Dün, 22 Mart 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Kremlin: Batı, Putin ile Şi’nin Moskova’daki görüşmelerine “düşmanca” tepki sergiledi
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in Moskova’daki görüşmelerine “düşmanca” tepki sergilediğini söyledi.
Peskov, başkent Moskova’da gazetecilere, Putin ve Şi’nin başkent Moskova’daki görüşmelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Müzakerelerin yoğun geçtiğini belirten Peskov, görüşmeler esnasında iki liderin imzaladığı bildirilerin “aşırı derecede önemli” olduğunu vurguladı.
Batı’nın söz konusu görüşmelere ilişkin tepkisini değerlendiren Peskov, “Bu, hemen hemen tüm konularda dostça olmayan ve son derece düşmanca bir tepkidir. Bu, hiç kimse için bir sır değil.” dedi.
Peskov, iki ülke liderinin görüşmesinde, Ukrayna’nın teklif ettiği barış planının ele alınmadığını aktararak, “Sadece Çin barış planında yer alan hükümler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.” ifadesini kullandı.
Bloomberg’in, “Çin’in Rusya’dan doğal gaz alımını artırmak istemediği” yönündeki iddiasına değinen Peskov, “Bloomberg, bu bilgileri verirken kaynağı göstermiyor. Bunlar, beceriksiz şekilde yayılan bilgiler. Gerçek ise bambaşka. Görüşmede, gaz alımının artırılması konuşuldu.” değerlendirmesinde bulundu.
Rusya’yı ziyaret eden Çin Devlet Başkanı Şi ve Rusya Devlet Başkanı Putin, Kremlin Sarayı’nda 20-21 Mart’ta görüşmeler yapmıştı.
İki ülke liderinin katılımıyla Rus ve Çin heyetleri arasında da görüşmeler yapılmış, sonrasında iki ülke arasında bazı bildiriler imzalanmıştı.
İngiltere, Rusya’yı zayıflatılmış uranyum konusunda dezenformasyon yapmakla suçladı
İngiltere, Ukrayna’ya zayıflatılmış uranyumlu mühimmat sağlayacağı açıklamasına tepki gösteren Rusya’yı “dezenformasyon yapmakla” suçladı.
Ülke basınında yer alan haberlere göre, İngiltere Savunma Bakanlığı sözcüsü, İngiliz ordusunun on yıllardır zırh delici mermilerinde zayıflatılmış uranyum kullandığını belirtti.
Sözcü, “Bu standart bir bileşen ve nükleer silahlar ya da kapasiteyle hiçbir ilgisi yoktur. Rusya bunu biliyor ama kasıtlı olarak dezenformasyon yapmaya çalışıyor.” ifadesini kullandı.
Lavrov, Ukrayna’ya uranyumlu mühimmat sevkiyatının sonuçları konusunda uyardı
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna’da seyreltilmiş uranyum mühimmatının kullanılmasının bölgedeki tarımı vuracağını söyledi.
Eritre Dışişleri Bakanı ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında konuşan Lavrov, zayıflatılmış uranyum mühimmatının kullanılması durumunda, Ukrayna’nın yüksek kaliteli kirlenmemiş gıda üretme kabiliyetinin neredeyse sona ereceğini vurguladı.
Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) kararına da değinen Rusya Dışişleri Bakanı, ABD ve kolektif Batı’nın Uluslararası Ceza Mahkemesi’ni “uydurma bahaneler aramaya” kışkırtırken, bu mahkemenin Afganistan’daki ABD ordusunun işlediği suçları soruşturduğu sırada çalışanlarına yaptırımlar uyguladığını hatırlattı.
Çin ve Rusya, Sibirya’nın Gücü 2 doğal gaz boru hattının inşaatına hız vermeyi hedefliyor
Çin Dışişleri Bakanlığı, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova’da yaptığı görüşmenin ardından iki liderin imzasının bulunduğu ortak bildiriyi yayımladı.
Bildiriye göre, iki ülke Rusya’nın Sibirya bölgesinden başlayıp Moğolistan’dan geçerek Çin’e doğal gaz ulaştıracak Sibirya’nın Gücü 2 boru hattı inşasına yönelik araştırma ve müzakerelerin ilerletilmesi sağlanacak.
Çin ve Rusya petrol, doğal gaz, kömür, elektrik ve nükleer enerji alanındaki işbirliği projelerini de destekleyecek.
Rusya, Çin’e 98 milyar metreküp doğal gaz gönderecek
Putin, yaptığı açıklamada, Sibirya’nın Gücü 2 boru hattı konusunda Çin ile tüm parametrelerde anlaşmaya varıldığını belirtmişti.
Rusya’nın mevcut ve müzakere edilen projelerle Çin’e 2030’a kadar 98 milyar metreküp gaz ve 100 milyon ton sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedarik edeceğini ifade eden Putin, Rus firmaların Çin ekonomisinin enerji talebini karşılamaya hazır olduğunu kaydetmişti.
Şoygu: Rus Hava Kuvvetleri 20 binden fazla hedefi imha etti
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Hava Kuvvetlerinin Ukrayna’daki operasyonlarda bugüne kadar 140 binden fazla sorti yaptığını ve 20 binden fazla düşman hedefinin imha ettiğini bildirdi.
Bakanlıkta düzenlenen genişletilmiş askeri toplantıda konuşan Şoygu, Hava Kuvvetlerinin operasyonel-taktik ve tüm mürettebatının yüzde 90’a varan kısmının yanı sıra stratejik ve uzun menzilli havacılığının yüzde 60’ının özel askeri operasyon sırasında savaş deneyimi kazandığını vurgularken, aynı zamanda insansız hava araçlarını (İHA) yöneten personelin yüzde 85’inin de savaş tecrübesine sahip olduğunu ifade etti.
Zelenskiy, Rusya’nın Zaporijya’yı bombaladığını iddia etti
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın Zaporijya şehrini bombaladığını, bir füzenin konuta isabet ettiğini duyurdu.
Zelenskiy, sosyal medya paylaşımında, Rusya’nın referandumlar sonrası Donetsk, Lugansk ve Kherson ile birlikte Rusya topraklarına katılan Zaporijya’ya saldırılar düzenlediğini iddia etti.
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, “Şu anda Rus füzesi bir konuta isabet etti. Rusya, şehri acımasızca bombalıyor. Sıradan insanların, çocukların yaşadığı yerleşim yerlerine isabet etti. Terörist devlet, şehirlerimizi, devletimizi ve insanlarımızı yok etmeye çalışıyor.” ifadelerini kullandı.
Rusya: Sivastopol’deki tesislerimize 3 İHA ile saldırı yapıldı
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Kırım Yarımadası’nda Sivastopol’deki ordunun tesislerine 3 insansız hava aracı (İHA) ile saldırı yapıldığını bildirdi.
Şoygu, bakanlıkta yetkililerle yaptığı toplantıda, bugün yerel saatle 04.00 ile 05.56 arasında Kırım’da Sivastopol’deki askeri tesislerin İHA’larla vurulmaya çalışıldığını belirterek, “3 İHA da yok edildi.” dedi.
2 İHA’nın 2 kadın asker tarafından yok edildiğini dile getiren Şoygu, söz konusu askerlerin ödüllendirilmesi için talimat verdi.
Gazprom’dan Çin’e doğalgaz sevkiyatında yeni rekor
Rusya’nın ulusal enerji şirketi Gazprom, 20 Mart’ta Sibirya’nın Gücü boru hattı üzerinden Çin’e günlük doğalgaz sevkiyatında günlük rekorun tekrar kırıldığını bildirdi.
Gazprom’dan yapılan açıklamada, Sibirya’nın Gücü doğalgaz boru hattı üzerinden Çin’e günlük doğalgaz ihracatında yeni tarihi rekorun 20 Şubat’ta kırıldığı vurgulanırken, açıklamada, “20 Mart’ta Çin tarafının Sibirya Gücü doğal gaz boru hattı üzerinden Rus gazı tedariki için yaptığı teklif, günlük sözleşme yükümlülüklerini önemli ölçüde aştı. Gazprom, talep edilen hacimleri sağladı ve Çin’e günlük gaz tedarikinde yeni bir tarihi rekor kırdı” ifadeleri kullanıldı.
2022’nin sonunda Rusya, Sibirya’nın Gücü doğal gaz boru hattı aracılığıyla Çin’e 15,5 milyar metreküplük rekor ihracat yaptığını bildirmişti.
Önümüzdeki yıllarda Gazprom’un Çin’e doğalgaz ihracatının toplam hacminin 48 milyar metreküpe ulaşması, Moğolistan üzerinden öngörülen transit gaz boru hattı inşaatı da dikkate alındığında toplamda yaklaşık 100 milyar metreküpe çıkması hedefleniyor.
Polonya Başbakanı, Çin Devlet Başkanı’nın Rusya ziyaretinin “endişe verici” olduğunu söyledi
Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in Moskova ziyaretinin “endişe verici” olduğunu belirterek, “Çin’i, Rusya’nın saldırgan uluslararası politikasını desteklememeye ikna etmeye çalışıyoruz.” dedi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı: ABD sabrımızı zorluyor
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Karadeniz üzerinde insansız hava aracı (İHA) uçurmaya devam etmeyi planlayan ABD’nin Rusya’nın sabrını zorladığını bildirdi.
Ryabkov, açıklamasında, “Amerikalılar meydan okurcasına, alaycı bir şekilde ve açıkça, hava sahası ile ilgili kararımızın meşruiyetini alenen reddediyor, bu tür faaliyetlerine devam etme niyetlerini beyan ediyorlar. “Onları sinirlerimizi bozmaya çalışmamaları ve sabrımızı zorlamamaları konusunda uyarıyoruz” ifadelerini kullandı.
AKRA, 2023 GSYH düşüş tahminini açıkladı
Milli Finans Kurumları Derecelendirme Ajansı (AKRA), aralık ayında paylaştığı raporunda bu yıl GSYH’de yaşanacak düşüşün yüzde 2,8 olacağını öngörürken, güncellediği yeni raporunda düşüş tahminini yüzde 1,5 ila 1 bandına indirerek iyileştirirdi.
Açıklamasında, dış ticaret ve bütçe harcamalarının etkisi sayesinde Rusya ekonomisindeki birkaç temel varsayımda iyileşmenin yaşandığına vurgu yaptı.
AKRA’ya göre bu yılın sonunda Merkez Bankası tarafında sürdürülecek mali politikalar faiz oranlarının yüzde 7,3-7,7 seviyesinde olacağı tahmin edilirken, daha önceki raporunda bu seviye yüzde 6,5 olarak kaydedilmişti.
Ajans, 2023 sonunda enflasyonun yüzde 6,3-6,7 seviyesinde olmasını beklerken, tahminlerine göre enflasyon oranları 2024’te yüzde 4,7-5,3 bandında, 2025’te ise yüzde 3,9-4,7 seviyesinde olacak.
AKRA, ortalama yıllık dolar kurunun 2023’te 71 ruble ila 78,4 ruble aralığında olacağını öngörürken, 2024’te ortalama dolar kurunun 70,8-79,8 ruble bandında, 2025’te ise 72,4-83,4 ruble bandında olmasını bekliyor.
Karsız işletmelerin oranı artıyor
Rusya Federal İstatistik Servisi (Rosstat), 2022 yılında ülkedeki karsız işletmelerin oranının bir önceki yıla kıyasla yüzde 24,9’dan yüzde 26,1’e yükseldiğini bildirdi.
Karlı işletmelerin payının 2022’de yüzde 75,1’den yüzde 73,9’a gerilediği belirtilen raporda, son bir yılda küçük işletmeler, kredi kuruluşları, devlet ve belediye kurumlarıyla kredi dışı finansal kuruluşlar hariç tüm işletmelerin cari fiyatlarla dengeli finansal sonucunun (kar eksi zarar) 2021’e kıyasla yüzde 12,6 daha düşük olarak 25,925 trilyon ruble olarak gerçekleştiği ifade edildi.
Rus bankalarının şubat ayı net karı belirlendi
Rusya Merkez Bankası tarafından paylaşılan raporda, ülkedeki bankaların şubat ayında elde ettiği net karı yüzde 14 artarak 293 milyar rubleye ulaştı.
Rus bankacılık sektörünün bu yılın ocak ayında 1,5 kat daha fazla kar ettiği hatırlatılan raporda, şubatta ise karlılıklarını yükseltmeyi sürdüren bankaların bir yıl önceki yılın aynı döneminde elde edilen zarara kıyasla 293 milyar ruble kar elde ettiği vurgulandı.
Genel olarak, ocak ayında sayısı 263 olarak kaydedilen karlı banka sayısı şubat ayında 246’ya gerilerken, kar elde eden bankaların sektörün aktifleri içindeki payı ise yüzde 98’den yüzde 94’e düştü.
Kırım, Ramazan Bayramı’nı resmi tatil ilan etti
Rusya’ya bağlı Kırım Cumhuriyeti 21 Nisan’da başlayacak Ramazan Bayramı’nın ilk gününü resmî tatil ilan etti.
Kırım Cumhuriyeti lideri Sergey Aksenov, ilgili kararnamenin imzalandığını belirtirken, Ramazan ve Kurban Bayramı’nın ilk günlerinin resmi tatil olduğunu açıkladı.
Bununla birlikte Kırım’da yaşayan Ortodoks Hristiyanların Paskalya Bayramı kutlamaları nedeniyle 17 Nisan gününün de resmî tatil ilan edildiğini belirten Aksenov, “Müslüman vatandaşlarımız için Ramazan Bayramı kutlamaları nedeniyle 21 Nisan’da resmi tatil ilan ettik. Yarımadada 5 Haziran’daki Kutsal Üçleme (Teslis) Günü ve 30 Haziran’daki Kurban Bayramı da resmî tatil ilan edildi” diye konuştu.
Rusya’nın başkenti Moskova’da ilk teravih namazı kılındı
Rusya’nın başkenti Moskova’da Müslümanlar, ramazan ayının ilk teravih namazını kıldı.
Ramazanın başlaması nedeniyle, Moskova’da yaşayan Müslümanlar Merkez Camisi’ne akın etti.
Zafer Parkı’ndaki Anıt Camisi ve Moskova’daki diğer camileri de dolduran müminler, teravih kılmanın sevinci ve coşkusunu yaşadı.
Teravih namazına yoğun ilgi nedeniyle Moskova Merkez Camisi önünde polis güvenlik tedbirleri aldı.
Ramazan çadırı açıldı
Rusya Müslümanları Dini İdaresi, ramazan boyunca ülkedeki Müslümanlar için değişik etkinlikler yapacak.
Moskova’da Zafer Parkı’ndaki Anıt Camisi önünde geleneksel ramazan çadırının açılışı Rusya Federasyonu Müslümanları Dini İdaresi ve Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin, Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Ömer Faruk Savuran ve diğer yetkililerin katılımıyla yapıldı.
Ramazan boyunca çadırda Türkiye ve Azerbaycan’ın da aralarında bulunduğu pek çok ülke ile Müslüman topluluklar farklı günlerde kültürlerini ve geleneklerini tanıtan iftar programları yapacak.
Milli Savunma Bakanı Akar, Rusya Savunma Bakanı Şoygu ile telefonda görüştü
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile telefonda görüştü.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Ukrayna ve tahıl sevkiyatı ile Suriye’nin kuzeyi bağlamındaki konular ele alındı.
Görüşmede, küresel gıda krizinin çözümüne büyük katkı sağlayan tahıl girişiminin uzatılmasındaki işbirliğinden duyulan memnuniyeti dile getiren Akar, tahıl sevkiyatının kesintisiz devamının önemine vurgu yaptı.
Bakan Akar, Türkiye’nin, bölgede barışın temini ve insani yardım konusunda bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da üzerine düşeni yapmaya devam edeceğinin altını çizdi.
Suriye’nin kuzeyine değinen Akar, Türkiye’nin tek amacının, hudutların ve vatandaşların güvenliği ile daha fazla insanlık dramı yaşanmaması için terörle mücadele olduğunu belirtti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin liderliğinde başlayan görüşmelerin, bölgede ve Suriye’de barışa ve istikrara giden yolda ciddi katkılar sağlayacağına işaret eden Akar, bunun devamının büyük önem taşıdığını kaydetti.
Milli Savunma Bakanı Akar, ayrıca Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, Rusya Federasyonu’nun desteği ve gösterilen dayanışmadan dolayı teşekkürlerini iletti.