spot_img
-4.8 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 13 Mart 2023

Rusya’da dün neler oldu? 13 Mart 2023

Dün, 13 Mart 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Putin, uluslararası yardım alanında dış politika konseptini güncelledi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, gelişmekte olan ülkelere yapılan yardımları ilgilendiren uluslararası kalkınma yardımı alanında devlet dış politikası konseptinde değişiklik yapılmasına ilişkin kararnameyi imzaladı.

Belge, yasal bilgilerin yer aldığı resmi internet portalında yayınlanırken, belgede, Rus devlet politikasının ilkeleri arasında yardım sağlanması için siyasi koşullar dayatmanın reddedilmesi ve yardım verilen devletlerin bağımsız olarak bir sosyo-ekonomik kalkınma modeli seçme hakkına saygı gösterilmesi koşullarının yer aldığı vurgulandı.

Putin, Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile Karabağ’daki durumu görüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile Karabağ’daki durumu telefonda ele aldı.

Kremlin Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre, Putin ile Paşinyan telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede, Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki güvenlik ile istikrarın sağlanması, ekonomi ve ulaşım bağlantılarının yeniden oluşturulması, Azerbaycan ile Ermenistan arasında barış anlaşmasının hazırlanması yönündeki adımlar dahil Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin 2020 ve 2022’de yaptıkları anlaşmaların uygulanması ele alındı.

Karabağ’daki durumun da ele alındığı görüşmede, Putin, “ortaya çıkan tüm sorunların yapıcı şekilde, tarafların Rus barış güçleri ile yakın temas ve etkileşim içinde çözülmesi gerektiğini” vurguladı.

Suriye konulu toplantı 16 Mart’ta Moskova’da yapılacak

Türkiye, Rusya, Suriye ve İran arasında dışişleri bakan yardımcıları düzeyindeki Suriye konulu toplantı, 16 Mart’ta Moskova’da gerçekleştirilecek.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Türkiye, Rusya, Suriye ve İran arasında Moskova’da yapılacak toplantının tarihi belli oldu. Heyetlerin 15 Mart’ta ulaşacağı Moskova’daki toplantı 16 Mart’ta gerçekleştirilecek. Türk heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar başkanlık edecek.

Toplantıya Rusya’yı temsilen Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Orta Doğu ve Afrika Ülkeleri Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov, İran’ı temsilen Dışişleri Bakanı Siyasi İşler Danışmanı Ali Asgar Hacı, Başar Esadı’ı temsilen ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Eymen Susan katılacak.

Kremlin: Ukrayna ile ilgili belirlenen hedeflere sadece askeri yollarla ulaşabiliriz

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya’nın Ukrayna ile ilgili belirlediği hedeflere sadece askeri yollarla ulaşılabileceğini söyledi.

Eski Münih Güvenlik Konferansı Başkanı ve emekli Büyükelçi Wolfgang Ischinger’in “Batı’nın Ukrayna ile ilgili bir barış planı ve bir temas grubu oluşturması gerektiği” yönündeki açıklamasını gazetecilere değerlendiren Peskov, söz konusu görüşe katılmadıklarını vurguladı.

Peskov, Ukrayna meselesinin çözümünde barış yoluna geçiş için gerekli koşulların oluşmadığını belirterek, “Belirlenen hedeflere ulaşılması, bizim için öncelikli ve her zaman böyle olacak. Bu hedeflere şimdi sadece askeri yollarla ulaşılabilir.” ifadesini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı, Türkiye Büyükelçisi Samsar ile görüştü

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Grushko, Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar’ı kabul etti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Grushko ve Samsar’ın Rusya-Türkiye işbirliğindeki güncel konularla birlikte ticari ve ekonomik ilişkileri ele aldığı, bazı uluslararası ve bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunduğu aktarıldı.

AB, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü hedef alanlara yönelik yaptırımları uzattı

Avrupa Birliği (AB), Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını hedef alan kişi ve kuruluşlara yönelik yaptırımları 6 ay için uzattı.

