Rusya Merkez Bankası tarafından yayınlanan incelemede, şubat ayının ilk yarısına ait verilerin Rusya’da artan fiyat baskısı eğiliminin devam ettiğini, rublenin zayıflamasından kaynaklanan enflasyon yanlısı etkinin önümüzdeki aylarda etkili olacağı bildirildi.
Tüketici fiyatlarının dinamikleri hakkında raporunu paylaşan düzenleyici, şubat ayının ilk iki haftasına ait verilerin tüketici fiyatları üzerindeki baskının artış eğiliminin devam ettiğini gösterdiğini aktarırken, raporda, “Hem aralık ayı hem de ocakta rublede bir zayıflama yaşanmış, döviz kurlarının son üç ayda ruble karşısında büyümesi ABD doları için yüzde 13,7, Euro için yüzde 25,6, yuan için ise yüzde 20 olarak kaydedilmiştir” ifadelerine yer verildi.
Döviz kurundaki değişimin ocak ayında şimdiden ithalata en bağımlı emtia gruplarını etkilediğine dikkat çekilirken, ruble kurunun mevcut seviyede kalması durumunda önümüzdeki aylarda enflasyon yanlısı bir etki yaratmaya devam edeceği vurgulandı.
Merkez Bankası, Ocak 2023’te Rusya’da tüketici fiyatlarının yüzde 0,84 (Aralık 2022’de yüzde ,78) arttığını hatırlatırken, bu artışın Nisan 2022’den bu yana yaşanan en yüksek aylık artış olduğunun altını çizdi.