Avrupa Birliği (AB) ve G7 ülkeleri tarafından petrol ihracatı kısıtlanan Rusya, mart ayından itibaren petrol üretimini gönüllü olarak günde 500 bin varil azaltmaya başlıyor.
Bu kararın daha önce Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak tarafından duyurulduğunu hatırlatan haber ajansı TASS, kararın Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ ülkelerine danışılmadan gönüllü olarak verildiğini vurguladı.
Novak, üretimdeki azalmanın gaz kondensatı hariç sadece petrolü etkileyeceğini açıklarken, üretim kotası üretim seviyelerine bağlı olarak petrol şirketleri arasında eşit olarak dağıtılacak.
Aynı zamanda üretimdeki düşüşün OPEC + anlaşması kapsamında Rusya için belirlenen kotadan değil, gerçek üretim seviyesinden sayılacağını belirten uzmanlar, anlaşmanın parametrelerine göre Rusya için petrol üretim kotasının Kasım 2022’den itibaren günlük 10,478 milyon varil seviyesinde olduğunu kaydetti.
Rusya Başbakan Yardımcısı Novak ise ülkenin günde yaklaşık 9,8-9,9 milyon varil ürettiğini bildirdi.
Yatırım danışmanlık şirketi BKS World of Investments’ın kıdemli analisti Ronald Smith, Rusya’nın kararının hem uluslararası petrol fiyatlarını hem de Rus Ural petrolünün fiyatını yükseltebileceğini söylerken, bu da Rus petrol şirketlerinin gelirlerine ve bütçesine olumlu yansıyabilir.
Uzman, satın almaya hazır tüketiciler için dünya pazarındaki Rus petrol arzındaki azalmanın Ural petrolü için saplanan yüksek indirim oranlarını azaltabileceğine de dikkat çekerken, üretimdeki azalma, aynı zamanda deniz yoluyla petrol taşımacılığı hizmetlerine olan talebi de kolaylaştırabilecek.
Novak, Rusya’nın petrol üretimini gönüllü olarak kısma kararının şu ana kadar sadece mart ayı için alındığını kaydederken, bu tedbirin ileri bir tarihe uzatılmasına duruma göre karar verilecek.
Gazprom Neft Başkanı Aleksandr Dyukov, bu önlemin şu anda petrol fazlasına sahip olan piyasayı dengeleyeceğini bildirdi.