AB Konseyi’nden yapılan açıklamada, kısıtlayıcı tedbirlerin 15 Eylül 2023’e kadar uzatıldığı bildirildi.

Yaptırımlar, varlıkların dondurulmasını, seyahat yasağını ve listedekilere mali fon sağlanmasının yasaklanmasını içeriyor.

Mevcut yaptırımlar şu anda 1473 kişi ve 205 kuruluşu kapsıyor.

Bu kişi ve kuruluşların çoğu, Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya saldırı başlatması sonrasında yaptırım listesine alınmıştı.

AB, yaptırımlarla Rusya’nın ekonomisini zayıflatmayı, kritik teknolojilere ve pazarlara ulaşımını kesmeyi ve savaşma kabiliyetini düşürmeyi hedefliyor.

Ukrayna, 2022’de dünyanın en büyük üçüncü silah ithalatçısı oldu

Ukrayna’nın, 2022 yılında dünyanın en büyük üçüncü silah ithalatçısı olduğu bildirildi.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) küresel silah transferlerine ilişkin raporuna göre, Rusya-Ukrayna savaşı, ABD ve Avrupa’dan Kiev’e önemli miktarda askeri yardım akışına yol açtı.

Bu durum Ukrayna’yı 2022’de dünyanın en büyük üçüncü silah ithalatçısı haline getirdi.

Ukrayna, 1991’de Sovyetler Birliği’nin çöküşü sırasında bağımsızlığını kazandı ve 2021’in sonuna kadar birçok büyük silah ithal etti. Ancak 24 Şubat 2022’de Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı savaş bu durumu belirgin şekilde değiştirdi.

SIPRI Silah Transferleri Programı’nın kıdemli araştırmacısı Pieter Wezeman, geçen yıl küresel olarak silah transferlerinde azalma yaşanmasına rağmen Rusya ile diğer çoğu Avrupa ülkeleri arasındaki gerilimler nedeniyle Avrupa’ya yapılan silah ithalatının keskin bir şekilde arttığını belirtti.

Wezeman, Rusya’nın, Ukrayna’yı işgalinin ardından Avrupa ülkelerinin daha fazla ve hızlı silah ithal etmek istediğini kaydetti.

Rusya’nın silah ihracatı daha da daralacak

SIPRI, silah ihracatına uzun süredir ABD ve Rusya’nın hakim olduğunu ve bu iki ülkenin son otuz yılın en büyük iki silah ihracatçısı konumunda bulunduğunu açıkladı.

ABD ile Rusya arasında fark önemli ölçüde açılırken, Rusya ile üçüncü en büyük silah tedarikçisi olan Fransa arasındaki fark daraldı.

SIPRI’ye göre, “Rusya’nın Ukrayna’yı işgali” nedeniyle kendi ordusuna silah tedarik etmeyi öncelemesi ve uygulanan ticari yaptırımlar neticesinde diğer ülkelerden gelen düşük talepler Moskova’nın silah ihracatını daha da sınırlayacak.

SIPRI’nin verileri, ABD’nin silah ihracatının 2013-2017 ve 2018-2022 dönemleri arasında yüzde 14 arttığını ve 2018-2022’de küresel silah ihracatının yüzde 40’ını Washington’ın yaptığını gösteriyor.

Rusya’nın silah ihracatı bu iki dönem arasında yüzde 31 gerilerken, dünya silah ihracatındaki payı da yüzde 22’den yüzde 16’ya düştü.

Fransa’nın payı ise yüzde 7,1’den yüzde 11’e yükseldi.

Rus hava yollarının Hindistan’a sefer sayısını artırmasına izin verildi

Hindistan ile Rusya’nın, Rus havayollarının çeşitli Hindistan şehirlerine haftalık 64 uçak seferi düzenlemesine izin verecek ikili hava hizmetleri anlaşmasını revize etmeyi “prensip olarak” kabul ettiği bildirildi.

News 18’in haberine göre, Yeni Delhi ile Moskova, Hindistan’a Rus havayollarının uçak seferlerinin artırılması konusunda anlaştı.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan üst düzey bir Hint yetkili, Rus havayollarının Hindistan’ın çeşitli şehirlerine düzenlediği haftalık 52 uçuş sayısının 64’e çıkarılmasına imkan tanıyacak ikili hava hizmetleri anlaşmasını revize etmeyi “prensip olarak” kabul ettiklerini söyledi.

TIM’den Türk gümrükleriyle ilgili açıklama

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) konsey uzmanı Burak Günaydın, Rus resmi haber ajansı RIA Novosti’ye yaptığı açıklamasında, TIM’e Türk gümrüklerinde yaptırım uygulanan malların Rusya’ya geçişinde kısıtlamalarla ilgili herhangi bir resmi bildirim gelmediğini söyledi.

Türkiye’nin Rusya’ya paralel ithalat yoluyla yaptırım uygulanan malların geçişini engellediği iddialarını değerlendiren Günaydın, “Meclisimize söz konusu konuyla ilgili herhangi bir idari tebligat ulaşmadı ve bunlar kamuoyunun bilgisine sunulmadı” dedi.

Sanayi Bakanlığı paralel ithalat listesine 10’dan fazla otomobil markası ekledi

Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, yabancı ürünlere yönelik talebi karşılayabilmek için serbest bıraktığı paralel ithalatta listeyi güncelleyerek 10’dan fazla yabancı otomobil markasını dahil etti.

Bakanlık tarafından Rus Oto Bayileri Derneği’ne gönderilen mektuba atıfta bulunan TASS haber ajansı, Citroen, Isuzu, Mazda, Opel, Peugeot, Renault, Ford, Genesis, Hyundai, Kia ve Dacia’nın da paralel ithalat serbestisi listesine eklendiğini yazarken, dernekten yapılan açıklamada, ilgili güncellemenin yakın gelecekte yayınlanacağı vurgulandı.

Rusya’dan Almanya’ya petrol ihracatı sona erdi

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) tarafından yapılan açıklamada, Rusya’dan Almanya’ya yapılan petrol ihracatının ocak ayında yüzde 99,9 düşüşle neredeyse sıfırlandığı belirtildi.

Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’ya uyguladığı petrol ambargosu nedeniyle Ocak 2023’te Rusya’dan petrol ithalatının bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 99,9 düştüğüne vurgu yapılan mesajda, “Ocak 2023’te Almanya’ya 3 bin 500 ton Rus petrolü ithal edilmiş, karşılaştırma için Ocak 2022’de gerçekleşen ithalat hacmi 2,8 milyon ton olmuştur” denildi.

Rus Gümrük Servisi, dış ticaret verilerini yayınlamaya tekrar başlıyor

Rusya Federal Gümrük Servisi (FTS), daha önce yaptırımlar nedeniyle paylaşmaktan vazgeçtiği dış ticaret gümrük istatistiklerini kısmen yayınlamaya başlayacağını duyurdu.

FTS Basın Servisi tarafından yapılan açıklamada, geçtiğimiz yılın mart ayından bu yanan spekülasyonların önlenmesi amacıyla yayınlanmayan dış ticaret istatistiklerinin “kısmen” güncellenerek kamuoyu ile paylaşılacağı ifade edildi.

Gümrük Servisi, mal gruplarına göre ihracat ve ithalat istatistiklerini raporlama döneminin bitiminden sonraki 40. gününde aylık olarak yayınlanacak.

spot_img

Murmansk | Rusya Şehirleri | Мурманск

Kuzey Kutup Dairesi üzerindeki Murmansk şehri sadece Rusya değil dünyanın da en büyük kutup dairesindeki şehridir. Murmansk, Kuzey Kutup Dairesi’nin en büyük şehri ve Murmansk...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort