spot_img
-2.7 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 14 Mart 2023

Rusya’da dün neler oldu? 14 Mart 2023

Dün, 14 Mart 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Putin, Kuzey Akım’a sabotajın ancak devlet düzeyinde yapılabileceğini söyledi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Akım doğal gaz boru hatlarına yönelik sabotajın Ukraynalı grupların gerçekleştirdiğine yönelik iddiaların “saçmalık” olduğunu söyleyerek, bunun ancak devlet düzeyinde yapılabileceğini belirtti.

Batı basınındaki, boru hatlarına bazı Ukraynalı aktivist grupların sabotaj düzenlediğine ilişkin iddiaları değerlendiren Putin, “Bunun saçmalık olduğuna eminim. Bu tür, bu kadar güçlü ve bu kadar derinlikte bir patlama ancak uzmanlar tarafından belirli teknolojilere sahip devletin tüm gücüyle desteklenerek gerçekleştirilebilir.” ifadelerini kullandı.

Putin: Yaptırımların Rusya için uzun vadeli sonuçları olabilir

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı yaptırımlarının Rusya için uzun vadeli sonuçları konusunda uyardı.

Ulan-Ude’yi ziyaret eden Putin, bölgede faaliyet gösteren uçak fabrikasında işçilerin katılımıyla gerçekleştirdiği toplantıda Batı yaptırımlarının uzun vadeli sonuçlarının olabileceğine değinirken, “Evet, kabul etmeliyiz ki, bu orta ve uzun vadede bizim için sorun yaratacaklarına güveniyorlar. Böyle bir tehlike gerçekten var, bunu anlıyoruz” dedi.

Rusya, Tahıl Anlaşması’nın uzatıldığını resmen duyurdu

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Grushko, 18 Mart’ta ikinci dönemi sona eren Tahıl Koridoru Anlaşması’nın 60 günlüğüne bir kez daha uzatıldığını duyurdu.

Tahıl Anlaşmasının yalnızca 60 gün uzatıldığına dikkat çeken Grushko, Rus tarafına verilen tüm sözlerin yerine getirilmesi şartıyla Anlaşma’nın paket niteliğinin teyit edildiğini sözlerine ekledi.

Grushko, Rus tarım ürünlerinin ihracatı üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması sürecinin devam ettiğini söylerken, bu yöndeki çalışmaların yavaş ilerlediğini, Moskova’nın Rus gıda tedarikindeki tüm kısıtlamaları kaldırmaya çalışacağını kaydetti.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov

Peskov, tahıl anlaşmasını uzatma kararını “Rusya’nın iyi niyet göstergesi” olarak nitelendirdi

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, 18 Mart’ta ikinci dönemi sona erecek Tahıl Koridoru Anlaşması’nın 60 günlüğüne bir kez daha uzatılması kararının Rusya açısından bir “iyi niyet göstergesi” olduğunu söylerken, anlaşmanın tek ayak üzerinde duramayacağı konusunda da uyardı.

Gazetecilerle düzenlediği basın toplantısında Tahıl Anlaşması’nın uzatılma kararını değerlendiren Peskov, Rus gıda ürünlerinin dünya pazarlarına erişimiyle ilgili sorunların sürdüğüne dikkat çekerek, “Bu anlaşma tek ayak üzerinde duramaz. Bu nedenle uzatma için koşullar elbette göreceli. Rusya, bu kadar uzun bir süre geçmiş olmasına rağmen anlaşmada bilinen taraflarca üstlenilen koşul ve yükümlülüklerin yerine getirilmesi umuduyla bir tür iyi niyet göstergesi sergiledi” dedi.

Rusya: ABD’ye ait MQ-9 İHA Karadeniz’de geçici durum alanını ihlal etti

Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz’de ABD’ye ait MQ-9 insansız hava aracının (İHA) Ukrayna’daki operasyon nedeniyle uluslararası standartlara uygun olarak tüm hava sahası kullanıcılarına bildirilen geçici durum alanını ihlal ettiğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, sabah saatlerinde Kırım yarımadası bölgesinde Karadeniz suları üzerinde Rus hava kuvvetlerinin hava sahası kontrol araçlarının, Amerikan MQ-9 İHA’sının Rusya devlet sınırlarına yöneldiğini tespit ettiği belirtildi.

