Dün, 24 Mart 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;
Kremlin: Kuzey Akım hatlarındaki patlamayla ilgili soruşturma şeffaf ve kapsayıcı olmalı
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Kuzey Akım 1 ve 2 doğal gaz boru hatlarında geçen yıl meydana gelen patlamalara ilişkin soruşturmanın şeffaf ve kapsayıcı olması gerektiğini söyledi.
Kuzey Akım 1 ve 2 doğal gaz boru hatlarında geçen yıl gerçekleşen patlamalara değinen Peskov, Danimarka Enerji Ajansının, Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattı projesinin yürütücü firması Nord Stream 2 AG’yi hattın yanında bulunan bir nesnenin denizden çıkarılması sürecine katılmaya davet etmesini olumlu bir gelişme şeklinde değerlendirdi.
Rusya: Ukrayna’da zayıflatılmış uranyumlu mermiler halkı ve tarım ihracatını olumsuz etkiler
Rusya Silahlı Kuvvetleri Radyasyon, Kimyasal ve Biyolojik Savunma Kuvvetleri Komutanı İgor Kirillov, İngiltere’nin göndermeyi planladığı zayıflatılmış uranyumlu mermilerin kullanılması halinde Ukrayna halkı ile tarım ürünlerinin ihracatının da olumsuz etkileneceğini söyledi.
Kirillov, düzenlediği brifingle, İngiltere’nin Ukrayna’ya zayıflatılmış uranyum içeren mühimmat sağlayacağını açıklamasına yönelik değerlendirmelerde bulundu.
Batı’nın zayıflatılmış uranyumlu mühimmat kullanmasının olumsuz sonuçlarını çok iyi bildiğini ifade eden Kirillov, bu tür mühimmatların Ukrayna’da sivil halkın ve Ukrayna Silahlı Kuvvetleri mensuplarının sağlığına düzelmeyecek zararlar vereceğini vurguladı. Kirillov, buna rağmen özellikle İngiltere’nin Ukrayna’ya bu tür silahlar tedarik etmeye hazır olduğunu ifade ettiğini hatırlattı.
Kirillov, “Ayrıca zayıflatılmış uranyum içeren mermilerin kullanılmasından sonra Ukrayna topraklarında geniş ekili alanlar kirlenecek, arabalarla radyoaktif maddeler bölgenin geri kalanına taşınacaktır.” diye konuştu.
Radyoaktif maddelerin Ukrayna’nın nüfusunun yanı sıra tarım alanında ekonomisine de büyük zarar vereceğini kaydeden Kirillov, bu durumun Ukrayna’dan tarım ve hayvancılık ürünlerinin ihracatını yıllarca olumsuz etkileyeceğini dile getirdi.
İngiltere, Ukrayna’ya zayıflatılmış uranyumlu mühimmat sağlayacak
İngiltere Savunma Bakanlığında Devlet Bakanı Baroness Annabel Goldie, 21 Mart’ta parlamentonun üst kanadı Lordlar Kamarası üyesi Lord Hylton’ın, Ukrayna’ya tedarik edilen mühimmatın zayıflatılmış uranyum içerip içermediğine ilişkin sorusuna verdiği yazılı cevapta, şu ifadeleri kullanmıştı:
“Ukrayna’ya bir filo Challenger 2 ana muharebe tankı hibe etmemizin yanı sıra zayıflatılmış uranyum içeren zırh delici mermiler dahil mühimmat sağlayacağız. Bu tür mermiler, modern tankların ve zırhlı araçların imha edilmesinde son derece etkili.”
Rusya: Yabancı silahların Ukrayna’ya sevk edilmesi, nükleer kıyameti yakınlaştırıyor
Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, yabancı silahların Ukrayna’ya sevk edilmesinin nükleer kıyameti her gün yakınlaştırdığını belirterek, “Mahşerin dört atlısı yolda ve hareket etmeye devam ediyor.” dedi.
Medvedev, başkent Moskova’da Rus gazetecilerine verdiği röportajda, güncel konulara dair açıklama yaptı.
