Rusya Ulaştırma Bakan Yardımcısı Valentin İvanov, yakın zamanda COVID-19 kısıtlamalarını kaldırarak kapılarını Rus turistlere açan Çin ile yolcu trafiğinin 2019’a kıyasla yüzde 70 oranında düşük kalacağını söyledi.
İvanov, Rusya’da küçük ve orta ölçekli işletmeleri (KOBİ) destek amacıyla kurulan birlik olan “Opora Rossii” Başkanı Aleksandr Kalinin’e gönderdiği mektubunda, Rus uçaklarının tescili ile ilgili sorunlar ve tutuklanma riskleri nedeniyle Çin ile hava ulaşımının yüzde 60-70 oranında düşebileceğini vurgularken, 2019 yılında Rus havayolu şirketlerinin Çin’e 3 milyon yolcu taşıdığını, ancak 2023’te bu rotadaki yolcu trafiğinin 900 bin ila 1,2 milyon arasında olacağını tahmin ettiklerini bildirdi.
Opora Rossii, tarafından Rusya’nın iki ülke arasındaki yolcu trafiğinin artırılması için Çinli şirketlere daha fazla kota verme teklifinde bulunduğu kaydedilirken, ülkeler arasındaki yolcu trafiğindeki düşüşün Pekin’in çift tescile sahip yolcu uçaklarının Çin’e uçuşlarına izin vermemesinden kaynaklanacağı bildirildi.
Kommersant gazetesi, Türkiye için de benzer risklerin bulunduğuna değindiği haberinde, Çin’in Rus havayolu şirketlerine yaptırımlar sonrası diğer ülkelerin talebi üzerine Rus yolcu uçaklarını alıkoymayacağına dair garanti vermediği de aktarıldı.
Opora Rossii Başkan Yardımcısı Gleb Kinder, Rus bölgeleri de dahil olmak üzere ülkeler arasındaki hava trafiğinin erişilebilir hale getirilmesi durumunda yolcu sayısının 5 milyon kişiye çıkabileceğini söylerken, halihazırda sadece Aeroflot’un Moskova’dan Çin’e sefer düzenlediğini, turistlerin yalnızca Irkutsk ve Khabarovsk’tan IrAero ve Aurora ile uçabildiğini ekledi.
Kommersant, Çin’deki coronavirüs kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından Rus havayollarının bu yöndeki seferlerini artırma kararı almasına rağmen Batı yaptırımları nedeniyle sorunlarla karşılaştığını vurgularken, özellikle, yaptırımların getirilmesinden sonra ithal yolcu uçaklarında sorun yaşanıyor.
Birçok Rus havayolu şirketinin Airbus ve Boeing gibi yolcu uçaklarını Rusya yargı yetkisine kaydetmeye başladığı belirtilirken, haberinde, “Bermuda’nın Rusya Federasyonu’nda kayıtlı ve işletilen uçakları sicilinden çıkarması gerekiyor. Rus taşıyıcıların Bermuda havacılık yetkililerine ilgili talepleri göndermesine rağmen Bermuda Havacılık Sicili tarafından uçakların kaydı silinmiyor” ifadelerini kullandı.
Çift kaydı bulunan uçakların daha önceki kaydının silinmesinin geciktirilmesinin Chicago Sözleşmesinin ağır bir ihlali olduğunun altını çizen uzmanlar, Çin’in Mayıs 2022’den beri bu tür uçakların hava sahasına girmesine izin vermediğini, şimdi Rus havayollarına ait 480 yolcu uçağının hala Bermuda sicilinden çıkarılmadığını aktardı.
Aynı sorun Türkiye için de geçerli
Yaz tatillerine giderek yaklaşılan bu dönemde, çifte tescil sorununun Türkiye’ye uçuşlarda da büyük sorun olacağını öngören uzmanlar, Türk makamlarının 1 Kasım 2022’den itibaren çift tescilli yolcu uçaklarının Türkiye’nin hava sahasından uçuşlarını yasakladığını hatırlatıyor.