Rusya Merkez Bankası tarafından kamuoyuyla paylaşılan raporda, ülkedeki işsizlik oranlarının tarihi düşük seviyesini yenilediği bildirildi.
Raporda düşük olarak sabitlenen işsizlik oranlarının aynı zamanda risk oluşturduğuna da değinilirken, bu tür koşullarda emek üretkenliğindeki artışın reel ücretlerdeki artışın gerisinde kalabileceği, bu çelişkinin ise enflasyon oranlarında artışla sonuçlanabileceği vurgulandı.
Mevcut aşamada, Rusya ekonomisinde üretimi genişletme olanaklarının büyük ölçüde işgücü piyasasının durumuyla sınırlı olduğuna dikkat çeken düzenleyici, öte yandan birçok sektörde ilan edilen seferberlik nedeniyle işgücü sıkıntısı meydana geldiğini teyit etti.
Merkez Bankası, bu koşullar altında birçok sektörde işgücü sıkıntısı yaşayan işletmelerin çalışanı işte tutmak amacıyla reel ücretleri artırdığını ve bu durumun da piyasalarda enflasyonist baskı yaratabileceğini bildirdi.
Merkez Bankası aynı zamanda bütçe politikasının iç talep dinamiklerine yaptığı katkının arttığına dikkat çektiği mesajında, hükümet tarafından açıklanan ilave mali desteklerin 2023 yılında ekonomik aktiviteyi destekleyeceğini, ancak bütçe açıklarını artıracağını ekledi.
Buna göre 2023-2025 yıllarında Rusya federal bütçesinin harcamalarını yılda 2,8 ila 3,6 trilyon ruble artıracağı kaydedildi.
Analistlere göre, personel kıtlığı ve işverenler arasındaki rekabet, ücretlerin artmasına neden olurken, ancak personel eksikliğinin aynı zamanda üretim olanaklarını da sınırlandırdığı gözlemleniyor.
Rusya Federal İstatistik Servisi (Rosstat) tarafından hazırlanan rapora göre, ülkede Ocak 2023 döneminde işsizlik oranları yüzde 3,7’den yüzde 3,6’ya gerileyerek tüm zamanların rekorunu kırdı.