Nükleer savaşın yaşanması ihtimalini değerlendiren Medvedev, “Yabancı silahların Ukrayna’ya sevk edilmesi, nihayetinde nükleer kıyameti her gün yakınlaştırıyor. Bu, bunun gerçekleşeceği anlamına gelmez ancak mahşerin dört atlısı yolda ve hareket etmeye devam ediyor. Bundan emin olabilirsiniz.” ifadesini kullandı.
Kırım’ın geri alınması ile ilgili açıklamalarına değinen Medvedev, bunun “propaganda” olduğunu söyledi.
Medvedev, “Kırım’ın ele geçirilmesi yönündeki girişimlerle bağlantılı bazı ciddi saldırılar olur ise bu, nükleer caydırıcılık doktrinde öngörülen silahlar dahil tüm koruma amaçlı araçların kullanılması için sebep olur.” değerlendirmesinde bulundu.
Ukrayna, barış müzakerelerine karşı çıkıyor
Medvedev, Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakere konusuna değindi. Bu meselenin müzakere yoluyla barışçıl şekilde çözülmesinden yana olduklarını ancak Ukrayna’nın buna karşı çıktığını vurgulayan Medvedev, “Okyanusun ötesinden onlara bu konuda izin verilmiyor.” dedi.
Medvedev, Batılı ülkelerin Rusya’ya mümkün oldukça büyük zarar vermeyi hedeflediğini söyledi.
Medvedev, ABD’li uzmanların, Rusya’nın yaptırımlar ve fiyat artışları nedeniyle 2033’te dağılacağı yönündeki görüşlerine ilişkin ise mevcut koşullarda ABD’nin dağılma ihtimalinin Rusya’ya göre daha yüksek olduğunu söyledi.
Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Gazprom Yönetim Kurulu Başkanı Miller’i kabul etti
Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Rus enerji şirketi Gazprom’un yönetim kurulu başkanı Aleksey Miller’i kabul etti.
Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Tokayev’in, başkent Astana’daki cumhurbaşkanlığı sarayı Akorda’da Miller’i kabul ettiği belirtildi.
Görüşmede, enerji sektöründe işbirliği için öncelikli alanların ele alındığı kaydedildi.
Tokayev ve Miller, ayrıca gaz sektöründe yeni ortak projelerin hayata geçirilmesi konularını da görüştü.
Litvanya Başbakanı Simonyte: Rusya yenilmediği sürece durmayacak
Litvanya Başbakanı Ingrida Simonyte, Rusya-Ukrayna Savaşı’nda, akademik tartışmalara dayalı değil, Rusya’nın yenilmediği sürece durmayacağı gerçeğine dayalı kararlar alınması gerektiğini söyledi.
Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta düzenlenen Baltık Askeri Konferansı’nda konuşan Simonyte, NATO’nun caydırıcı kuvvet olduğunu belirtti.
Simonyte, Ukrayna ile Rusya arasında savaşın sürdüğünü ve bunun bölgesel bir anlaşmazlık olmadığını vurgulayarak, “Bu tam ölçekli bir savaş. Eylemlerimiz bu gerçeği yansıtmalı. Akademik tartışmalara değil, Rusya’nın yenilmediği sürece durmayacağı gerçeğine dayalı kararlar almalıyız.” ifadesini kullandı.
AB, Rusya’ya 11’inci yaptırım paketini hazırlıyor
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya’ya yönelik hazırlanan 11’inci paketin yaptırımların delinmesi veya çevresinden dolaşılmasını önleyecek yeni unsurlar içereceğini söyledi.
Yaptırımların delinmesi ve mevcut yaptırımlardaki boşlukların giderek ciddileşen bir durum halini aldığına dikkati çeken von der Leyen, “Yaptırım uyguladığımızda karşı taraf yaptırımlardan kaçınmak ve yaptırımların altını oymak için her yolu deniyor.” diye konuştu.
Von der Leyen, Rusya’ya karşı en son kabul edilen 10’uncu pakette mevcut yaptırımların uygulanmasını güçlendiren, boşlukları gideren ve delinmesini önleyen çeşitli unsurlar yer aldığına işaret etti.
AB, Raiffeisen Bank’a Rusya’dan ayrılması için baskı uyguluyor
Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB), henüz AB yaptırımları altına girmemiş ve sistematik olarak önemli birkaç Rus bankasından biri olarak öne çıkan Avusturyalı Raiffeisen Bank’a Rusya’dan ayrılması için baskı uyguladığı açıklandı.