ABD’ye ait İHA’nın hava sahası kullanımına yönelik “geçici durum alanı” sınırlarını ihlal edecek şekilde transponderlerini kapatarak gerçekleştirdiğinin altı çizilen açıklamada, bu alanın “özel askeri operasyon” yürütmek amacıyla oluşturulduğu, bu bilginin uluslararası hava sahasının tüm kullanıcılarına iletildiği ve uluslararası standartlara uygun olarak yayımlandığı hatırlatıldı.

Söz konusu alanı ihlal edenin kimliğini tespit amacıyla görev başındaki hava savunma kuvvetlerine ait savaş uçaklarının havalandığı kaydedilen açıklamada, “Moskova saati ile 09.30 sıralarında yapılan keskin manevra sonucunda MQ-9 İHA irtifa kaybederek kontrolsüz uçuşa geçti ve su yüzeyine çarptı. Rus savaş uçakları silah kullanmadı, İHA ile temas kurmadı ve güvenli bir şekilde üsse döndü.” ifadeleri kullanıldı.

ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı (EUCOM) iki Rus Su-27 uçağının, Karadeniz’de ABD’ye ait MQ-9 tipi İHA’yı taciz ettiğini, uçaklardan birinin çarptığı MQ-9’un uluslararası sulara düştüğünü duyurmuştu.

Esed’den Moskova’ya ziyaret

Suriye lideri Beşşar Esed, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek için Moskova’ya geldi

Suriye haber ajansı SANA’ya göre, Esed’i taşıyan uçak Rusya’nın başkenti Moskova’daki Uluslararası Vnukovo Havalimanı’na ulaştı.

Esed’i burada, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Rusya’nın Şam Büyükelçisi Aleksandr Yefimov ile rejimin Moskova Büyükelçisi Beşşar Caferi karşıladı.

Kremlin Sarayı’ndan yapılan açıklamada da Esed’in bugün Putin’le bir araya geleceği kaydedildi.

Açıklamada, tarafların siyasi, ticari, ekonomik ve insani alanlardaki işbirliğinin daha da geliştirilmesine yönelik güncel konular ile Suriye ve çevresindeki meselelerin kapsamlı şekilde çözümüne yönelik perspektifleri tartışacağı ifade edildi.

Şoygu yüksek hassasiyetli silah üretiminin katlanması talimatı verdi

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Moskova bölgesindeki bir fabrikanın yüksek hassasiyetli silah üretimini iki katına çıkarması talimatını verdi.

Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Şoygu, Moskova bölgesinde savunma alanında faaliyet gösteren ve devlet siparişini yerine getiren “Taktik Füze Silahları” fabrikasını ziyaret etti.

Bakan Şoygu’ya, üretim sürecini denetlediği fabrikada, seri üretime giren modern silahlar gösterildi.

Fabrika yöneticileriyle toplantı yapan Şoygu, silah üretim kapasitesi artan fabrikanın devlet siparişlerini yerine getirdiğini vurguladı.

Şoygu, yüksek hassasiyetli silahların üretiminin iki katına çıkarılması talimatını vererek, “Bugün gösterilen silahlar büyük ilgi hak ediyor. Bu ürünler sadece düşmanda değil, başka ülkelerin silahlı kuvvetlerinde de yok.” ifadesini kullandı.

Hükümetten Nokian Tyres’in satışına onay çıktı

Rus hükümeti, dünyaca ünlü Finli lastik üreticisi NokianTyres’ın Rusya’daki işini Tataristan merkezli petrol şirketi Tatneft’e devretmesini onayladı.

Finlandiyalı şirket tarafından yapılan açıklamada, Rus hükümetinin yabancı yatırımların takibi komisyonunun Tatneft’in Nokian Tyres’in Rus varlıklarını satın almasını onayladığı belirtilirken, işlemin ön maliyetinin 286 milyon Euro olduğu kaydedildi.

Rusya Federasyonu hükümet komisyonunun kararına göre, komisyon tarafından belirlenen işlemin izin verilen toplam fiyatı 23,05 milyar ruble olarak belirlenirken, satın alma işleminin Rusya Merkez Bankası tarafından belirlenen resmi Euro kuru üzerinden gerçekleştiği aktarıldı.

28 Ekim 2022’de açıklanan satış işlemlerinde Nokian Tyres’ın gerçek değerinin 400 milyon Euro civarında olması bekleniyordu.

