında konuşan Peskov, “Ukrayna tarafını, Berlin’i ve Paris’i, tarafların Minsk anlaşmaları kapsamında üstlendikleri yükümlülükleri yerine getirmesi için çok zorladık ve büyük çaba sarf ettik” ifadelerini kullanırken, müzakerelerin son aşamasında karşı tarafta belli bir karamsarlık olduğunu gözlemlediklerini kaydetti.
Peskov, Kiev, Berlin ve Paris’in gerçek tutumlarını anlaşmanın imzalanmaya yakın olduğu son dönemlerde hissettiklerini söylerken, “Birçok yükümlülüğü değiştirmeye çalıştıkları açıktı. Ancak bizim için yükümlülüklere bağlı kalmak ve uygulanması çok önemliydi. Karamsarlık o zaman bile ortaya çıktı. Ancak bu sürece doğrudan dahil olan Kiev, Berlin ve Paris’ten Minsk anlaşmalarının yalnızca bir zaman kazanma ihtiyacı olduğu ifadeleri açıkça itiraf edilince her şey bizim için netleşti” dedi.
Hükümet, Rusya’daki üç IKEA fabrikasının satışını onayladı
Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Viktor Yevtukhov, Rusya’daki üç IKEA fabrikasının satışının hükümet komisyonu tarafından onaylandığını duyurdu.
İzvestiya gazetesine konuşan Yevtukhov, 15 Şubat’ta hükümet komisyonunun İsveçli perakende mobilya devi IKEA’nın fabrikalarının iki yerli üreticiye satışını onayladığını söylerken, İsveçli şirketin üretim tesislerinin alıcılarının mutfak tezgâhı ve cephe üreticisi Slotex ile kereste üreticisi Luzales olduğunu aktardı.
IKEA’nın fabrikalarının yurt içinde faaliyet göstermeye devam edeceği ve bu işletmelerin ürünlerinin yurtiçi perakende zincirlerinde satılacağını vurgulayan Rusya Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı, fabrikaların satış anlaşmalarına ve meblağa ilişkin herhangi bir bilgi vermedi.
İlk 10 Rus bankasının 2022 yılı kaybı açıklandı
Rusya’da faaliyet gösteren kredi derecelendirme ajansı Expert RA, 2022 yılında varlıkları açısından en büyük 10 Rus bankasının 197 milyar ruble zarar ettiğini açıkladı.
Sektördeki diğer oyuncuların karının toplamda 400 milyar ruble olduğunu hesaplayan ajans, 2021’de ilk 10 bankanın 1,9 trilyon ruble kar ettiğini hatırlattığı raporunda, o dönemde ülkedeki tüm kredi kuruluşlarının toplam karının yüzde 83’üne sahip olduklarını aktardı.
Merkez Bankası’nın finansal kuruluşların mali verilerini raporlamak için belirlediği ilk 10 banka arasında Sberbank, Gazprombank, VTB, Alfa-Bank, Rosselkhozbank, Otkritie Bank, Raiffeisenbank, Tinkoff Bank, Promsvyazbank ve Sovcombank bulunuyor.
Rusya’da nakit döviz çekimine yönelik kısıtlamalar devam edecek
Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, bankalardan nakit döviz çekimine yönelik 9 Mart’ta sona ermesi beklenen kısıtlamaların devam edeceğini bildirdi.
Nabiullina, Rusya’nın Ekaterinburg şehrinde düzenlenen “Finansta siber güvenlik” adlı forumda yaptığı konuşmada, yaptırımlardan ötürü ülkede yabancı para birimlerine yönelik uygulanan kısıtlamaları değerlendirdi.
Rusya Merkez Bankası’nın, Batılı ülkelerin kapsamlı yaptırım kararları neticesinde dövize yönelik katı kısıtlamalar uygulamaya başladığını anlatan Nabiullina, “Bazı kısıtlamaları kaldırdık ve mali durum istikrara kavuştu. Özellikle nakit dövize yönelik kısıtlamalar, döviz ithalatına yönelik yasaklar nedeniyle devam ediyor.” dedi.
Bankalardan nakit döviz çekimine yönelik 9 Mart’ta sona ermesi beklenen kısıtlamaların kaldırılmasının mümkün olmadığına işaret eden Nabiullina, “Ne yazık ki, şu anda döviz kısıtlamalarının sistematik bir şekilde serbestleştirilmesine olanak görmüyoruz. Kısıtlama, bazı değişikliklerle uzatılacak.” diye konuştu.
Rusya Merkez Bankası’nın Mart 2022’de aldığı kararla, ülkedeki vatandaşlar bankalardaki döviz hesaplarından nakit olarak en fazla 10 bin dolar nakit çekebilirken, geriye kalan miktarı ruble cinsinden alabiliyor.
Duma, BMGK’yi Kuzey Akım hatlarındaki patlamaları soruşturmaya çağırdı
Rusya’da parlamentonun alt kanadı Devlet Duması, Birlemiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) Kuzey Akım 1 ve 2 doğal gaz boru hatlarındaki patlamaları soruşturma çağrısında bulundu.
Milletvekillerinin oy birliğiyle kabul edilen kararda, “Rusya Devlet Duması milletvekilleri, bu uluslararası terör eylemi hakkında soruşturma başlatma, canavarca yapılan sabotajı hukuk açısından değerlendirme, Avrasya’nın güvenliğini tehlikeye atan bu eylemin emrini verenleri ve faillerini adalete teslim etme teklifiyle BMGK’ye başvuruyor.” ifadesine yer verildi.
Akkuyu NGS’de yaptırım riski
Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un inşa ettiği Akkuyu Nükleer Güç Santrali’de (NGS) Alman Siemens Energy’den elektrik ekipmanı tedarikinde sorun yaşanabileceği açıklandı.
Kommersant gazetesi, Alman yetkililerin Akkuyu NGS için gerekli Siemens ürünlerinin ihracatı için henüz izin vermediğine dikkat çekerken, Rosatom’un Macaristan’da yaptığı Paks Nükleer Santrali için de benzer sorunlarla karşılaştığını vurguladı.
Rusya’da güncel yıllık enflasyon oranları açıklandı
Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan “Mevcut fiyat durumu üzerine” raporuna göre, 7 Şubat – 13 Şubat 2023 tarihleri arasında ülkedeki yıllık enflasyon yüzde 11,72’den yüzde 11,6’ya geriledi.
Geçtiğimiz hafta yükselen enflasyondaki yavaşlamaya en büyük katkının gıda fiyatları tarafından yapıldığına dikkat çekilen bakanlık raporunda, 7 Şubat- 13 Şubat 2023 arasındaki haftada enflasyonun yıllık bazda yüzde 0,18’e yavaşlayarak yüzde 11,61’e gerilediği ifade edildi.
Rusya’da yabancı kelimelerin kullanımını sınırlayan yasa kabul edildi
Rusya’da parlamentonun alt kanadı Devlet Duması, yazışmalarda yabancı kelimelerin kullanımını sınırlayan yasa kabul etti.
Duma’da düzenlenen oturumda, Rusya’nın devlet ve özel sektörlerinde Rus edebi dilinin normlarına uyulmasıyla ilgili yasa kabul edildi.
Söz konusu yasaya göre, devletin tüm kademelerinde ve özel şirketlerde, Rusçada karşılığı olmayan ve sözlüklerde yer alan kelimeler hariç, yazışmalarda yabancı sözcüklerin kullanılması yasaklandı.
Ayrıca yasa gereği, Rus edebi dilinin normlarına uygun olmayan argo kelimelerin de kullanılmasına yasak getirildi.
Rusya ve Ukrayna arasında esir değişimi yapıldı
Rusya ile Ukrayna arasında esir değişimiyle aralarında biri sivil toplam 202 kişinin serbest kaldığı bildirildi.
Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, zor bir müzakere sonucunda esir alınmış Rusya Silahlı Kuvvetlerine bağlı 101 askerin Kiev yönetiminin kontrolündeki topraklardan geri döndüğü belirtildi.
Serbest bırakılan askerlerin tedavi ve rehabilitasyon için Rusya Hava Kuvvetlerine ait uçakla Moskova’ya nakledileceği bilgisine yer verilen açıklamada, askerlere gereken psikolojik ve tıbbi yardımın da sağlandığı aktarıldı.