Uluslararası haber ajansı Reuters, Avrupalı düzenleyici kurumla ilgili gerilimin adı açıklanmayan üst düzey bir ABD’li yetkilinin geçen ay Viyana’ya yaptığı ziyaretin ardından yükseldiğine değindiği haberinde, ABD’nin ECB yetkililerine Raiffeisen Bank’ın Rusya’da devam eden ticari faaliyetleriyle ilgili endişelerini dile getirdiğini aktardı.
ECB sözcüsü Reuters’e verdiği demeçte, “Bankalardan Rusya’daki işlerini yakından izlemeye devam etmelerini ve ideal olarak faaliyetlerini mümkün olduğunca azaltmalarını ve kısmalarını istedik” ifadelerini kullandı.
Jacobs, Rusya’da isim değiştirebilir
Uluslararası üne sahip kahve markası Jacobs’un Rusya’daki ismini değiştirmeyi düşündüğü açıklandı.
Jacobs markasını işleten JDE Peet’in Rusya bölümümü markayı değiştirme seçeneklerini araştırdığını iddia eden Kommersant gazetesi, kaynaklara atıfta bulunduğu haberinde, markanın potansiyel olarak Monarch veya Milicano olarak yeniden adlandırılabileceğini yazdı.
Aeroflot, yolcu trafiğini artırdı
Rusya’nın ulusal havayolu şirketi Aeroflot, yolcu trafiğini şubat ayında yüzde 6,3 artırarak 3 milyon kişiye yükseltti.
Şirketin yayınladığı faaliyet raporunda, yalnızca Aeroflot’un rota sayısını yüzde 21,3 artırarak 1,5 milyon yolcuya çıkardığı belirtilirken, Pobeda ve Rossiya Havayolları’nın da içerisinde bulunduğu Aeroflot grubunun toplam yolcu trafik hacmi, 2022’ye göre yüzde 12,1 daha yüksek olan 2,3 milyon iç hat yolcu sayısı dahil olmak üzere, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6,3 artışla 3 milyon yolcu olarak gerçekleşti.
Merkez Bankası, hafta sonu döviz kurlarını belirledi
Rusya Merkez Bankası, bu haftasonu için belirlediği resmi döviz kurlarını açıkladı.
Düzenleyici tarafından hafta sonu ve pazartesi günü için (25-27 Mart) belirlenen resmi dolar kuru 76,44 rubleye yükselirken, resmi Euro kuru ise 82,39 rubleye geriledi.
Çin Yuanı da yüzde 0,05 düşüşle 11,11 rubleye geriledi.
Merkez Bankası, resmi Türk lirası kurunu ise 4,01 ruble olarak belirledi.
Türkiye bu yılın ilk 2 ayında yaklaşık 4 milyon yabancı ziyaretçiyi ağırladı
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin ocak ve şubat aylarında 3 milyon 876 bin 381 yabancı ziyaretçiyi ağırladığını, iki aylık dönemde artış oranının bir önceki yıla göre yüzde 37,31 olduğunu bildirdi.
Rusya, yüzde 105,99 artışla ocak ve şubat aylarında Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen ülke oldu.
Bulgaristan yüzde 33,19 artış oranıyla ikinci, Almanya yüzde 24,6 artış ile üçüncü sırada yer aldı. İran ile Gürcistan da sırasıyla en çok ziyaretçi gönderen ülkeler arasına girdi.
İlk iki ayda Rusya’dan 507 bin 513, Bulgaristan’dan 318 bin 11, Almanya’dan ise 288 bin 124 kişi ağırlandı.
Şubat ayı verileri
Şubat ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 21,35 artışla 1 milyon 870 bin 414 yabancı ziyaretçi Türkiye’ye geldi.
Şubat ayında Rusya’dan 227 bin 965, Bulgaristan’dan 150 bin 873, Almanya’dan ise 148 bin 169 kişi Türkiye’ye giriş yaptı.
Rusya, şubat ayında Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen ülkeler sıralamasında yüzde 103 artışla birinci, Bulgaristan yüzde 17,14 artışla ikinci, Almanya da yüzde 15,16 artışla üçüncü sırada yer aldı.