Rusya, Kuzey Akım ile ilgili yazışmaları BM Güvenlik Konseyi’ne dağıttı

Rusya Federasyonu’nun Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitry Polyansky, Kuzey Akım ve Kuzey Akım 2 boru hatlarının sabotajına ilişkin soruşturmayla ilgili Almanya, Danimarka ve İsveç ile yapılan yazışmaların BM Güvenlik Konseyi ve BM Genel Kurulu’na dağıtıldığını duyurdu.

Polyansky, belgelerin BM’deki diplomatların bu ülkelerin soruşturmalarının ilerleyişi hakkında Rusya’ya bilgi verdiği iddialarının doğru olmadığına ikna olmalarını sağladığının altını çizdi.

Rus Dışişleri Bakanlığı, Türk gümrükleri ile ilgili iddiaları yanıtladı

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Grushko, Türk gümrüklerinde yaptırım uygulanan malların Rusya’ya geçişine izin verilmediği ile ilgili iddiaları yanıtladı.

Gazetecilere konuşan Grushko, Moskova’nın Rus nakliyecilerin Türk gümrüklerinden geçişi ile ilgili konularda Türk yetkililerle temas halinde olduğunu söyledi.

Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği tarafından yapılan açıklamada, diplomatik yollardan bir dizi Rus şirketinin ticari operasyonlarını işleme koymadaki zorlukları ile ilgili iddiaların doğruluğunun araştırıldığı ifade edildi.

Rus gazetesi Kommersant, 9 Mart’taki haberinde Türkiye’den Rusya’ya transit malların gümrüklerden geçişine izin verilmediğini iddia etmişti.

Rus madencilik şirketi Nornickel’den depremzedeler için 20 milyon liralık bağış

Rusya’nın en büyük madencilik şirketlerinden Nornickel’in, Türkiye’de depremlerden etkilenen vatandaşlar için 20 milyon lira bağışta bulunduğu bildirildi.

Nornickel’den yapılan yazılan açıklamada, şirketin, Türkiye’deki depremzedelere için çeşitli yardım çalışmaları gerçekleştirdiği bildirildi.

Şirketin, depremde etkilenenlere yönelik insani ve tıbbi yardımlar yaptığına işaret edilen açıklamada, bu kapsamda 20 milyon lira bağışta bulunulduğu kaydedildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Nornickel Başkanı Vladimir Potanin, Türkiye’deki depremlerin ülkedeki çok sayıda bölgeyi etkilediğine dikkati çekerek, “Böyle zamanlarda yardım eli uzatmak ve destek olmak, trajik haberleri gören herkesin doğal bir tepkisidir. Nornickel’in katkısı, depremzedelere yardımımız ve hayat kurtarmak için bir şansımızdır.” ifadelerini kullandı.

Rusya: Sırbistan, Rusya’ya yaptırım uygularsa ABD’nin bu ülkeye baskısı artacak

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Sırbistan’ın Rusya’ya yaptırım uygulamasıyla ABD’nin bu ülke üzerindeki baskısının sona ermeyeceğini sadece artacağını bildirdi.

Zakharova, sosyal medyadan Sırbistan Ekonomi Bakanı Rade Basta’nın hükümete Rusya’ya karşı yaptırım uygulama çağrısına ilişkin paylaşımda bulundu.

Bu çağrıyı “garip bir tutum” olarak nitelendiren Zakharova, “Sırbistan’a ABD baskı yapıyor, Sırp Bakan, Rusya’ya karşı çıkmaya çağırıyor. Belki Sırp Bakan’ın ülkesi üzerindeki baskılara karşı kararlı bir şekilde konuşması daha mı iyi?” ifadesini kullandı.

Rusya’dan 2022’de ihracat rekoru

Federal Gümrük Servisi (FTS) tarafından bir yıl sonra ilk kez paylaşılan dış ticaret verileri, Rusya’nın 2022 yılında değer bazında ihracat rekoru kırdığını ortaya çıkardı.

İhracat hacimlerinin 591,5 milyar doları bulduğu 2022’nin tamamında değer bazında dış ticaret fazlası 332,4 milyar dolara yükselirken, FTS’in verilerine göre nikel ihracatı 2022’de yaklaşık üç katına çıkarak 5,79 milyar dolara ulaşarak başlıca ürün grupları arasında ihracat değerinde en güçlü artışı gösterdi.

spot_img

Moskova’da nereye gidilir: Başkentte en çok ziyaret edilen 50 nokta

Moskova'da nereye gidilir, Moskova'da görülmesi gereken en önemli yerler, Moskova'da nereye yapılmalı, Moskova'da yapılacak şeyler...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort